Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

RaceXpressOnTour@Nürburgring: de seizoensfinale van de Nürburgring Endurance Series 2022

Uitgegeven door Johan van de Kerkhof • 7 november 2022 13:47

Bij de ‘46e NIMEX DMV 4h Race’, de seizoensfinale van de Nürburgring Endurance Series, vielen alle nog openstaande beslissingen in een fraaie omgeving van bijna goud herfstweer: Daniel Zils, Oskar Sandberg en Sindre Setsaas werden tijdens de seizoensfinale op de Nürburgring Nordschleife tot kampioenen gekroond. Voor hun team Adrenalin Motorsport Team Alzner Automotive rond teambaas Matthias Unger, is het al de vijfde titel sinds 2018. Met de derde overwinning op rij verzekerden Jakub "Kuba" Giermaziak en Kim Luis Schramm Scherer Sport Team Phoenix zich van de eerste plaats in de prestigieuze NLS Speed Trophy.

Scherer Sport Team Phoenix pakt dubbel podium
Scherer Sport Team Phoenix pakte een dubbel podium

Na 4:00:21,803 uur werden Giermaziak en Schramm in hun Audi R8 LMS GT3 EVO II als winnaars afgevlagd. Vincent Kolb en Frank Stippler in de zusterauto eindigden als tweede met een achterstand van 1:34,847 minuten. Dat de twee Audi-duo's in deze constellatie voor de derde keer op rij een kampioenschap konden vieren, was mede te danken aan een technisch probleem met de BMW M4 GT3 van Walkenhorst Motorsport.

problemen met het brandstofsysteem resulteerde in derde plaats
Problemen met het brandstofsysteem resulteerde in derde plaats

Ongeveer een uur voor het einde van de race maakte Christian Krognes een pitstop voor de laatste geplande stop, terwijl hij aan de leiding reed. Door problemen met het brandstofsysteem van de BMW M4 GT3 kon de geplande hoeveelheid brandstof niet worden bijgevuld en duurde de stop meer dan een minuut langer dan gepland. Tot overmaat van ramp moest de Noor de pits in voor nog een tankstop. "Dit is ons nog nooit overkomen en we hebben nog steeds geen idee wat het probleem was," verklaarde Krognes. "Tot dat moment liep onze auto goed en lagen we duidelijk op koers om te winnen." Een kleine troost: Krognes vestigde een nieuw ronderecord in de race in 7:49,578 minuten.

"De race was lastig. Ik verloor een paar posities in de beginfase en moest daarna over de afstand terrein goedmaken", aldus Giermaziak. "Qua tempo zaten we op hetzelfde niveau als Stippi in de zusterauto en de jongens in de Walkenhorst BMW. Door verschillende strategieën werden we in het midden van de race op de eerste plaats 'afgesteld', voordat de BMW plotseling heel snel werd. Uiteindelijk verliep de race in ons voordeel. Nog een een-tweetje scoren voor Scherer Sport Team Phoenix is fantastisch." Kolb sloot het seizoen positief af: "We hebben een fantastisch seizoen gehad, zonder uitval of technische problemen. We eindigden zes keer op het podium in acht races. Dat is mega! We kunnen met een goed gevoel de winterstop in."

De overwinning in het Pro-Am klassement van de SP9 klasse ging naar Jörg Müller, Mario von Bohlen en Anders Buchardt. De Am triomf werd behaald door Henry Walkenhorst, Friedrich von Bohlen en Alexander Prinz.

Kampioensauto NLS 2022
De kampioensauto NLS 2022

De nieuwe kampioenen hebben duidelijk benzine in hun bloed. De autogekte van Daniel Zils, Oskar Sandberg en Sindre Setsaas is niet alleen duidelijk op het circuit, de drie houden zich ook bezig met auto's buiten het circuit. Zils heeft een groothandel in voertuigen in Bendorf bij Koblenz. Sandberg is als McLaren-technicus diepgeworteld in het veld. De getrainde racemonteur is werkzaam bij de Dörr Group in Frankfurt am Main. Aan het hoofd van de groep staat Rainer Dörr, Duitslands meest diverse sportwagenhandelaar en sinds jaar en dag deelnemer aan het NLS. Tenslotte is Setsaas rijinstructeur in zijn woonplaats Stjørdal, een gemeente niet ver van Trondheim in Noorwegen.

Blijdschap bij het Team Adrenalin Motorsport Team Alzner Automotive
Blijdschap bij het Team Adrenalin Motorsport Team Alzner Automotive

"Het maakt niet echt uit in welke racewagen je zit. Het belangrijkste is dat je uiteindelijk wint. Dat is gewoon een geweldig gevoel," zegt Setsaas. De 24-jarige Noor racet sinds 2018 in de Nürburgring Endurance Series en scoorde tot nu toe tien klasseoverwinningen. Zijn landgenoot Sandberg kan nu terugkijken op 21 successen. In 2014 debuteerde de 30-jarige in de V4-klasse met een BMW 325i. De eerste auto waarmee Zils in 2000 voor zijn debuut in het NLS reed, was een maatje kleiner: een VW Polo. De 44-jarige heeft 82 klasseoverwinningen op zijn naam staan. Daarmee staat Zils op de achtste plaats in de overall ranglijst van het Nordschleife-kampioenschap en is hij de achtervolger van Nordschleife-grootheden als Heinz-Otto Fritzsche, Jürgen Nett, Peter Haas, Andreas en Ralf Schall, Johannes Scheid en Volker Strycek.

de Nieuwe Dinamac Porsche maakt zijn debuut bij de NLS
De nieuwe Dinamac Porsche maakt zijn debuut bij de NLS

Helaas overschaduwde een massa crash in de laatste ronde de wedstrijd. Ter hoogte van Galgenkopf klapte tenminste zeven wagens op elkaar door een oliespoor wat er lag . Er werd op dat moment niet met een vlag gezwaaid voor dat oliespoor. Hoe dit heeft kunnen gebeuren wordt momenteel onderzocht. Twee rijders werden voor onderzoek naar het ziekenhuis gevlogen maar uiteindelijk mankeerden alle rijders op wat blauwe plekken en kneuzingen na, gelukkig helemaal niets.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS