Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Raffaele Marciello verovert met Akkodis-Mercedes de pole in Misano; Thierry Vermeulen op P9 + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 15 juli 2023 09:29

Raffaele Marciello voerde met gemak de eerste kwalificatie in Misano aan en verzekerde zich van een record verlengende 14e Fanatec GT Europe Sprint Cup-pole. De Akkodis ASP-coureur noteerde een tijd van 1.30.762 seconden aan het stuur van de #88 Mercedes-AMG en versloeg Giacomo Altoé (#14 Emil Frey Racing Ferrari) met een voorsprong van 0.307 seconden. Dat deed hij tijdens zijn tweede run, nadat hij nieuwe Pirelli-banden had genomen nadat zijn eerste poging te kort was gekomen.

Fanatec GT Europe Sprint Cup Misano foto 1 Marciello Mercedes op pole
Raffaele Marciello verzekerde zich in Misano van een record verlengende 14e Fanatec GT Europe Sprint Cup-pole

Altoé verdiende een tweede start op de eerste startrij van het seizoen 2023 met de nieuwe Ferrari 296 GT3, terwijl Henrique Chaves een mooie derde overall was in de #188 Garage 59 McLaren. De Portugese troef zette een 1.31.161 neer en verzekerde zich daarmee van de bronzen beker.

Fred Vervisch werd vierde en was daarmee de beste van de Audi-coureurs aan het stuur van de #12 Comtoyou Racing-inschrijving, gevolgd door Nicolai Kjærgaard in de #159 Garage 59 McLaren. Lokale expert Loris Spinelli was een geweldige zesde en tweede van de bronzen deelnemers in de #126 Imperiale Racing Lamborghini.

De pole van de Gold Cup ging naar Gilles Magnus, die zevende werd in het algemeen klassement dankzij een 1m31.485s in de #21 Comtoyou Audi. Jordan Love bezorgde HRT een eerste Silver Cup-pole van 2023 door zich als 14e algemeen te kwalificeren in de #77 Mercedes-AMG.

Fanatec GT Europe Sprint Cup Misano foto 2 Thierry Vermeulen op P9
Met de fraaie Ferrari 296 GT3 van het team van Verstappen.com (i.c.m. Emil Frey Racing) wist Thierry Vermeulen zich op P9 te kwalificeren

De fraaie Ferrari 296 GT3 van het team van Verstappen.com (i.c.m. Emil Frey Racing) wist zich in de Top-10 te kwalificeren. Alberto Costa en Thierry Vermeulen veroverden de negende plek op de startgrid, een veelbelovend uitgangspunt voor de race op zaterdagmiddag. Dat de Ferrari potentieel heeft werd bewezen door het andere Emil Frey-rijdersduo G.Altoe/K.Lappalainen. Weliswaar uitkomend in de PRO-klasse plaatsten zij de Ferrari op P2 achter de Mercedes van pole winaar Marciello.

Zes van de acht concurrerende merken waren aanwezig in de overall Top-10, met naast de eerdergenoemde Mercedes-AMG, Ferrari, McLaren, Audi en Lamborghini ook Porsche. De beste BMW was in handen van Charles Weerts, die zich pas als 22e kon kwalificeren in de #32 Team WRT-inzending, terwijl de beste Honda 34e werd.

Fanatec GT Europe Sprint Cup Misano foto 3 achteraanzicht

De kwalificatie was opgesplitst in twee segmenten van 10 minuten om het drukke verkeer te verminderen. De eerste helft bestond uit Pro- en Gold Cup-crews, terwijl de tweede helft de zilveren en bronzen lopers naar voren bracht. Het enige noemenswaardige probleem was dat de #99 Tresor Attempto Audi van Lorenzo Patrese tijdens zijn eerste push-ronde in de vangrails verdween en zijn sessie ter plekke beëindigde. Ook de #25 Saintéloc Junior Team Audi reed niet door motorpech. Race 1 vindt vanmiddag plaats, de start is gepland om 14:00 CEST.

Klik hier voor uitslag van de kwalificatie op zaterdagochtend van de Fanatec World Challenge Europe in MisanoFanatec GT Europe Sprint Cup Misano foto 5


Fanatec GT Europe Sprint Cup Misano foto 6


Fanatec GT Europe Sprint Cup Misano foto 7


Fanatec GT Europe Sprint Cup Misano foto 8


Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano event poster

Foto's: Fanatec Europe GT Sprint Cup

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS