Dakar

Reactie Dakar-winnaar Janus van Kasteren Jr.: "Onbeschrijfelijk! Het moet nog een beetje indalen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 januari 2023 05:02

Boss Machinery Team De Rooy Iveco begon ambitieus aan de Dakar Rally 2023. Met twee Iveco Powerstar rallytrucks trok het team ten strijde. Helaas ging er snel een kruis door de equipe van Vick Versteijnen, Teun van Dal en André van der Sande. Een technisch probleem veroorzaakte een vroegtijdig einde aan de rally voor de mannen met startnummer 504. Tegenover die teleurstelling staat nu de euforie van de eindzege door de equipe met startnummer 502. Het zijn Janus van Kasteren jr. en Marcel Snijders die zich voor het eerst winnaar van de Dakar mogen noemen. Voor monteur Darek Rodewald is het reeds zijn derde titel. In 2012 en 2016 won hij de rally aan de zijde van Gerard de Rooy.

Janus van Kasteren Boss Machinery Team De Rooy Iveco wint Dakar 2023


Met een ruime voorsprong in het algemeen klassement hoefde Janus van Kasteren jr. de laatste etappe niet tot het uiterste te gaan. De special stage van 138 kilometer ging over het strand langs de Perzische Golf noordwaarts naar Dammam. Janus jr., Marcel en Darek wisten hun Iveco probleemloos over de eindstreep te loodsen. Met een achterstand van slechts 6 minuten en 1 seconde klokten ze vandaag een zevende tijd. Tatra rijder Paskevicius uit Litouwen pakte de dagzege, vlak voor Team De Rooy rijder Mitchel van den Brink. De Tsjech Valtr pakte de derde plek. De leidende positie van Boss Machinery Team De Rooy Iveco in het algemeen klassement kwam geen seconde in gevaar.

Janus jr deed kort na de finish zijn verhaal: “Het was nog een slipperige proef met veel glijden maar we zijn rustig naar de eindstreep gereden en een super feestje gehad met de monteurs bij de finish. Alles is nieuw voor me natuurlijk. Terugkijkend, hebben we een prachtige rally gehad. In het begin natuurlijk wat problemen gehad, maar de tweede week ontzettend hard kunnen rijden. Onbeschrijfelijk. Het moet nog een beetje indalen. Darek is er vrij nuchter onder. Die heeft er al twee, maar Marcel en ik niet, dus kei mooi.” Ook de ervaren Darek Rodewald blikt kort terug op zijn 12e Dakar: “Het was een zware rally, maar dat is wat we nodig hebben om te winnen.”

Janus van Kasteren in actie


De eerste week Dakar kenmerkte zich, naast het uitvallen van Vick Versteijnen, door mooie duels met Mitchel Van den Brink. Zoals altijd, werkte Corné van Drunen met zijn monteurs hard om de technische problemen te verhelpen: “In het begin ging het moeizaam. Maar zo zie je maar dat je niet moet opgeven en altijd moet doorgaan. Ook andere teams kregen het zwaar te verduren. Het was een compleet slagveld. Na de finish van Janus was er een ontlading. We hebben het toch maar weer mooi geflikt. Voor mij de derde overwinning met Team De Rooy. Nu is er even rust, maar volgende week begint het in de bovenkamer alweer te draaien. Dan ga ik nadenken over hoe we het volgend jaar nog weer beter kunnen doen. Al met al was het een super rally die ik niet snel zal vergeten.” Na het geweldige werk van Corné en zijn monteurs kon in de tweede week het verschil gemaakt worden.

Toen leider in het klassement Ales Loprais uit de rally stapte na betrokkenheid bij een tragisch ongeluk met dodelijke afloop (zie filmpje), werd de equipe van Boss Machinery Team De Rooy Iveco op een ongewenste wijze leider in het algemeen klassement.

In de zware etappes door het Empty Quarter liet de equipe met startnummer 502 echter zien dat het team en de Iveco Powerstar erg snel waren. Met Martin Macik en collega Team De Rooy rijder Martin van den Brink werd gestreden om de podiumplaatsen. In de twaalfde etappe konden Van Kasteren jr., Snijders en Rodewald een definitief gat slaan. Die dag legden ze de zekere basis voor de eindzege. De Tsjechische Martin eindigde op de tweede plek en de ervaren Martin uit Harskamp pakte met de derde plek zijn eerste podiumplaats ooit.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS