Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Seizoensopening Fanatec GT World Challenge Europe op Circuit Paul Ricard + DEELNEMERSLIJST

Uitgegeven door Peter Vader • 3 april 2024 21:14

Komend weekend (5 – 7 april) is de seizoensopening van het Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS met een drie uur durende Endurance Cup-race op Circuit Paul Ricard. De Franse locatie verschuift van de traditionele zomerdatum naar begin april als seizoensopener, met een deelnemersveld van 55 auto's met GT3-bolides van negen fabrikanten. Ze worden elk vertegenwoordigd door minstens één Pro-auto, terwijl er nog veel meer concurrentie te verwachten is in de Gold Cup-, Silver Cup- en Bronze Cup-klassen.

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 1

Pro-veld sterker dan ooit met negen merken en een schat aan coureurstalent
De deelnemerslijst voor de seizoensopener wordt aangevoerd door twintig Pro-auto's, waarvan de meerderheid fabrieksrijders van de negen concurrerende merken bevat. Het momentum ligt bij Mercedes-AMG, dat dit seizoen voor de derde keer op rij de Endurance Cup-titel zou kunnen behalen na het veroveren van de algemene team- en coureurstitels in 2022 en 2023. Het Duitse merk kan rekenen op sterke line-ups bij HRT, Boutsen VDS, Mercedes -AMG Team MANN-Filter en Mercedes-AMG Team GetSpeed, waarbij de laatste onder meer regerend coureurskampioen Jules Gounon in huis heeft.

Ook BMW kan een beroep doen op vier Pro-auto’s. ROWE Racing zal een tweetal inschrijvingen opstellen, waarbij het vlaggenschip #98 wordt verankerd door drievoudig CrowdStrike 24 Hours of Spa-winnaar Philipp Eng. De nieuw gecontracteerde BMW-fabriekscoureur Raffaele Marciello voegt zich bij Team WRT om de #46-auto te delen met Valentino Rossi en Maxime Martin, terwijl zusterauto #32 ook een leidende kanshebber zou moeten zijn.

Ferrari wordt vertegenwoordigd door een paar auto's van AF Corse - Francorchamps Motors. De #51 beschikt over een indrukwekkende, volledig Italiaanse crew onder leiding van de terugkerende tweevoudig Endurance Cup-kampioen Alessandro Pier Guidi. Het collega-Italiaanse merk Lamborghini heeft ook een programma met twee auto's, verdeeld over Iron Lynx en Grasser Racing, die beide een beroep kunnen doen op de beste fabriekscoureurs van het merk.

Porsche zal een drietal Pro-auto's op de grid hebben op Circuit Paul Ricard. Rutronik Racing begint aan zijn tweede Endurance Cup-seizoen, terwijl Schumacher CLRT en regerend Bronze Cup-kampioen Pure Rxcing beiden doorstromen naar het hoogste niveau. Garage 59 zal McLaren vertegenwoordigen met een volledig Britse line-up, terwijl Audi kan vertrouwen op Tresor Attempto Racing.

Er is veel stabiliteit onder de Pro-teams, maar er is ook de nodige variatie toegevoegd aan de grid dankzij nieuwe machines van Aston Martin en Ford. Het Britse merk zal worden vertegenwoordigd door twee Pro-auto's terwijl Comtoyou Racing en Walkenhorst Motorsport beide debuteren met de Vantage AMR GT3 EVO. In het Ford-kamp zal Proton Competition de Mustang inzetten met een indrukwekkende line-up van coureurs onder leiding van Fanatec GT Europe-veteraan Chris Mies, die volgend weekend zijn 50e Endurance Cup-optreden zal doen.

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 2

Alles om voor te vechten in Goud, Zilver en Brons
Naast het Pro-contingent zullen nog eens 35 auto's deelnemen aan de seizoensopener in de Gold Cup-, Silver Cup- en Bronze Cup-klassen. De eerste omvat een drietal Audi-inschrijvingen van Saintéloc Racing, CSA Racing en Tresor Attempto Racing. Er zullen ook Mercedes-AMG-crews aanwezig zijn van AlManar Racing by GetSpeed en 2 Seas Motorsport, waarbij de laatste zijn seriedebuut maakt na een titelwinnend seizoen in British GT.

De Silver Cup blijft competitief voor wat het zevende seizoen zal zijn als onderdeel van de Fanatec GT Europe Endurance Cup. Een deelnemersveld van negen auto's zal van start gaan bij de seizoensopener, waarvan er vier afkomstig zijn van Mercedes-AMG. Boutsen VDS is een nieuwe aanwinst voor de stal uit Affalterbach, terwijl GetSpeed, Madpanda Motorsport en Winward Racing allemaal al jarenlang AMG-liefhebbers zijn.

Aston Martin heeft ook een sterke Silver Cup-vertegenwoordiging met twee auto's van Comtoyou Racing en een andere van Walkenhorst Motorsport. Dinamic GT voegt nog een Porsche toe, terwijl Grasser Racing terugkeert om zijn Endurance Cup-titel van 2023 te verdedigen, zij het met een geheel nieuwe coureursopstelling die de #19 Lamborghini deelt.

De Bronze Cup gaat pas zijn tweede seizoen in en beschikt over een opmerkelijk sterk deelnemersveld van twintig auto's, aangevoerd door vijf inschrijvingen van Ferrari. Kessel Racing heeft er twee, terwijl Rinaldi Racing en AF Corse er elk één hebben, de laatste met een ongewijzigde line-up van Louis Machiels, Andrea Bertolini en Jef Machiels. Sky Tempesta Racing keert terug naar het Ferrari-kamp na het behalen van de klassetitel van vorig jaar met McLaren.

Porsche kan vertrouwen op vier auto’s verdeeld over Dinamic GT, Herberth Motorsport, Rutronik Racing en nieuwkomer Lionspeed GP. Er zal een drietal McLaren-crews aanwezig zijn, twee van Garage 59 en een derde van Optimum Motorsport, terwijl Barwell Motorsport een paar Lamborghini-inschrijvingen tot zijn beschikking heeft.

Century Motorsport maakt zijn debuut met een BMW-crew, waaronder regerend Brits GT-kampioen Darren Leung. OQ By Oman Racing zal ook een M4 GT3 inzetten, met verdere Bronze Cup-competitie van Aston Martin-teams Comtoyou Racing en Walkenhorst Motorsport, evenals een paar Tresor Attempto Racing Audi-inschrijvingen. Saintéloc Racing zal een 55e en laatste deelnemer aan de grid toevoegen, met zijn #26 Audi in een nader te bepalen klasse.

Deelnemers genoeg komend weekend op Circuit Paul Ricard in een uiterst competitief startveld met 55 deelnemende auto’s verdeeld over negen merken. De GT-racerij leeft als nooit tevoren!

Klik hier voor de volledige deelnemerslijst van de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS op 6 en 7 april 2024 verreden op Circuit Paul Ricard.

Tijdschema (CEST):

VRIJDAG 5 APRIL
Bronzen kwalificatie – 16:10–17:10

ZATERDAG 6 APRIL
Vrije training – 09:00–11:00 uur
Pre-kwalificatie – 15:05–16:05

ZONDAG 7 APRIL
Kwalificatie – 09:45–10:45
Hoofdrace – 15:00–18:00 uur

Races in randprogramma:
• Fanatec GT2 European Series Powered by Pirelli (2x races van 50 minuten)
• GT4 European Series Powered by RAFA Racing Club (2x races van 1 uur)
• Mitjet Internationaal (4x 20 minuten races)

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 3

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 4

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 5Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 6


Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 7


Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 8


Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 9


Fanatec_GT_World_Series_Paul_Ricrad_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS