Karting • Karting Diversen

Never change a winning team: Niels Koolen en Joey van Splunteren! Niels bekroont terugkeer in karten met klinkende zege!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 juli 2022 02:09

STRIJEN – Twee jaar kartte Niels Koolen niet, dit seizoen maakte hij zijn rentree en onmiddellijk bewees Niels dat hij zijn kwaliteiten niet verloren heeft. Zondag won de 21-jarige coureur uit Vorden de derde ronde van het clubkampioenschap van Strijen in de IAME Senioren-klasse.

Niels Koolen en Joey van Splunteren

De wedstrijd in Strijen was zijn derde van dit seizoen en was de definitieve bevestiging voor Niels, de zoon van Dakar-coureur Kees Koolen, dat hij terug op niveau is. Tijdens de drukbezette races op het Zuid-Hollandse circuit won hij overtuigend de finale. Het zorgde voor een brede lach op het gelaat van de snelle Gelderlander.

“De vorige wedstrijd, in de regen, ging al super”, zei Niels tevreden. Toen had hij een flinke voorsprong op de nummer twee. “Het is gewoon een kwestie van mijn best doen. Het voelt lekker terug te zijn, weer te vechten op de baan.”

Ook zijn coach sinds vele jaren Joey van Splunteren had aan de zijlijn genoten van Niels’ prestaties. “Mooi dat hij meteen weer laat zien dat hij het kan. Hij is goed gedreven. Als je er vol voor gaat, krijg je uiteindelijk de resultaten.”

Want Niels was het hele weekeinde in Strijen dominant. In de kwalificatie liet de rijder van het PdB Racing Team al zien dat hij de snelheid had om te winnen door op slechts negen honderdsten van een seconde achter de winnaar de tweede tijd te noteren. “Ik had net de piek van de banden gemist”, legde hij uit hoe hij net tekortkwam voor de poleposition.

Niels Koolen

Maar niet getreurd. In de prefinale mocht hij immers vertrekken van de voorste startrij. Het duurde niet lang of hij had de eerste positie veroverd. Daarna reed hij onbedreigd naar de overwinning. Dat hij snel was, werd onderstreept door de kleine drie seconden voorsprong die hij op de finish op nummer twee had.

Door dat klinkende resultaat mocht hij voor de finale op poleposition starten. Die ging in de eerste meters niet helemaal naar wens. “Na de start was ik derde. Daarna ging het beter.” In een moeilijke bocht, waar normaal gesproken niemand inhaalt, haalde hij de nummer drie in. Kort daarna had hij ook de leider in de wedstrijd verschalkt. Daarna sloeg hij een groot gat en kwam met ruim zes seconden voorsprong als eerste over de finish.

“Ik had al met trainen gezien dat het daar echt wel gaat als ze een beetje ruimte laten en dan moet je ervoor gaan”, zei hij over zijn spectaculaire inhaalactie in de finale. Daarna maakte hij het dus gedecideerd af, zoals hij dat het liefste doet. “Ik probeer altijd netjes te rijden, zo min mogelijk de banden kapot te maken.”

Joey: “Niels is daarop gefocust, en op geen fouten maken. Ik zie af en toe nog wat kleine dingen die beter kunnen, maar hij heeft een tijd niet gekart, dan is het niet makkelijk. Vooral op deze baan met hoge kerbstones. Je moet een centimeter langs de kerb af. Als je die raakt, dan merk je dat wel.”

Niels, in 2019 nog podiumklant bij de IAME Euro-race in Mariembourg, gaat zich nu voorbereiden op de races in het IAME Euro Series-kampioenschap in Castelletto en Genk. “En misschien rijd ik nog een paar races tussendoor.” Hij rijdt die wedstrijden voor het topteam Evolution. “Die zijn altijd goed fanatiek en willen alles voor elkaar hebben en zo ben ik ook, dus dat past wel goed bij elkaar.”

Niels Koolen bedankt SuperB, zijn vader, moeder en Joey.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS