Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Phoenix erg succesvol met derde 1-2-zege op rij na tankpech Walkenhorst in record brekende NLS2 op Nürburgring-Nordschleife

Uitgegeven door Miguel Bosch • 7 november 2022 07:02

Met een unieke novemberrace om de in april afgelaste NLS2 in te halen, werd het VLN Nürburgring Endurance Series (NLS)-seizoen afgelopen weekend afgesloten. Opnieuw was het Scherer Sport Team Phoenix dat met een 1-2-overwinning naar huis ging, al leek de winst lange tijd naar Walkenhorst Motorsport te gaan. De derde overwinning op rij voor de #16 Audi R8 LMS GT3 van Kuba Giermaziak en Kim Luis Schramm betekent dat de Pool zich SP9/GT3 Pro-kampioen mag noemen en het team de Speed Trophy en het teamskampioenschap op hun naam schrijft.

VLN Nürburgring-Nordschleife

Net als de laatste drie wedstrijden had Frank Stippler in de #5 Scherer Sport Team Phoenix pole position veroverd. De ervaren racer wist bij de start echter niet de leiding vast te houden. Terwijl een groep Porsche 911 GT3 Cup-wagens pijlsnel uit de startblokken onderweg waren en de koppositie probeerden te pakken, kwam Stippler in de Mercedes Arena in aanvaring met de #120 Avia W&S Motorsport Porsche 911 GT3 Cup van David Jahn. Dit contact zou later door de stewards worden bestraft, wat Stippler en co-piloot Vincent Kolb een goede kans op de overwinning zou kosten. Voor Jahn was de aanrijding ook zuur: Zijn team ging in het kampioenschap van de Porsche Endurance Cup aan de leiding en een lage klassering was precies dat wat het niet kon gebruiken. Jahn en teamgenoot Daniel Blickle zetten daarop de achtervolging in en konden met een ijzersterk optreden en de pech van hun gevaarlijkste concurrenten niet alleen het kampioenschap veiligstellen maar zelfs de wedstrijd winnen en als vijfde in het algemene klassement over de finish komen.

De schermutseling bij de start gaf Dorian Boccolacci in zijn #107 Team Mathol Racing Porsche 911 GT3 Cup de kans om de leiding te pakken. Op een baan die buiten de racelijn nog altijd vochtig en glad was, kon Frank Stippler op de Nordschleife geen weg voorbij de iets langzamere auto vinden. Dat lukte pas aan het einde van de openingsronde. Pas op het snelle Döttinger Höhe kon ook de rest van de kopgroep de Cup Porsches inhalen waarna Christian Krognes in de #34 Walkenhorst Motorsport BMW M4 GT3 en Stippler’s teamgenoot Kuba Giermaziak zich bij de leidende Audi aansloten.

Na vijf ronden kwamen Stippler en Krognes de pits in: Stippler om zijn straf uit te zitten, Krognes voor zijn eerste pitstop van de race en om de bolide tijdelijk aan teamgenoot Sami-Matti Trogen te geven.

Door later binnen te komen moest Giermaziak verplicht langer wachten waardoor Trogen de leiding overnam en het gat naar de #16 Audi op de tweede plaats vrijwel gelijk hield. Dennis Fetzer in de #25 Huber Motorsport Porsche 991.2 GT3R had zich door de straf voor de #5 Audi op de derde plaats genesteld maar maakte onder druk van Stippler een klein foutje in Wippermann wat direct werd afgestraft door de drievoudige 24 Uur van de Nürburgring-winnaar.

Terug in de auto voor de laatste twee uur liet Krognes er geen twijfel over bestaan wat zijn doel was: Na een seizoen vol pech was dit de laatste kans om het jaar met succes af te sluiten. Een ongekend snelle stint werd bekroond met een nieuw ronderecord van 7:49.578 – de allereerste ronde onder de 7 minuten 50 seconden. Met een voorsprong van 44 seconden op Schramm zou Krognes gemakkelijk de leiding hebben overgenomen na de laatste serie pitstops. Maar wederom sloeg pech toe voor de renstal uit het Duitse Melle: Een probleem bij het tanken kostte de #34 BMW meer tijd dan het team over had en tot overmaat van ramp werd niet genoeg bijgetankt waardoor een extra vierde stop nodig was om de finish te halen wat plaats twee aan de #5 Audi van Stippler en Kolb gaf.

De overwinning van Scherer Sport Team Phoenix beëindigt een jaar waarin de renstal van Ernst Moser vier van de acht NLS-races won – allen met Kuba Giermaziak als een van de rijders en waarvan de laatste drie 1-2-zeges – de ADAC 24h Nürburgring en alle mogelijke kampioenschappen in de SP9/GT3-klasse.

NLS-kampioenen Oskar Sandberg, Sindre Setsaas en Daniel Zils werden twee weken geleden al tot kampioen gekroond en maakten er een perfect seizoen van door ook nu weer de race in de VT2-R-FWD-klasse te winnen en zo alle wedstrijden dit jaar op hun naam te schrijven.

Plaats vier in de race ging naar de 2023-model Porsche 992 GT3R van Dinamic Motorsport dat als derde en laatste team een testrace mocht doen met de nieuwe wagen uit Weissach in de SP-X-klasse, gevolgd door de Porsche 911 GT3 Cup van kampioen Avia W&S Motorsport in de Cup 2-klasse.

Van de Nederlanders was Colin Caresani op plaats 27 de hoogst geklasseerde. De ADAC GT4 Germany-vicekampioen werd met Schnitzelalm Racing tweede in de BMW M240i Racing Cup-categorie. Piet-Jan Ooms finishte op plek 51 en vierde in de VT2-FWD-klasse met een Hyundai I30N Performance. Door een kapotte motor na vier ronden kwam Paul Harkema niet aan racen toe.

Op 18 maart 2023 gaat het 46ste seizoen van de NLS van start.