Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Nick Cassidy wint spannende EPrix van Monaco, Vandoorne top tien, Robin Frijns kan geen potten breken

Uitgegeven door Frank Korsel • 6 mei 2023 19:30

Nick Cassidy heeft na een inhaalrace vanaf de negende plek op de grid de leiding in het FIA Formula E kampioenschap overgenomen en de in Monaco gewonnen. Cassidy finishte voor Mitch Evans (Jaguar TCS Racing), die hij wist af te houden tot aan de Safety Car die de overwinning voor Cassidy veiligstelde. Robin Frijns eindigde op de veertiende positie.

Formule E monaco

De race was een ware schaakwedstrijd, waarin de leiders vochten om de controle en het tempo in de race. Cassidy's beslissende inhaalacties in de beginfase van de race resulteerden uiteindelijk in de overwinning. Nadat zijn ingenieur groen licht gaf voor een sprint van zes ronden, keek Cassidy niet meer om, ondanks de nabije aanwezigheid van de Jaguar van Evans.

Evans klom zelf van de zesde plaats op de grid naar de tweede plek aan de finishlijn en kwam dicht in de buurt van de Envision, tot aan de Safety Car die drie ronden voor het einde van de race verscheen. Met deze Nieuw-Zeelandse één-twee werd een nieuwe Formule E record gevestigd voor een enkel land.

Formule E

Jake Dennis (Avalanche Andretti Formula E team) kon het tempo van de top twee niet helemaal bijhouden, maar wist vanaf de elfde plaats op de grid naar de derde podiumplek te rijden.

Sacha Fenestraz (Nissan Formula E Team), die dacht dat hij de Julius Baer Pole Position had behaald, kreeg na de sessie een straf die die eer aan Jake Hughes (NEOM McLaren Formula E Team) gaf. Hij eindigde als vierde en kon niet concurreren met de snelheid en efficiëntie van de top drie. Hughes volgde hem over de streep, terwijl Dan Ticktum (NIO 333 Racing) ondanks wat schade aan zijn auto en enkele late race schermutselingen op de zesde plaats eindigde.

Pascal Wehrlein, die lange tijd de leiding had in de Drivers' stand, kon vanaf de twaalfde plaats op de grid slechts naar de elfde plaats opklimmen. Hierdoor verloor zowel hij als zijn TAG Heuer Porsche Formula E Team hun leiding in de respectievelijke kampioenschappen.

Titelkandidaat Jean-Éric Vergne klom vanaf de staart van de grid op naar de zevende plek. Zijn inhaalrace van vijftien posities leverde hem de inaugurale ABB Driver of Progress-race award op, die intelligent, efficiënt rijden eert dat leidt tot de meeste plaatsen die in een race werden gewonnen.

Regerend wereldkampioen en teamgenoot van DS PENSKE, Stoffel Vandoorne, wist ook in de punten te eindigen met de negende plaats.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS