Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Max Tubben pakt wederom belangrijk podium in Spa-Francorchamps en geniet: "Ik had zulke mooie gevechten op de baan"

Uitgegeven door Frank Korsel • 22 juli 2022 12:25

Spa-Francorchamps - Afgelopen weekend werd er in de Supercar Challenge over het Belgische circuit van Spa-Francorchamps weer hard gestreden om de overwinningen en de podia in de diverse klassen. Ook Max Tubben uit Nieuw-Weerdinge was met zijn Zilhouette Sport, de op de BMW Z4 GT3 gebaseerde auto weer van de partij. De snelle inwoner van Nieuw-Weerdinge deed dit zeer verdienstelijk en scoorde een derde en vierde plaats.

Max Tubben

Op vrijdagochtend vonden op Spa-Francorchamps de vrije trainingen plaats in de Supercar Challenge. Tubben en zijn team hadden de trainingen met beide handen aangegrepen om zoveel mogelijk te maximaliseren: “In de vrije training hebben we veel geleerd. We kwamen er achter dat we met best weinig downforce hebben gereden. Daarna hebben we het een en ander aangepast en toen verloor ik zeven tienden op het rechte stuk, maar won ik ruim twee seconden over de rest van het circuit.”

Op het hete asfalt maakten de tientallen coureurs zich op voor de belangrijke kwalificatie. Tubben besloot om tijdens de kwalificatie te gaan rijden met een nieuw setje banden om zodoende alles, maar dan ook echt alles uit het 1000 kilogram wegende monster met 500PK en een 3.5 liter zes-in-lijn motor te halen. “In de kwalificatie reed ik met nieuwe banden. Ik ben met dezelfde afstelling gestart als in de tweede vrije training en heb ik de vierde tijd neer kunnen zetten. De jongens voor mij gaan dertig kilometer harder op het rechte stuk, dus die zijn niet bij te houden.”

Het opnemen tegen onder andere een BMW M6 GT3, Nissan GT3 en Lamborguhini's en andere dikke GT's is geen makkelijke opgave, maar Tubben gooit alles in de strijd om zijn concurrenten bij te houden. Als jonge en gretige coureur lukt hem dat aardig ondanks dat hij over minder PK's beschikt. In de eerste race eindigde hij als vierde, maar had hij een bloedstollend gevecht op het nieuwe asfalt: “In de eerste race greep ik net naast het podium en werd ik vierde, maar ik had zulke mooie gevechten op de baan. Na de pitstops heb ik echt een half uur lang met de Lamborghini lopen knokken. Het was constant stuivertje wisselen.”

Max Tubben

In de tweede race van het weekend kwam Tubben goed van zijn plek en was hij direct in gevecht met de bloedsnelle Lamborghini. “In race twee kon ik de eerste vijf minuten wel mooi vechten met de Lamborghini en ook nog wat met de BMW Z4, daarna vlakte het wat af en voor de rest was het voornamelijk gewoon uitrijden.”

Op Spa-Francorchamps was de temperatuur vrij hoog, dat merkte de coureur uit Drenthe ook na de pitstops: “Na mijn pitstop was de degradatie aan de voorbanden wel merkbaar, hierdoor kreeg ik ook wat meer onderstuur.”

Als derde sloot Tubben de tweede en laatste race van het weekend af. “Het voelt natuurlijk altijd goed om een podium te pakken, maar de tweede race was wel een stuk saaier dan de eerste. Misschien was de eerste race wel mooier, terwijl ik daar niet eens een podium heb gepakt.”

Max Tubben

De volgende race van het kampioenschap is in het weekend van 6 augustus op het TT-circuit van Assen tijdens Jack’s Racing Days. Hier kijkt de coureur van Zilhouette Sport met smart naar uit: “Assen zou mij wel moeten liggen aangezien er minder lange rechte stukken zijn zou ik daar beter uit de verf moeten kunnen komen. Dus ik kijk ontzettend uit naar volgend raceweekend.”

Max Tubben wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Tuindeco
Gadero
Zilhouette Racing
Viscaal
LB instalatiebedrijf Langeland Borgman
Meendering bouw en techniek
Berton
4 Trex Logistics BV
Wigchers Internationaal transport
HUMO service
Autobedrijf Ferry Snijders
Mulder Hallenbouw
Kral-Westen
Het Kloosterwonen living en livestyle
Trip Advocaten & Notarissen
Alrik hekwerk en omgevingsbeheer
Remmont BV
Gardenlux
Caprotech
RM Karting

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS