Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Overwinning voor António Félix da Costa en DS Automobiles in New York

Uitgegeven door Deni Volkers • 19 juli 2022 06:01

Het Formule E-team van DS TECHEETAH heeft de tweede race van de New York City E-Prix op daverende wijze afgesloten. Met het Vrijheidsbeeld op de achtergrond startte António Félix da Costa vanaf pole position, waarna hij glansrijk naar de overwinning reed.

Antonio Felix

De twaalfde ronde in het achtste seizoen van het ABB FIA Formula E World Championship begon met de derde vrije training van het weekend, gevolgd door de kwalificatie. DS TECHEETAH-coureur António Félix da Costa vocht tot het einde en kwalificeerde als tweede. Wegens een gridstraf voor de oorspronkelijke poleman Nick Cassidy schoof Da Costa echter door naar pole position, zijn tweede van het seizoen. Voor de tweede DS TECHEETAH-coureur Jean-Éric Vergne verliep de kwalificatie minder voortvarend wegens een contactmoment met de muur. De Fransman startte uiteindelijk vanaf de twaalfde positie.

Om 13.00 uur plaatselijke tijd startte de race in de straten van New York City, met António Félix da Costa en zijn DS E-TENSE FE21 vooraan. De Portugese coureur moest flink knokken om zijn leidende positie te verdedigen, maar wist de sterke concurrentie achter zich te houden. Na 45 minuten racen kwam hij als eerste over de finish, waarmee hij DS TECHEETAH de eerste overwinning van het seizoen bezorgde, alsmede 25 punten voor het constructeurskampioenschap.

Jean-Éric Vergne reed vanaf P12 naar de tiende plaats. Met minder dan twee minuten op de klok raakte de DS E-TENSE FE21 van de Franse coureur helaas betrokken bij een incident, waarna hij de race niet kon uitrijden.

DS TECHEETAH staat nu met 228 punten gedeeld tweede in het constructeurskampioenschap, slechts tien punten achter de nummer 1. Ondanks zijn ongelukkige race staat Jean-Eric Vergne nog altijd vierde in het rijdersklassement met 128 punten. António Félix da Costa staat zesde met 100 punten.

Op 30 en 31 juli 2022 vormen de straten van Londen het decor van de volgende twee races van het ABB FIA Formula E World Championship.
Thomas Chevaucher, DS Performance Director en DS TECHEETAH Team Principal: “Ik ben heel trots op het team. Dankzij de geweldige overwinning van António hebben we onze sterke prestaties sinds het begin van dit seizoen eindelijk kunnen omzetten in een zege. Jean-Éric had helaas wat minder geluk, maar ik weet zeker dat hij in Londen sterker terugkomt en dat we ook met hem op de hoogste trede van het podium kunnen staan.”

Antonio Felix

Reacties:

Mark Preston, CEO TECHEETAH: “Wat een geweldige dag na een moeilijke start van het Formule E-weekend in New York City, met António die de race van start tot finish leidde. Het was een spannende race met veel gevechten tussen António en andere hoofdrolspelers in het kampioenschap. Bovendien doet hij na deze overwinning weer mee om de wereldtitel. Met nog vier races te gaan in het ABB FIA Formula E World Championship zijn we nog volop in gevecht met de teams met Mercedes-motoren.”

António Félix da Costa, Formule E-kampioen in 2020: “Het is tot nu toe een grappig jaar voor mij. We hebben het moeilijk gehad, maar hebben ons weer terug geknokt. Ik ben elk weekend druk met waar ik het meeste van houd. Ik sta nu aan de leiding in het WEC, win races daar en nu hier. Ik geniet gewoon van die momenten. Het is geweldig om al die blije gezichten in ons team te zien. Winnen in New York geeft een geweldig gevoel. Van de start tot de finish aan de leiding rijden, dat was echt fantastisch. De DAC is terug!”

Jean-Éric Vergne, Formule E-kampioen in 2018 en 2019: “Het was voor mij opnieuw een moeilijke race. Ik had een slechte start, want ik zat aan de binnenkant en verloor een paar posities in het verkeer. Daarna ging het eerste deel van de race best goed. Het lukte om naar de tiende plaats te rijden, maar ik werd door een andere auto geraakt en eindigde in de muur waardoor de race voor mij over was en ik geen punten kon scoren. Maar het seizoen is nog niet voorbij. We hebben nog vier races om te strijden voor het kampioenschap.”

Prestaties DS Automobiles in de Formula E sinds seizoen 2:

- 85 races
- 4 kampioenschappen
- 15 overwinningen
- 44 podiumplaatsen
- 21 pole positions

Antonio Felix

Antonio Felix

DS Automobiles

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS