Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Records in Formula E en nieuwe ontwikkelingen bij DS Automobiles

Uitgegeven door Deni Volkers • 24 augustus 2022 08:02 • Print artikel

DS Automobiles is een belangrijke speler in de Formula E. Het was in 2015 het eerste premium automerk dat zich verbond aan de volledig elektrische raceserie. Met de auto van de eerste generatie – voorzien van een 200 kW sterke elektromotor en een batterij van 28 kWh – behaalde DS Automobiles al vijf overwinningen en eindigde het team twee keer in de top 3 van het teamklassement. De afgelopen seizoenen stapelde het succes op succes.

Formula E DS Automobiles

DS Automobiles is het enige automerk dat heeft deelgenomen aan elk seizoen van het Formula E-kampioenschap. Het heeft in de laatste vier seizoenen, waarin werd geracet met de tweede generatie van de Formula E-auto, samen met zijn team DS TECHEETAH aansprekende resultaten geboekt. Met de auto’s van de tweede generatie – met een vermogen van 250 kW en een batterij van 52 kWh – veroverde DS TECHEETAH twee kampioenschappen bij de teams en twee bij de rijders: Jean-Éric Vergne in 2019 en António Félix da Costa in 2020. De afgelopen seizoenen liet DS TECHEETAH in 55 races een recordaantal van maar liefst tien overwinningen noteren en veertien polepositions – ook een record – en maar liefst 28 podiumplaatsen – óók een recordaantal. Daarbij eindigde het team elk seizoen in de top 3 in het teamklassement, in 2019 en 2020 als kampioen.

DS Automobiles

Volgende generatie raceauto heeft al gereden

DS Automobiles maakt optimaal gebruik van zijn kennis en ervaring die deze records hebben opgeleverd. Daardoor is het al vergevorderd met de ontwikkeling van de vierde generatie van zijn Formula E-auto – de krachtigste en meest geavanceerde volledig elektrisch aangedreven eenzitter. Met een vermogen dat nu al ligt op 350 kW en de mogelijkheid om 600 kW energie terug te winnen vanuit de voor- en achteras, wordt deze Formula E-auto de snelste en efficiëntste ooit.
Tegelijkertijd betrekt DS Automobiles de ontwikkelingsafdeling van DS Performance bij de ontwikkeling van productiemodellen. Het DS E-TENSE PERFORMANCE-prototype, dat begin dit jaar al te zien was, wordt inmiddels ingezet als rijdend high-performance laboratorium voor het testen en evalueren van nieuwe technologie.

Het prototype is voorzien van twee elektromotoren, met een gezamenlijk vermogen van 600 kW en een batterij met een innovatieve chemische samenstelling. De auto accelereert daarmee in slechts 2,0 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u. De kennis en ervaring die dit prototype oplevert, leidt binnen afzienbare tijd tot de introductie van een volledig nieuwe elektromotor, die krachtiger en efficiënter is en die bedoeld is voor E-TENSE-productiemodellen.

Béatrice Foucher, CEO van DS Automobiles: “Al sinds de lancering van het merk in 2014 stelt DS Automobiles elektrificatie centraal in zijn ontwikkelingsstrategie. Deelname aan Formula E en het werk van DS PERFORMANCE versnellen de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor duurzamere mobiliteit. Sinds 2019 biedt DS Automobiles een volledig geëlektrificeerd modellengamma en onze transitie gaat steeds sneller: vanaf 2024 zijn alle nieuwe modellen van DS Automobiles uitsluitend volledig elektrisch aangedreven.”

Formula E

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS