Karting • Karting Diversen

Sem van der Heijden is vaste podiumklant: podium bij GK4 Kart Series en GP van Strijen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 mei 2023 18:44

GENK – Hij is inmiddels een vaste podiumklant! Sem van der Heijden heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt dit seizoen en beloont zichzelf elke race met een podiumplaats. Zo greep de veertienjarige coureur uit Etten-Leur op Karting Genk tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series een zwaarbevochte derde plek in een groot startveld bij de IAME X30 Junioren. Afgelopen weekend bewees hij zijn pasverworven status en nam hij de tweede plaats in beslag bij de Grand Prix van Strijen.

Sem van der Heijden weer podium WJS Racing


Sem blikt nog even terug op de afgelopen wedstrijden. Bij de race op de Kartbaan van Strijen miste hij op 8 duizendste de pole. In de drie heats veroverde Van der Heijden P3, P2 en P2 in de respectievelijke heats. Het resulteerde uiteindelijk in de tweede stek achter teamgenoot Koen de Rooy. Het betekende tevens een klinkende één-twee voor WJS Racing, dat ook nog eens Roberto Baas zag eindigen op P4. "Ik heb het geprobeerd maar Koen was net iets sneller en maakte geen fouten. Leuk dat we voor één-tweetje voor ons team zorgden", vond Sem.

Ook bij de GK4 Kartseries deed Sem mee om de ereplaatsen. Tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series snelde hij naar de derde plaats in de Junioren-klasse. “We hadden een goede vaart erin dat weekend. In race één was ik derde geworden, in race twee eerste en in de finale ben ik derde geworden”, somde Sem zijn klinkende resultaten op. “In de kwalificatie had ik P2 op vier duizendsten van een seconde van de nummer één. Dat was even balen, maar het hoort erbij.”

Dat hij op de fameuze Belgische piste zo goed voor de dag kwam, had hem niet verbaasd. “We wisten al wel dat we snel gingen zijn. Een paar weken geleden hadden we hier al een keer getraind en toen ging het ook erg goed. Je weet dan alleen niet waar je staat, omdat je geen andere rijders hebt uit het kampioenschap om jezelf mee te vergelijken.”

Hij vervolgde: “We hebben in Genk alleen op vrijdag getraind – de meesten begonnen al op donderdag – en we hadden de set-up meteen goed. We moesten alleen een beetje finetunen. Daarna ging het echt hard.”

Wel had het talent van topteam WJS Racing er hard voor moeten trappen in zijn kart. “Het was een moeilijk veld. De nummer één tot en met vier zaten dicht bij elkaar. Dat was wel spannend. Gelukkig heb ik al een jaar race-ervaring in deze klasse. Dat helpt bij het racen, bij het verdedigen en aanvallen. En ik weet dat ik goed moet nadenken over wanneer ik ga aanvallen.”

Voor Sem was zijn podiumplaats in Genk genoegdoening voor het verloop van de eerste ronde van de GK4 Kart Series in Mariembourg. “Daar was ik vierde. Ik lag in de finale eerste, maar door een gelevlagsituatie werd ik ingehaald. In de laatste ronde haalde ik de nummer drie in en in de laatste ronde ging de nummer vier over me heen en werd ik vierde.”

De resultaten van de eerste twee ronden van de GK4 Kart Series leverden hem in ieder geval veel punten op. “Ja, want ik sta nu eerste in het kampioenschap en in het NK IAME sta ik tweede”, zei Sem. “Het gaat echt lekker.” Daarnaast rijdt Sem dit seizoen ook het IAME Benelux-kampioenschap en het clubkampioenschap van het circuit van Strijen. “Ik hoop ook het WK te kunnen rijden. Daarvoor moet ik in de top drie van het NK rijden. Zoals het nu gaat, moet dat kunnen!”

Sem van der Heijden met vriendin en ouders


Overigens is Sem niet de enige binnen het gezin Van der Heijden die serieus sport. Zijn zusje Nikki van elf doet fanatiek aan paardrijden, zowel dressuur als springen. “Dat doet ze in de B-categorie”, zei haar moeder Claudia. “Ze is er net mee begonnen. Ze vindt het enorm leuk. Ze heeft haar eigen paard, Toppie. Die twee is een supermatch. Ze hebben een goede band. Ze kan alles met het paard. Het doet alles voor haar, het weigert nooit met springen, hoe hoog ze ook wil. Het paard vindt alles prima.”

Doordat beide kinderen van de familie Van der Heijden in het weekeinde sporten, hebben de ouders zich ieder over één kind ontfermd, legde Claudia uit. “Tom is de hulp voor Sem en ik ben de hulp voor Nikki. Zo splitsen we dat. In Genk hoefde Nikki niet te rijden en kon ik een keer mee naar het karten. Superleuk dat Sem op het podium stond. Ik ben trots op hem!”

Sem bedankt WJS Racing, Willem-Jan en Sinan, zijn teamgenoten, zijn vader en moeder en zijn vriendin.

Sem van der Heijden wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Relyon.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS