Formule 1 • MOTO GP

Nederlands topteam Pata Yamaha Ten Kate Racing pakt gave 1-2 in kwalificatie voor thuisrace op TT-Circuit Assen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 april 2024 17:30

Motorcoureurs Stefano Manzi en Glenn van Straalen hebben zich vrijdagmiddag als eerste en tweede weten te kwalificeren in de World Supersport klasse op het TT Circuit Assen. In een Superpole sessie met wisselvallige omstandigheden was de strategie van het Nederlandse topteam foutloos waardoor Pata Yamaha Ten Kate Racing de eerste twee plaatsen op de grid bezet voor Race 1 op zaterdagmiddag.

Pata Yamaha Ten Kate Racing


De eerste dag van de Nederlandse World Superbikeronde op het TT Circuit Assen werd voornamelijk gekenmerkt door wisselvallige omstandigheden. De vrije training in de ochtend viel grotendeels in het water en datzelfde leek te gebeuren met de Superpole sessie in de middag.

Bij aanvang van de sessie was de baan nog bijna volledig nat maar zoals zo vaak in Assen droogde de baan ook weer heel snel op. Dankzij een perfecte strategie van het team gingen Stefano Manzi en Glenn van Straalen op het juiste moment met slicks de baan op waarna ze respectievelijk de eerste en de tweede tijd op de klok wisten te zetten. Niet veel later begon het weer flink te regenen boven het TT Circuit Assen waardoor de rondetijden van de twee Pata Yamaha Ten Kate Racing coureurs niet meer verbeterd werden.

Het is voor het eerst sinds 2010 dat er twee motoren van Ten Kate Racing in Assen op de eerste startrij staan en voor het eerst sinds 2007 dat er in Assen een 1-2 is behaald in de kwalificatie. Tevens is deze tweede tijd tot dusver het beste kwalificatieresultaat van Glenn van Straalen in de World Supersport klasse.

Stefano Manzi – P1: “Het voordeel van een seconde dat ik had in de Superpole kwam vooral door de omstandigheden op het circuit. Sommige rijders reden op regenbanden, anderen op slicks en weer anderen op een combinatie van die twee. Het was een vreemde sessie maar gelukkig was onze strategie de juiste. Ik kon een goede rondetijd neerzetten in bijna droge omstandigheden, ook al was ik niet erg snel in de eerste sector. Ik had veel verkeer waardoor ik dacht dat het niet snel genoeg zou zijn. Uiteindelijk verbeterden veel rijders hun rondetijden maar mijn rondetijd was snel genoeg voor pole position. Het was zeker niet makkelijk maar ik ben erg blij. Mijn teamgenoot kwalificeerde zich als tweede in de thuisrace voor het team dus we hebben een goede uitgangspositie voor morgen. Laten we kijken hoe het gaat morgen.”

Glenn van Straalen


Glenn van Straalen – P2: “Het was een behoorlijk chaotische Superpole sessie met de wisselende weersomstandigheden maar uiteindelijk hebben wij de goede keuze gemaakt. Het was een behoorlijk groot risico om in het begin van de sessie ervoor te kiezen om geen rondetijd neer te zetten maar meteen naar binnen te komen. We hebben daar uiteindelijk de juiste beslissing genomen en daar ben ik heel blij mee. Het is voor het team en mijzelf natuurlijk geweldig om tijdens de thuisrace op de eerste startrij te staan dus ik kijk er naar uit om te racen morgen.”

Kervin Bos – Pata Yamaha Ten Kate Racing teammanager: “We hebben een geweldige 1-2 behaald in de kwalificatie voor onze thuisrace, mooier kun je het niet hebben, We hebben hier onlangs een tweedaagse test afgewerkt en dat heeft zich uitbetaald. Stefano en Glenn hebben hun hoofd koel kunnen houden en geleverd op het moment dat het moest. Ik ben enorm trots dat ze het hebben weten af te maken maar het draait natuurlijk om de races van morgen en zondag. Het lijkt opnieuw een wisselvallige dag te gaan worden met de weersomstandigheden in Assen. We gaan ons nu klaarmaken voor de presentatie van vanavond die in het teken staat van de speciale kleurstelling voor Glenn van Straalen en het afleveren van de GYTR Pro machines voor onze klanten. We kijken er naar uit om morgen de strijd aan te gaan en hebben vertrouwen getankt voor de toekomst.”

Race 1 voor de World Supersport klasse op het TT Circuit Assen gaat zaterdagmiddag om 15:15 uur van start.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS