Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Porsche Sprint Challenge Southern Europe mooie opwarmer voor Porsche Supercup

Uitgegeven door Peter Vader • 11 februari 2024 10:01

ESTORIL - Het tweede seizoen van de Porsche Sprint Challenge Southern Europe vordert snel. Na de openingswedstrijden in Portimao, trokken de protagonisten van het winterkampioenschap nu richting een ander Portugees F1-circuit, genaamd Circuito Estoril. Opnieuw stonden er in de beide divisies twee wedstrijden op het menu, waarna het seizoen nu dus halverwege is. Sportief blijft de strijd erg open, met dit weekend maar liefst zes verschillende winnaars. Er werd opnieuw erg hard gevochten om de beste klasseringen op alle niveaus en het leverde mooie wedstrijden op. De volgende afspraak is over twee weken in het Spaanse Valencia.

Porsche Sprint Challenge Southern Europe 2024 Estoril Foto 1

Voorbereiding op Porsche Supercup
“Als we de balans opmaken na twee opeenvolgende weekends in Portugal dan is het beslist heel positief, waarbij we vooral vaststellen dat het sportieve niveau bijzonder hoog ligt”, aldus Series Manager Lars Plato. “We zijn amper in ons tweede seizoen van de Porsche Sprint Challenge Southern Europe en de komst van heel wat jonge rijders die hun seizoen in de Porsche Supercup willen voorbereiden, tilt alles naar een hoger niveau. We kijken dan ook enorm uit naar de tweede helft van het seizoen, dat zich in Spanje zal afspelen, met races in Valencia en Barcelona.”

Porsche Sprint Challenge Southern Europe 2024 Estoril Foto 2

Sport Division: Ariel Levi leider halverwege het seizoen
In de eerste wedstrijd op Estoril haalde Ariel Levi het voor de Duitser Sebastian Freymuth (Proton Huber Competition) en het snelle Nederlandse talent Senna van Soelen, in een Porsche 911 GT3 Cup - Type 992 - van Team RaceArt. Een andere jonge Nederlander, Jules Grouwels (Team RaceArt) drukte zijn stempel op de klasse PRO-AM en won voor de Est Alexander Riemann (EST1 Racing) en de Duitser Christof Langer (ID Racing).

Ook in de tweede wedstrijd ging de zege naar Ariel Levi, opnieuw voor Sebastian Freymuth en een knap rijdende Zweed Robin Knutsson (WestCoast Racing). In de klasse PRO-AM wisselden Alexander Riemann en Jules Grouwels van plaats op het podium, met Christof Langer opnieuw op plaats drie.

In de tussenstand van het kampioenschap leidt Ariel Levi nu met 184 punten, voor de Duitse rijders Alexander Tauscher (Proton Huber Competition) en Sebastian Freymuth, die respectievelijk 114 en 110 punten tellen. Uiteraard leidt Levi ook in de Pro-klasse, daar waar Jules Grouwels halverwege het seizoen leider is in PRO-AM.

PSCSE Estoril Henk van Norel Snel MotorsportHenk van Norel

Club Division: Wils en Sulma in AM-klasse, Seb Hopkins in GT4-klasse
Mooie autosport was er ook in de Club Division, met zeges voor Philippe Wils in race 1 en Robert Sulma en race 2, met Sulma op twee in race 1 en Wils in race 2. Didier Glorieux (Speedlover) en Javier Ripoll Jr (EST1 Racing) verdeelden de derde plaatsen onder elkaar. In de klasse GT4 waren de beide zeges voor Seb Hopkins, tweemaal voor Henk van Norel (Snel Motorsport) en Graham King (WDP Racing).

Als we naar de tussenstand in de Club Division kijken, dan houden Philippe Wils en Robert Sulma elkaar perfect in evenwicht met 154 punten, voor Seb Hopkins, de leider in de GT4-klasse.

De junioren van Team RaceArt
Het kampioenschap op het Iberische schiereiland, verspreid over vier weekenden in Portugal en Spanje, dient als een goede mogelijkheid voor een sterke voorbereiding op het autosportseizoen 2024. Team RaceArt, deelnemend aan het volledige kampioenschap, reisde als eerste af naar het Autodromo Internacional do Algarve in Portimao, waar de Sprint Challenge Southern Europe op 27 en 28 januari werd afgetrapt. Daar verscheen de Limburgse renstal aan de start met twee Porsche 992 GT3 Cups. Senna van Soelen bestuurde auto met startnummer 12 in de drukbevolkte Pro-klasse en Jules Grouwels kroop achter het stuur van Porsche nummer 77 in Pro-Am. Daarnaast had het team op beide weekenden een speciale gast in de garage. Sam Jongejan, die later dit jaar met RaceArt deelneemt aan de Porsche Carrera Cup Benelux, keek in Portugal vanaf de zijlijn mee om het team alvast te leren kennen.

Porsche Sprint Challenge Southern Europe 2024 Estoril Foto 4

Sterke vooruitgang in Estoril
Na een onderbreking van een paar dagen verplaatste het Team RaceArt zich zo’n driehonderd kilometer naar het noordwesten richting het Circuito Estoril. Deze baan, net als Portimao een voormalig Formule 1-circuit, ligt op een half uurtje rijden van de Portugese hoofdstad Lissabon. Ditmaal vonden de vrije training, kwalificatie en de races plaats op zaterdag, maar dat behoedde Van Soelen en Grouwels er niet voor om de sterke vooruitgang vanuit Portimao door te zetten. Grouwels noteerde in de kwalificatie net als een weekend eerder twee keer de tweede plek in Pro-Am, terwijl Van Soelen in Q1 zijn sterkste optreden tot dusver liet zien door als vijfde te kwalificeren.

Porsche Sprint Challenge Southern Europe 2024 Estoril Foto 5
Senna van Soelen

P3 voor Van Soelen
In de eerste van twee races op zaterdag bewees Van Soelen zich vervolgens als een brutale en scherpe rijder in een boeiend gevecht met onder meer Sebastian Freymuth, Felbermayr, Robin Knutsson en Hugo Ellis. Met nog iets minder dan tien minuten te gaan vocht de goudgele RaceArt-Porsche zich langs de blauwe bolide van Felbermayr, luttele seconden voor het ingaan van een Code 60 voor vloeistoffen op de baan. Toen dit was opgeruimd toonde Van Soelen opnieuw zijn oplettendheid bij de herstart door onmiddellijk Knutsson te passeren en de vierde plek over te nemen. Hier finishte hij ook, maar achteraf volgde een promotie naar de derde positie wegens een tijdstraf voor Huub van Eijndhoven.

Porsche Sprint Challenge Southern Europe 2024 Estoril Foto 6
Jules Grouwels

Grouwels opnieuw winnaar
Jules Grouwels bekroonde ondertussen een toch al ijzersterk Portugees avontuur door voor de tweede maal te winnen. De Limburger bleef gedurende de hele race in het spoor van Pro-Am-leider Reimann en kon optimaal profiteren toen zijn concurrent van de baan schoot. Hij nam de leiding van de wedstrijd over en behield die tot aan de finish voor de tweede Pro-Am zege op rij. Daar voegde hij later die middag nog een extra trofee aan toe door in de laatste race als tweede te finishen. Van Soelen haalde daar de eindstreep helaas niet: een sterke openingsfase bleef onbeloond door een uitvalbeurt na contact met Louis Rousset.

Het volgende wedstrijdweekend is op 23 en 24 Februari in Valencia voor de derde manche van de Porsche Sprint Challenge Southern Europe 2024.

Kalender Porsche Sprint Challenge Southern Europe 2024:

27-28 januari 2024    - Portimao
2-3 februari 2024 - Estoril
23-24 februari 2024 - Valencia
1-2 maart 2024 - Barcelona


Porsche Sprint Challenge Southern Europe 2024 Estoril Foto 7
De circuitplattegronden van Portimao, Estoril, Valencia en BarcelonaPorsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS