Karting • Rotax Euro

Mats van Rooijen pakt tweede podiumplaats in acht dagen: P2 in BNL! "Totale pakket klopt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juli 2022 09:33

MARIEMBOURG – Na zijn fraaie overwinning tijdens de derde ronde van het NK Rotax Max slaagde karttalent Mats van Rooijen zondag erin ook tijdens de tweede ronde van het BNL-kampioenschap het podium te halen. De elfjarige coureur uit Vleuten werd op het circuit van Mariembourg tweede in het eindklassement en onderstreepte daarmee zijn sterke opmars in de Minimax-klasse dit seizoen.

Mats van Rooijen


En dan te bedenken dat er waarschijnlijk nog meer in had gezeten. Althans, dat was de stellige overtuiging van Mats. “Ik had misschien nog wel kunnen winnen, als ik feller had gereden”, zei de snelle Utrechter. Dat hij niet fel genoeg was, verweet hij zichzelf. “Ik reed niet met het mes tussen mijn tanden. Dat moet de volgende keer anders. Daar ga ik ook wel voor zorgen.”

Hoe dan ook, zijn tweede plek in de BNL sprak bepaald tot de verbeelding. Wist ook Mats. “In de BNL rijdt een megasterk deelnemersveld. De tweede plaats is dan nog hartstikke goed.” Dat hij zo ver van voren zou eindigen was na zijn overwinning tijdens het NK in Eindhoven een week eerder niet echt onverwacht. “Ik dacht dat een plaats in de top vijf wel zou lukken. Al had ik niet verwacht tweede te kunnen worden.”

Dat hij dit seizoen sterk rijdt zit hem in tal van factoren. Behalve dat hij meer zelfvertrouwen heeft en niet meer met stress in de kart zit, hebben Mats en zijn team het ook in materiaal-technisch opzicht uitstekend voor elkaar. “Het totale pakket klopt. Ook heb ik heel veel races gereden de laatste tijd. Dan leer je veel.”

Die ervaring nam hij mee naar Mariembourg waar hij uiteindelijk de snelheid vond die hij nodig had om vooraan te kunnen meestrijden. Al moesten Mats en zijn team wat experimenteren. “We hebben in de trainingssessies verschillende afstellingen geprobeerd. Daarna ging het in de kwalificatie van zaterdag nog niet echt heel goed; ik was achtste.”

In de daaropvolgende prefinale liet hij zien dat hij inmiddels de juiste snelheid had gevonden. “Ik reed even derde, ik haalde iemand in de bocht voor het rechte stuk in. Jammer genoeg werd ik meteen terug ingehaald, er kwamen twee jongens mee en toen lag ik vierde. Daarna kwam nog iemand me voorbij.”

Zo eindigde hij als vijfde. In de daaropvolgende finale liet Mats zien dat het nog sneller kon. “De finale ging heel erg goed. Na de start lag ik derde en kort daarna, in de eerste ronde, haalde ik nog iemand in en lag ik tweede. Daarna haalde iemand mij in. Nummer een en twee gingen in de laatste ronden met elkaar vechten en toen kon ik de nummer twee voorbij.”

Mats van Rooijen


De volgende dag werd hij tweede in de kwalificatie. Daarna ging ook de prefinale goed. “Ik werd derde. De nummer één en twee waren weg. Ik kon ze op zich wel bijhouden, maar ik kon niet op ze inlopen omdat ik niet met het mes tussen mijn tanden reed.”

De finale ging iets minder goed dan de prefinale, oordeelde Mats. “Ik lag na de start tweede, maar werd meteen weer ingehaald. Daarna haalden nog twee rijders me in. Ik heb zelf nog iemand ingehaald en toen lag ik vierde en kwam als vierde over de finish.”

Maar iemand die voor hem was gefinisht kreeg na afloop een tijdstraf van vijf seconden opgelegd vanwege een ‘jumpstart’. Zodoende werd Mats als derde geklasseerd en daarmee eindigde hij op een zeer fraaie tweede plaats voor het algemeen klassement voor het hele weekeinde. Mats: “Ik ben er erg blij mee, maar het kon natuurlijk wel beter. Ik ga voortaan wel met het mes tussen mijn tanden rijden. Ik ga er vol voor!” Mats van Rooijen wil ook graag zijn ouders, sponsoren, Daems Racing en topmonteur/coach Vincent bedanken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS