Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Senna van Soelen pakt weer podium in de karts en maakt zich op voor zijn debuut in de autosport

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 april 2022 18:29

Senna van Soelen heeft op het circuit van Karting des Fagnes in Mariembourg zijn vorm onderstreept. In koude omstandigheden knalde de rijder van topteam WJS Racing naar het podium in de sterk bezette IAME Senior klasse. Dat het met de vorm wel goed zit, is een mooi vooruitzicht voor zijn naderende debuut in de autosport. De zestienjarige Van Soelen debuteert namelijk aankomend weekend op het Circuit Zandvoort in de Ford Fiesta Sprint Cup.

Senna van Soelen en WJS Racing podium

Afgelopen zaterdag kwam Van Soelen in actie op het Belgische kartcircuit Karting Des Fagnes in Mariembourg. Het weer was niet om over naar huis te schrijven. Het was koud, het waaide hard en de coureurs hadden zelfs te kampen met lichte sneeuwbuien. Ook Van Soelen was er niet blij mee, maar zette door en zag dat beloond worden: “Het was vreselijk koud op zaterdag en de omstandigheden waren slecht. In de eerste training was ik aan het zoeken naar de juiste afstelling. We reden dit weekend op de Apex blauwe band, hier had ik nog nooit eerder op gereden. We moesten de bandjes echt goed opwarmen.” Het bleek inderdaad knap lastig voor Van Soelen, hij eindigde de training op de elfde positie.

Gelukkig voor de kartcoureur van WJS Racing was de kwalificatie later op de dag. De aanpassingen aan het chassis moesten hem verder naar voren brengen en Senna was er klaar voor: “De kwalificatie ging eigenlijk nog niet eens zo slecht. Weliswaar reed ik mijn snelste rondje terwijl ik aardig wat verkeer voor me had, maar P2 was te doen.”

In de eerste race van het weekend werd Van Soelen derde. In race twee mocht het talent uit Oostvoorne vanaf de derde positie starten. Hij eindigde de race als vierde. Maar Senna liet zich niet uit het veld slaan en was gefocust op de finale race: “In de derde race, de finale startte ik van P3, ik lag eerste met te lage bandenspanning, viel iets terug, maar daarna heb ik me teruggevochten naar de derde plek. Toch weer een podiumplek.”

Bij jong karttalent is het een kwestie van tijd voordat zij de overstap maken naar de autosport. Nu is het vizier gericht op zijn debuut in de Ford Fiesta Sprint Cup. “Ik ben heel nieuwsgierig hoe het gaat zijn en hoe ik het zal ervaren. Zandvoort is voor mij zeker geen onbekend terrein, maar er zijn al jongens die meerdere jaren in die cup racen. Ik zie het allemaal wel hoe het zal verlopen. Ik werk rustig naar het weekend toe.”

Ford Fiesta Absolute Motors in Ridderkerk

De 150pk sterke Ford Fiesta Cupracer is uitgerust met een spik splinternieuwe look: ”Ik ben heel trots op de nieuwe livery van mijn Fiesta. We hebben hem laten wrappen bij mijn hoofdsponsor Absolute Motors in Ridderkerk. Die hebben zo’n gave auto neergezet. Geel met zwart omdat dit de kleuren zijn van Absolute Motors. Senna heeft in 2020 ook al getest in de Fiesta, maar komend weekend is het tijd voor het echte werk: “Vrijdag beginnen de trainingen op Circuit Zandvoort. Ik heb er veel zin in en ik heb al veel meters op de sim gemaakt. Vrijdag kan ik een uurtje trainen, zaterdag heb ik 2 kwalificaties en zondag zijn twee races in de Ford Fiesta Sprint Cup.”

Hij legt het verschil uit tussen de kart en de Fiesta: “Racen in de Ford Fiesta is toch anders dan karten, want met karten heb je achterwiel aandrijving. We rijden met een voorwiel aangedreven auto, het is geheel anders. Je moet hem laten rollen omdat hij niet veel vermogen heeft, maar de auto heeft gelukkig wel heel veel grip.”

Absolut

Senna legt de lat hoog, hij is niet van plan om mee te rijden als veldvulling en wil al in zijn eerste weekend mee gaan strijden om de podiumplaatsen: “Een podium zou een leuk begin zijn, maar we gaan altijd voor het hoogste haalbare.”

Met zijn debuut in de autosport treedt hij in de voetsporen van zijn vader Pieter van Soelen. Van Soelen Sr. reed tientallen jaren in de autosport en reed onder andere in de Supercar Challenge, waar hij meerdere keren kampioen werd in Supersport divisie 2. Junior wil niet alleen een podium pakken bij zijn debuut, maar hoopt ook dat hij de prestaties van vader Pieter de komende jaren kan overtreffen. “Hij is geloof ik zes keer kampioen geweest. Ik moet dus over de zes keer heen”, grapte Van Soelen.

Senna van Soelen wordt in de racesport ondersteund door: Absolute Motors, Lambert en Company BV., Porsche Gelderland, Strack Vloeren, Alphenberg Leather, Meijer Tegels en Sanitair, E. Groeneweg Fiscaal en Financieel Advies en FJR Administraties.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS