Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Nissan Formule E Team en het op maat gemaakt hersentrainingsprogramma: innovatieve ‘Brain to Performance’-programma

Uitgegeven door HJ van Keulen • 12 oktober 2023 16:11

Nissan onthult de resultaten van zijn innovatieve ‘Brain to Performance’-programma. De bevindingen van deze studie naar de hersenfunctie en anatomie van coureurs, laten zien hoe bepaalde hersentraining de cognitieve functies van de coureurs van het Nissan Formule E Team kan verbeteren.

Nissan Formule E Team

De resultaten geven aan dat de coureurs na deelname aan de Brain to Performance-training op diverse punten beter presteren. Het nemen van complexe besluiten gaat ze beter af, ze zijn beter bestand tegen stress en vermoeidheid en hun reacties zijn sneller. Deze verbeteringen helpen bij het reduceren van het aantal fouten op het circuit en het maximaliseren van de snelheid en de consistentie van de coureurs.

Door voortdurende training kunnen de coureurs van het Nissan Formule E Team het maximale potentieel van hun hersenen benutten voor wat betreft helderheid en scherpte. Dat heeft niet alleen positief effect op hun vermogen om onder hoge druk te presteren, maar ook op de snelheid waarmee ze informatie verwerken.

Nissan Formule E Team

Naar aanleiding van deze resultaten wil het Nissan Formule E Team vanaf het tiende seizoen hersentrainingsprotocollen integreren in het trainingsprogramma van zijn coureurs. De kennis die het onderzoek en de toegepaste resultaten hebben opgeleverd, is – met wat aanpassingen – waarschijnlijk ook toe te passen in de bredere NISMO-activiteiten buiten het FIA Formule E World Championship. Het Brain to Performance-programma heeft ook gezorgd voor een aanzienlijke versnelling van het onderzoek naar de ontwikkeling van een systeem voor het verhogen van de rijvaardigheid dat voor alle coureurs toegankelijk is.

Het onderzoek
Toen Nissan het Brain to Performance-programma aan het einde van het zevende Formule E-seizoen (2020-2021) introduceerde, schetsten het Nissan Formule E Team en dr. Lucian Gheorghe, Nissans UX Innovation Senior Manager, drie belangrijke onderzoeksgebieden: vergelijking van de hersenfuncties van coureurs met die van gewone bestuurders op de openbare weg, het verband tussen elektrische hersenstimulatie en prestaties op het circuit, en mogelijkheden om met deze technologie ook de algemene rijvaardigheid buiten het circuit te verhogen.

Nissan Formule E Team

De onderzoeksfase van het Brain to Performance-project ging in het achtste seizoen van start. Voor dit onderzoek werden twee groepen gevormd – de ene groep kreeg hersenstimulatie, de andere niet. Niet-beroepschauffeurs uit beide groepen namen deel aan tests in racesimulators op de Universiteit van Essex en Campus Biotech in Genève. Ze deden tien sessies op een circuit dat ze nog niet kenden. Uit de testresultaten bleek dat de groep die hersenstimulatie had gehad, 50% beter presteerde en de circuits 50% sneller leerde kennen dan de controlegroep.

Vervolgens werden de resultaten vergeleken met die van de coureurs van het Nissan Formula E Team in het achtste seizoen. De vergelijking toonde aan dat de coureurs betere visueel-motorische vaardigheden hadden, een betere hersencoördinatie en een scherper bewustzijn.

Brain to Performance’-programma

Naar aanleiding van deze resultaten werkte dr. Gheorghe in seizoen 9 samen met Wave Neuro – de in de Verenigde Staten gevestigde technologiepartner van het Nissan Formule E Team – om een uitgebreid, op maat gemaakt trainingsprogramma voor de coureurs te ontwikkelen.

Trainingsprogramma voor de coureurs
Voor de training ondergingen de coureurs van het Nissan Formule E Team zogenoemde baseline-neuroscans met een EEG-apparaat. Op basis van de verzamelde gegevens heeft dr. Gheorghe – met ondersteuning van de Universiteit van Texas en de wetenschappers van Wave Neuro – trainingsprogramma’s op maat ontwikkeld voor de coureurs waarbij ook een hersenstimulerend Sonal-apparaat van Wave Neuro wordt gebruikt. Dit apparaat richt zich met bepaalde frequenties op specifieke delen van de hersenen om jetlag en slaapgebrek te verhelpen. Dat verbetert reactietijden en minimaliseert de kans op menselijke fouten, vooral onder hoge druk.

Nissan Formule E Team

Wave Neuro heeft ervaring met dergelijke trainingsprotocollen door de samenwerking met het Amerikaanse leger. Daar bood het hulp aan personen met een posttraumatische stressstoornis. Het bedrijf heeft ook gewerkt met professionele American football-spelers die hersenletsel hadden opgelopen. Dr. Erik Won, President & Chief Medical Officer van Wave Neuro, en dr. Gheorghe zagen mogelijkheden om de protocollen te integreren in een prestatiegericht trainingsprogramma. Ze werkten samen aan specifieke protocollen voor de coureurs van het Nissan Formule E Team.

De bevindingen
Nadat het Sonal-apparaat gedurende het negende seizoen was gebruikt, volgde een laatste scan om de impact daarvan op de cognitieve functies van de coureurs te beoordelen. De verbeteringen in zowel de snelheid waarop de hersenen functioneren als de scherpte ondersteunde de onderzoekshypothese. De onderzoekers concludeerden dat voortzetting van de training over een langere periode de coureurs kan helpen hun prestaties te optimaliseren.

Tommaso Volpe, managing director en teambaas van het Nissan Formule E Team: “Het is een opwindend idee dat wij in de autosport pioniers zijn op dit onderzoeksgebied. Nissan is er trots op dat het durft te doen wat anderen niet doen. De afgelopen drie Formule E-seizoenen hebben we hard gewerkt om te begrijpen wat de hersenen van coureurs onderscheidt van die van gewone bestuurders en hoe we die kennis kunnen gebruiken om de prestaties van onze coureurs op het circuit te verbeteren.”

Hij besluit: “De resultaten van het trainingsprogramma zijn opwindend en tonen aan dat we met de juiste tools onze coureurs kunnen helpen om hun volledige potentieel te realiseren. Nu we vanaf seizoen 10 het Brain to Performance-programma integreren in de voorbereidingen van onze coureurs kijken we reikhalzend uit naar hoe dit programma zich ontwikkelt voor de coureurs, het team en Nissan in bredere zin.”

Nissan Formule E Team

Dr Lucian Gheorghe, Nissan’s UX Innovation Senior Manager, zegt: “Al bij de start van het Brain to Performance-programma wisten we dat deze neurostimulerende technologie veel potentie heeft om de prestaties van onze Formule E-coureurs op het circuit te verbeteren. Ons onderzoek tijdens het zevende en achtste seizoen heeft aangetoond dat mensen aanzienlijk sneller kunnen leren en de kennis ook aanzienlijk beter onthouden. De trainingsprotocollen die zijn ontwikkeld in samenwerking met Plato Science, een Deens bedrijf gericht op gebruiksvriendelijke neurostimulatiemiddelen, en Wave Neuro bevestigden dit met de verbeterde cognitieve functies van de coureurs.”

“Door deze bemoedigende resultaten geloven wij dat deze technologie substantiële voordelen biedt, ook buiten de autosport. Ondersteund door ons eerdere onderzoek aan de Universiteit van Essex, Campus Biotech en Braincredible, een Zwitserse start-up op het gebied van neurotechnologie, willen we graag ontdekken hoe we dit in de toekomst kunnen toepassen in elektrische modellen van Nissan. Dank aan al onze partners die dit de afgelopen seizoenen mogelijk hebben gemaakt. Ik kijk uit naar de verdere ontwikkelingen in de komende jaren.”

De toekomst met Brain to Performance
Nissan wil zijn expertise in het overbrengen van kennis en technologie tussen circuit en openbare weg benutten om de beleving van klanten in elektrische auto’s verder te verbeteren. Samen met de Universiteit van Texas onderzoekt Nissan hoe deze technologie kan worden doorontwikkeld en geïntegreerd in de Nissan-dealerbedrijven. Met name hoe de op de interactie van hersenen en computer gebaseerde training kan worden ontwikkeld om klanten te helpen hun rijvaardigheid sneller te verbeteren.

Nissan Formule E Team

Het Nissan Formule E Team blijft zich richten op de mogelijkheden voor de coureurs om het potentieel van de elektrische auto’s van Nissan volledig te benutten. Terwijl het onderzoek doorgaat, komen we steeds meer te weten en kunnen we ook steeds meer kennis toepassen op creatieve en opwindende manieren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS