Karting • CIK-FIA

René Lammers timmert flink aan de weg op hoogste niveau in de kartsport en neemt de leiding in EK: "Ik ben iedereen heel dankbaar"

Uitgegeven door Bart • 24 juni 2023 06:01

Winnen op het hoogste niveau in de kartsport is niet voor iedereen weggelegd. Er is een grote kans dat je talenten uit de OK-klasse jaren later terugziet in de singleseaters of zelfs in de Formule 1. Het is de ultieme kraamkamer voordat karters de autosport ingaan. In dat ooglicht is de zege van René Lammers veelbelovend. De fabriekscoureur van Parolin Motorsport won afgelopen weekend de derde ronde van het FIA Europees kampioenschap. Op de kartbaan in het Deense Rødby was de 14-jarige karter uit Zandvoort de sterkste in de OK-klasse. Door zijn overwinning heeft de beloftevolle Nederlander de leiding in het klassement overgenomen en dat met nog één weekend in het Italiaanse Cremona te gaan.

Rene Lammers


Voorafgaand aan het EK deed René al ervaring op de Deense kartbaan op in het kader van de Champions of the Future. Dat weekend verliep nog niet naar wens en dus was er werk aan de winkel om goed voor de dag te komen met het EK op dezelfde baan in Denemarken. "We moesten een paar grote veranderingen maken aan de afstelling van het chassis en de motoren. Mijn team Parolin en motortuner GFR hebben hard gewerkt en het goed opgelost. Op de eerste dag van het EK hebben we veel getest om uiteindelijk de goede combinatie te vinden."

Op vrijdag reed René in de kwalificatie de snelste tijd in zijn groep en dat betekende de derde tijd overall. "De kwalificatie ging goed, ik kon een paar goede ronden neerzetten. Ik was de snelste in mijn groep en derde overall. Daarna hadden we op vrijdag nog twee heats en die heb ik allebei gewonnen."

Op zaterdag liet de zoon van ex-F1-coureur Jan Lammers dat volgen met P4, P4 en P1 waardoor hij na de heats op de derde plaats stond. In de Super Heat op zondag eindigde René op de tweede plaats achter zijn grote concurrent Gabriel Gomez. "Het ging prima en ik moest in de finale als tweede starten. Ik viel terug naar P3, maar ik heb hem uiteindelijk gewonnen. Zeker als je ziet hoe we er tijdens de Champions of the Future bijzaten was het een hele mooie overwinning.”

Winnen op het hoogste niveau komt nooit aanwaaien, maar Lammers flikte het. Hoe had de talentvolle tiener het ervaren? “Hoe het voelde toen ik won? Ik kreeg tijdens de laatste ronde al een klein glimlachje en het gaf een heel goed gevoel toen ik als winnaar over de finish kwam. En ik had ook nog eens de snelste rondetijd van de race op mijn naam."

In de stand van het FIA EK gaat René met 208 punten aan de leiding, gevolgd door Gabriel Gomez met 202 punten. "Afgelopen weekend hebben we goede vorderingen gemaakt. Parolin en motortuner GFR hebben goede stappen gezet en we hebben veel kampioenschapspunten binnengehaald. Ik sta nu aan de leiding van het EK met zes punten voorsprong. Er is nog één race in het Italiaanse Cremona te gaan. Ik heb daar al een paar races gereden, maar nog niet met de MG banden. Die zijn heel anders. We willen sterk aan de start staan in Cremona!"

Rene Lammers


De Zandvoorter komt dit jaar naast het FIA EK en de Champions of the Future ook uit in de WSK en het WK en geniet van zijn topprestaties. "Ik besef dat het allemaal heel goed gaat. Het ziet er goed uit, helemaal in dit veld. De OK is de hoogste categorie waarvan sommige rijders al 17 tot 21 jaar oud zijn en veel meer ervaring zouden moeten hebben. Ik ben nog steeds pas 14. Ik weet dat dit het hoogste niveau is wat er is. Daarom hebben we dit ook gedaan. We krijgen veel complimenten dat we het zo sterk doen op dit niveau."

René Lammers wil graag de volgende mensen bedanken: "Ik wil graag mijn ouders, mijn team Parolin Motorsport bedanken, motortuner GFR, mijn sponsoren en iedereen die mij geholpen heeft en om me heen staat. Ik ben er heel dankbaar voor!"

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS