Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

SPECIAL - Record van negen fabrikanten die meedoen aan de Fanatec GT World Challenge in 2024

Uitgegeven door Peter Vader • 20 februari 2024 09:01

Een recordaantal van negen fabrikanten zal strijden om de mondiale suprematie in wat het grootste seizoen tot nu toe belooft te worden voor de Fanatec GT World Challenge Powered by AWS. De kalender van 2024 omvat 52 races verdeeld over 30 evenementen – ook een record – met meer dan 100 uur aan competitieve actie tussen de openingsronde in Bathurst (18 februari), die afgelopen weekend is verreden, en de finale in Jeddah (23 november). Op de circuits van dit seizoen staan wereldberoemde locaties als Suzuka, Indianapolis Motor Speedway en Spa-Francorchamps. Zoals altijd zal laatstgenoemde gastheer zijn van de CrowdStrike 24 Hours of Spa, die van 26 tot 30 juni zijn honderdjarig jubileum zal vieren.

Preview Fanatec GT World Challenge in 2024 Foto 1Boutsen VDS-Mercedes AMG

Mercedes-AMG is het merk dat in 2024 moet worden verslagen in zijn jacht op de zesde opeenvolgende wereldtitel. Het merk Affalterbach zal opnieuw de strijd aangaan met zijn belangrijkste binnenlandse rivalen, terwijl BMW, Porsche en Audi met hun racewinnende machines ten strijde trekken. Ferrari en Lamborghini vertegenwoordigen de Italiaanse supercarsector, terwijl ook McLaren zijn streven naar suprematie voortzet.

Preview Fanatec GT World Challenge in 2024 Foto 2Aston Martin Vantage GT3

Het Britse contingent verdubbelt dit jaar nu Aston Martin zich voor het eerst in de strijd mengt met zijn volgende generatie Vantage AMR GT3. De inschrijvingen bevatten nog een toevoeging van een grote naam, aangezien Ford het eerste Amerikaanse merk wordt dat meedoet aan de Fanatec GT World Challenge Powered by AWS, waarmee de langverwachte nieuwe Mustang GT3 op het wereldtoneel wordt gebracht.

Het format blijft ongewijzigd, waarbij elk merk wordt vertegenwoordigd door zijn klantenteams die strijden in de continentale Fanatec GT World Challenge Powered by AWS-serie in Europa, Azië, Amerika en Australië. In alle klassen worden punten toegekend, waarbij de toewijzing afhankelijk is van de raceduur en het aantal concurrerende auto's.

Ook het uitzonderlijke niveau van de aangeboden dekking is onveranderd. Fans hoeven geen moment van de actie te missen, want alle 106 uur racen – evenals een breed scala aan oefen- en kwalificatiesessies – worden gratis over de hele wereld gestreamd op het GT World YouTube-kanaal.

De ranglijst van de GT4-fabrikanten die vorig jaar tijdens de CrowdStrike 24 Hours of Spa werd aangekondigd, blijft ook vorm krijgen in de aanloop naar de aanstaande lancering. De deelnemers zullen naar verwachting worden bevestigd voordat het seizoen eind maart begint, wanneer zowel het FFSA French GT Championship als het British GT Championship van start gaan in respectievelijk Nogaro en Oulton Park.

Preview Fanatec GT World Challenge in 2024 Foto 3
Puntenverdeling
SRO Motorsports Group moet rekening houden met de verschillende mate van deelname van fabrikanten op elk continent bij het berekenen van de wereldwijde Fanatec GT World Challenge-punten. Als zodanig worden punten toegekend op basis van de positie van de leidende auto van elke fabrikant per categorie (Overall, Pro-Am, Am enz.) in elke race.

Punten voor sprintraces tot 90 minuten zijn gebaseerd op de standaardverdeling (25 – 18 – 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1). Deze toewijzing verdubbelt voor races die tussen drie en twaalf uur duren en wordt na de CrowdStrike 24 Hours of Spa met vier vermenigvuldigd.

De per merk gescoorde punten worden vervolgens vermenigvuldigd met het aantal auto's dat in die categorie meedoet. Daarom is een overwinning in een categorie waarin vijf auto's strijden minder waard dan één waarin twintig auto's meedoen.

Er worden geen auto's uit het klassement verwijderd. Als de zes beste auto's van één merk zijn, scoort het volgende merk punten voor de zevende plaats. Deze punten worden over de categorieën en races heen opgeteld om de globale score van de fabrikant te bepalen.

Preview Fanatec GT World Challenge in 2024 calender

Preview Fanatec GT World Challenge in 2024 Foto 4Dinamic GT-Ford Mustang

Preview Fanatec GT World Challenge in 2024 Foto 5Team WRT BMW Nr46 Valentino Rossi

Preview Fanatec GT World Challenge in 2024 Foto 6
Rowe Racing BMW M4 GT3

Preview Fanatec GT World Challenge in 2024 Foto 6GSM Racing-Lamborghini

Preview Fanatec GT World Challenge in 2024 Foto 7Madpanda Motorsport-Mercedes-AMG

Preview Fanatec GT World Challenge in 2024 Foto 8Dinamic GT-Ford Mustang

Preview Fanatec GT World Challenge in 2024 Foto 9Kessel Racing-Ferrari 296 GT

Preview Fanatec GT World Challenge in 2024 Foto 10Circuit Paul Ricard

Preview Fanatec GT World Challenge in 2024 Foto 11Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS