Dakar

Nasser Al-Attiyah wint Dakar, maar Sébastien Loeb leidt wereldkampioenschap na recordzeges in Dakar

Uitgegeven door Deni Volkers • 16 januari 2023 19:31 • Print artikel

Bahrain Raid Xtreme's Sébastien Loeb/Fabian Lurquin zijn tweede geworden in het algemeen klassement van Dakar 2023 na meer dan twee weken en 5.000 kilometer van meedogenloze, zware etappes in enkele van 's werelds meest vijandige terreinen. Loeb/Lurquin vestigden een nieuw Dakar-record van opeenvolgende etappe-overwinningen op hun weg naar 50% van de etappes dit jaar, een prestatie waardoor ze nu aan de leiding staan van het World Rally Raid Championship na de eerste ronde van vijf.

Sebastien Loeb Dakar Rally

De BRX Hunter vocht door de ergste modder die sinds jaren op een Dakar-etappe te zien is geweest na hevige regenval in de regio. Hij hield zich goed staande om zondag op de laatste proef veilig in de top 10 te eindigen voor Loeb, maar het was de snelheid van de GCK Motorsport Hunter van Guerlain Chicherit/Alex Winocq die in de laatste etappe indruk maakte met hun tweede etappeoverwinning dit jaar. Dat betekent dat de Prodrive Hunter in 2023 negen van de 14 etappes heeft gewonnen en daarmee heeft bewezen dat het een van de meest veelzijdige auto's op het wereldtoneel is.

Sebastien Loeb

Tegenslag met lekke banden op een bijzonder rotsachtig gedeelte in de tweede etappe van de Dakar 2023 betekende voor Loeb/Lurquin Hunter een terugval naar de 31e plaats in het algemeen klassement, maar ze gaven nooit op en vochten zich naar een nieuwe podiumplaats na het vergelijkbare resultaat van vorig jaar. Ook het winnende tempo van Chicherit/Winocq bracht hen naar de 10e plaats in het algemeen klassement na soortgelijke tegenslagen vorige week en hield hen ook op de derde plaats in het World Rally Raid Championship.

"Iedereen bij Bahrain Raid Xtreme en Prodrive is er trots op dat we zulke resultaten hebben behaald op het zwaarste motorsport evenement ter wereld met duurzame brandstof en 80% minder CO2-uitstoot, maar onze ogen zijn nog steeds gericht op de hoogste trede. Onze felicitaties gaan naar Nasser Al-Attiyah en Mathieu Baumel voor het winnen van de rally, maar iedereen bij BRX kijkt al uit naar de Abu Dhabi Desert Challenge voor de volgende strijd."

Sebastien Loeb

Sébastien Loeb

"Dank aan iedereen in het BRX-team voor dit resultaat. Ik ben echt trots op het werk aan de auto die echt sterk was. We hadden nauwelijks problemen met de auto zelf, alleen de lekke banden in de eerste week waren echt pech, want we probeerden het rustig aan te doen, maar die lekke banden hebben ons meer dan twee uur gekost. We hadden een heel goed tweede deel van de rally; we hebben genoten; we hadden plezier in de auto omdat hij zo goed was, dus het was gewoon briljant omdat we nog ergens voor konden vechten en helemaal terug konden komen naar de tweede plaats. We hebben goede punten gepakt voor het kampioenschap, een nieuw Dakar-record gevestigd met zes opeenvolgende etappe-overwinningen, dus ik ben nog steeds blij. Natuurlijk zou ik liever winnen omdat het nu mijn derde tweede plaats is, maar niet iedereen finisht in dit soort rally's... Ons tempo in de duinen was bijna verrassend voor mezelf om alle etappes in het Lege Kwartier te winnen zelfs als eerste op de weg dus dat is een sterk punt voor de toekomst voor Fabian, mij en het team. Ik heb mijn rijden verbeterd sinds Abu Dhabi (vorig jaar) dus met die rally als volgende kunnen we hopelijk weer in een goed ritme komen."


Guerlain Chicherit

"Het was geweldig om hier echt aan de finish te staan, want sommige etappes wist ik niet zeker of ik de auto elke avond terug kon krijgen omdat ik zo ziek was, dus ik ben blij om deze finish te zien. Vandaag wist ik dat het mijn kans was want er waren geen duinen dus we konden heel hard pushen om in ieder geval de laatste te winnen en dat is gelukt dus het is geweldig. We zijn echt blij."

Sebastien LoebMeer Footage van de Dakar 2023

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS