Formule 1 • MOTO GP

Pata Yamaha Ten Kate Racing ijzersterk op TT-Circuit Assen: P2 voor Manzi en Van Straalen mist op 0,1 seconde het podium

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 april 2024 01:02

Het Pata Yamaha Ten Kate Racing team kwam zaterdag in de eerste World Supersport race op het TT Circuit Assen heel dicht bij een dubbel podium. Op een opdrogende baan kwamen beide coureurs op slicks sterk naar voren waarbij Stefano Manzi als tweede eindigde en Glenn van Straalen als vierde over de finish kwam, slechts 0,1 seconde achter P3.

World Supersport race TT Circuit Assen podium Pata Yamaha Ten Kate Racing


Net als op vrijdag waren ook op zaterdag de weersomstandigheden op het TT Circuit Assen uiterst veranderlijk. De regen en zonneschijn wisselden elkaar constant af waardoor de weersomstandigheden moeilijk te voorspellen waren en met name de bandenkeuze een zee lastige kwestie werd.

Uiteindelijk kozen beide rijders ervoor om met slicks op de baan te gaan en in de beginfase leek dat niet juist te zijn. De coureurs op de regenbanden bouwden een grote voorsprong op maar naarmate de race vorderde droogde de baan steeds verder op. Dit zorgde ervoor dat de coureurs op slicks steeds sneller werden en hun achterstand dichtreden.

Manzi kwam uiteindelijk als tweede over de streep en behaalde daarmee zijn vierde podiumfinish uit vijf races. Met een totaal van 85 punten staat de Italiaan momenteel aan de leiding in het World Supersport kampioenschap. Van Straalen reed eveneens een zeer goede slotfase en leek het Pata Yamaha Ten Kate Racing team een gedroomd dubbel podium te kunnen bezorgen, helaas kwam de in het oranje rijdende Nederlander net 0,111 seconde tekort op de derde plaats. Wel is deze vierde plaats tot dusver zijn beste resultaat van het seizoen.

Stefano Manzi – P2: “Het was een erg goede race en we moeten blij zijn met onze positie. Vanaf de start was de eerste sector goed met de slicks, maar vanaf bocht 8 was het helemaal nat. Tijdens de race droogde het langzaam op, dus de helft van de race hadden we het moeilijk in sector 3. Ik reed voorop in de ‘slickgroep’ maar toen Adrian me inhaalde was hij iets sneller. Ik probeerde bij hem te blijven en mijn race zo goed mogelijk uit te rijden. Uiteindelijk was het mooie race en in de laatste bocht kon ik de tweede plaats nog pakken, dus daar ben ik blij om. Morgen hebben we weer een race, we moeten werken en afwachten wat het weer doet. We hebben vandaag een goede keuze gemaakt, maar het is makkelijk om de verkeerde te maken! We moeten gefocust blijven en kijken wat we kunnen doen.”

Glenn van Straalen


Glenn van Straalen, die met een nieuwe LIVERY van zijn Yamaha YZF-R6 (FOTO'S) racete – P4: “Ik kan natuurlijk best wel tevreden zijn met dit resultaat maar aan de andere kant baal ik ook enorm dat ik het podium net heb misgelopen. Het was een hele moeilijke race met het circuit dat aan de ene kant droog was en aan de andere kant nat. We kozen voor slicks en daardoor vielen we in de beginfase van de race ver terug, maar zoals we dit weekend al meerdere keren gezien hebben droogde het gauw op en kwamen we in de slotfase sterk terug. Ik deed er alles aan om die derde plaats nog over te nemen en het scheelde slechts 0,1 seconde. Hopelijk zijn de omstandigheden ons morgen beter gezind en dan gaan we voor revanche.”

Kervin Bos – Pata Yamaha Ten Kate Racing teammanager: “Het was een fantastische dag voor het team vandaag. Stefano is op het podium geëindigd en Glenn heeft met een vierde plaats zijn beste resultaat van het seizoen behaald. Het was wel een hele moeilijke dag en op dagen zoals deze kun je ook heel makkelijk groot puntenverlies lijden in het kampioenschap. Stefano heeft heel verstandig gereden en zijn race rustig opgebouwd waardoor hij de tweede plaats eruit wist te slepen. Beide rijders kozen voor slicks en dat was een hele gewaagde keuze, gelukkig pakte het uiteindelijk goed uit en daar ben ik heel tevreden mee.

We hebben nog niet eerder zoveel gasten mogen ontvangen en ik denk dat het een geweldige eerste racedag is geweest. Vanavond hebben we een VIP diner en een netwerkevenement in onze hospitality dus we gaan de dag mooi afsluiten.”

De tweede World Supersport race op het TT Circuit Assen gaat zondagmiddag om 15:15 uur van start.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS