Karting • Rotax Euro

Mees Houben trekt sublieme vorm van EK door en wint overtuigend eerste NK: “Het gaat zeker lekker”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 juni 2021 19:02 • Print artikel

EINDHOVEN – Karter Mees Houben is in the winning mood, kun je wel zeggen. De elfjarige snelheidsduivel uit Heerlen denderde zondag in Eindhoven naar de overwinning tijdens de eerste ronde van het NK Rotax Max en won daarmee ook de eindoverwinning in de BeNefit League, het combinatieklassement van het BMC-kampioenschap en het NK. Twee weken eerder had hij ook al gewonnen in de Rotax Max Euro Trophy, het EK voor Rotax Max-rijders. En dan te bedenken dat hij nog maar een 'rookie' is in de Minimax-klasse.

Mees Houben in de winning-mood; winst bij NK en Rotax Max Euro Trophy

“Het gaat zeker lekker”, zei de onverstoorbare Mees die uitkomt voor het Belgische topteam GKS Lemmens Power. “Het ging ook wel lekker. Alleen had ik in de prefinale een slechte start. Ik reed aan de buitenkant, maar ik gleed weg en ik zakte af naar de vijfde plaats. Daarna heb ik nog terug kunnen rijden naar de eerste plaats.”

Een huzarenstukje dat hij in de finale vrolijk herhaalde. “Ik lag de hele tijd eerste. Het was nog wel even spannend met Max Sadurski. Hij reed vlak achter me. Maar daar werd ik niet zenuwachtig van. Op een gegeven moment was de baan glad geworden omdat er zand op was komen te liggen. Dat zagen we niet en dat liep niet voor iedere rijder even goed af. Toen kon ik een stukje wegrijden.”

En zo won het Limburgse talent het eindklassement van de BeNefit League die over twee raceweekeindes werd gehouden. Dat hij zondag op circuit De Landsard beide races won, hoefde niet echt te verbazen. Wie een raceweekeinde in het EK kan winnen (poleposition en winst in beide races), hoort immers bij de besten van Europa. “Ik had verwacht dat het een lastige strijd zou worden, dat het lastig zou zijn om te winnen”, blikte hij terug op de races in Adria, Italië.

Mees Houben naar zege in Adria

“Het lukte toch door de goede afstelling van de kart en de goede motor. Het ging er echt wel lekker eigenlijk.” Onwaarschijnlijk bijna dat hij als rookie in het EK races wint. Hij had wel het voordeel dat hij de baan al kende. “Ik had vorig jaar al een keer in Adria gereden. Het is zeker een leuke baan. Het is geen baan van heel veel bochten, een baan die heel technisch is, maar ook geen baan van alleen maar rechtdoor gaan. Het is een ‘rustige’ baan. Dat vind ik wel leuk.”

Gevraagd naar hoe hij de overstap van de Micromax- naar de Minimax-klasse heeft verteerd, lag Mees’ antwoord natuurlijk voor de hand. “Ik vond het niet moeilijk. Ik was er zo aan gewend. Het verschil tussen een Micromax- en een Minimax-kart is niet zo groot.”

Maar toch. Hoe kan hij nu al zo goed zijn in een nieuwe klasse met een aantal rijders met meer ervaring die hij nog niet echt kende? “We hebben gewoon veel getraind”, was het ontwapenende antwoord van de snelle Limburger.

Bij Mees draait alles om het karten. Zo heeft hij dit seizoen een onwaarschijnlijk druk programma met bijna elke weekend wel ergens in Europa een race. Behalve het NK Rotax Max rijdt hij ook het BNL- en BMC-kampioenschap. En dan komt hij zo nu en dan met een IAME-motor ook nog eens uit in de zeer competitieve Mini Parilla 60cc-klasse.

Daarin doet hij mee aan de GK4 Kart Series, het Benelux-kampioenschap en de Euro Series. En alsof dat nog niet genoeg is, rijdt hij ook nog eens het NK Mini Junioren TM 60cc. “Karten is het leukste wat er is, dus ik vind het superleuk dat ik elk weekend een wedstrijd heb!”

Mees bedankt zijn monteur Sophie, zijn vader en GKS Lemmens Power voor de motoren.

Mees Houben wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door RiPa-Photo, NowOnline en Cameraland.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS