Karting • Karting Diversen

Rocco Coronel, zoon van Tom Coronel, voor Nederland in FIA Karting Academy: "Het is toch heel speciaal"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 maart 2023 19:53

Rocco Coronel gaat dit jaar Nederland vertegenwoordigen in de FIA Karting Academy Trophy. Het 12-jarige karttalent uit Eemnes werd door de KNAF gekozen op basis van zijn resultaten, snelle progressie en toekomstperspectief. De FIA Karting Academy Trophy omvat drie wedstrijden waarbij 50 karttalenten uit 50 landen van over de hele wereld het met identiek materiaal tegen elkaar opnemen. “Het is heel speciaal om hiervoor te worden uitgekozen en meteen weer een mooie kans. Ik verwacht er veel van”, aldus een opgetogen Rocco Coronel over zijn selectie.

Rocco Coronel karting


Dat de nu 12-jarige Rocco Coronel als zoon van Tom Coronel en Paulien Zwart in de kartsport terecht zou komen, was bijna een vanzelfsprekendheid. Al op zeer jeugdige leeftijd werden de eerste meters in de kart gemaakt en daarna was hij direct verkocht. Al in 2021, net 11 jaar oud, veroverde Rocco Coronel met het team van SignMind Racing van Bjorn Bakker de titel in de GK4-kartseries bij de Mini’s en boekte ook in andere kampioenschappen en wedstrijden mooie resultaten.

Tom Coronel zoon Rocco kampioen Mini GK4 met


Afgelopen jaar stapte Rocco Coronel over naar de IAME X30 Junioren en sloot het seizoen in het GK4-kampioenschap ondanks de nodige pech af als zesde. De jongste Coronel kent in 2023 een extreem druk seizoen dat eigenlijk al volop aan de gang is. Naast een tweede jaar in de IAME X30 Junioren, waarbij hij zowel in het Nederlands, Benelux, Frans als Europees kampioenschap uitkomt, maakt Coronel ook zijn debuut in de prestigieuze WSK Series. Bij zijn eerste race in de WSK Champions Cup eind januari op het Italiaanse Lonato eindigde Coronel in de X30 Junior klasse meteen op een sterke vierde plaats. De snelle progressie werd afgelopen weekend op hetzelfde circuit voortgezet bij de eerste ronde van de WSK Open Series X30 Junioren. Rocco Coronel zette in de kwalificatie de snelste tijd op de klokken om vervolgens na een geweldige race met vele inhaalacties de wedstrijd op zijn naam te schrijven en daarbij ook nog de snelste raceronde te pakken. Aan dit drukke schema wordt nu dus de FIA Karting Academy Trophy toegevoegd. Omdat hierin met een ander type motor wordt gereden, zal Rocco Coronel voor aanvang van het kampioenschap nog de nodige trainingskilometers maken met deze voor hem nieuwe combinatie.

“Het is toch heel speciaal om hiervoor te worden uitgekozen en tot een select groepje van 50 karters van over de hele wereld te behoren. Het is daarbij een mooie kans die ik krijg. Ik verwacht er veel van en denk wel voorin mee te kunnen strijden. De circuits waarop we gaan rijden zijn nieuw voor me, net als het type motor, maar we gaan vooraf trainen en zal er denk ik snel aan wennen”, aldus een opgetogen en optimistische Rocco Coronel.

Gezien zijn gedrevenheid en het feit dat Rocco al snel duidelijk uitsprak dat zijn toekomst in de kart- en autosport lag, is inmiddels een stappenplan uitgewerkt dat hem richting de top van de kart- en autosportladder moet brengen. Naast zijn vele wedstrijden traint hij bijvoorbeeld ook al in de simulator bij een vooraanstaand Nederlands raceteam. “Heel veel rijden is de beste basis om alles te leren en een goede coureur te worden. Rocco zal dit jaar dan ook zoveel mogelijk rijden en in zo hoog mogelijke klassen. Ik ben er een voorstander van dat Nederlandse coureurs zo vroeg mogelijk ook internationaal gaan rijden, omdat je daar veel extra’s leert. Ik vind het heel leuk dat Rocco nu is geselecteerd om Nederland internationaal te vertegenwoordigen”, aldus Tom Coronel over de selectie van zijn zoon.

Met de behaalde resultaten, zijn snelle ontwikkeling, jeugdige leeftijd en toekomstperspectief, was het alles bij elkaar niet verrassend dat het Bestuur Sectie Karting (BSK) van de KNAF in de selectieprocedure bij Rocco Coronel uitkwam om Nederland te vertegenwoordigen in de FIA Karting Academy Trophy.

De FIA Karting Academy Trophy is een door de wereld overkoepelende kart- en autosportfederatie FIA opgezette competitie waaraan alleen kan worden deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. Coronel behoort daarmee dit jaar dus tot een van de jongste deelnemers van het veld. Om de kansen in de FIA Karting Academy Trophy zo gelijk mogelijk te houden, wordt gereden met volledig identiek materiaal, waarbij de karts door middel van loting aan de rijders worden toegewezen en er gedurende het evenement ook nog onderling van motor moet worden gewisseld. Per land mag in principe maar één deelnemer worden afgevaardigd waarbij het deelnemersveld ook dit jaar weer uit rond de 50 talenten zal bestaan.

Rocco Coronel


De FIA Karting Academy Trophy telt opnieuw drie ronden waarbij dit jaar enkele circuits worden aangedaan die niet eerder op de kalender stonden. De titelstrijd trapt af in het Tsjechische Trinec (18 – 21 mei), gevolgd door het Deense Rødby (15 – 18 juni), terwijl de finale van 27 tot en met 30 juli wordt verreden in het Italiaanse Cremona.

De bekendste winnaar van de FIA Karting Academy Trophy is de huidige Ferrari Formule 1-sterrijder Charles Leclerc, die het kampioenschap in 2011 op zijn naam schreef. Nederland heeft in de FIA Karting Academy Trophy ook een meer dan uitstekende staat van dienst. In 2014 veroverde Richard Verschoor de titel, terwijl in datzelfde jaar Rinus van Kalmthout beslag legde op de derde positie. In 2016 eindigde Kas Haverkort op de derde plaats, in 2017 had Nederland met Tijmen van der Helm (2de) en in 2019 met Robert de Haan (3de) ook rijders die in de eindstand op een podiumpositie beslag wisten te leggen.Meer VIDEO'S

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS