Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Maserati MSG Racing: "In de autosport leer je het meest van je slechte dagen"

Uitgegeven door Deni Volkers • 19 januari 2023 20:30

Maserati MSG Racing is tijdens de Mexico City E-Prix een nieuw tijdperk voor de Formule E ingegaan. Het team miste nipt de top 10 op het Autódromo Hermanos Rodríguez. De coureurs Edoardo Mortara en Maximilian Günther stonden aan de vooravond van Gen3 en hebben tijdens de seizoensopener waardevolle inzichten opgedaan.

MSG Racing

Na een moeilijke kwalificatie - waarbij beide coureurs in de duel-fases te kort kwamen - stond het duo voor een moeizaam herstel in de race, waarin ze als 16e en 17e van start gingen. Edoardo Mortara rukte in de openingsronde op naar de 15e plaats door McLaren's René Rast in te halen, maar de race werd al snel onderbroken toen een aanrijding voor Robin Frijns de Safety Car naar buiten bracht.

De actie werd in de vijfde ronde hervat, maar werd een ronde later opnieuw onderbroken toen Jaguar's Sam Bird op de baan stopte met een technisch mankement. In ronde negen ging het veld weer onder groene vlag rijden.

Edo Mortara en Maximilian Günther haalden tijdens de herstart een bestrafte Dan Ticktum in, terwijl laatstgenoemde ook Rast, die de Attack Modus activeerde, passeerde voor de 15e plaats. In ronde 18 dwong een ongelukkige spin en botsing, veroorzaakt door onderstuur, Edo tot opgave, waardoor Max de enige rijder van het team bleef voor de rest van de race.

MSg Racing

Met een late activering van de Attack Modus maakte de Duitse piloot goede vooruitgang om in de laatste ronden voor de punten te dreigen en haalde in de laatste ronde DS Penske's Jean-Eric Vergne in om als 11e te eindigen.

Het negende seizoen van de Formule E gaat verder op 27 en 28 januari, met een dubbel evenement op het Riyad Street Circuit in het UNESCO-werelderfgoed Diriyah.

MSG Racing Maserati Formule E

Reactie van teambaas en rijders

James Rossiter, Team Principal, Maserati MSG Racing
"Het was een moeilijke dag, maar in de autosport leer je het meest van je slechte dagen - niet van je goede. Een slechte kwalificatie zette ons op achterstand, maar in de race konden we sterk terugkomen, waarbij Max zich van de zeventiende naar de elfde plaats vocht en net buiten de punten eindigde. Edo was tijdens de race erg snel en zijn incident in de eerste bocht was ongelukkig. Het is jammer, want zijn snelheid was geweldig. We moeten nog veel leren en er is veel data die we moeten verwerken van dit weekend, zodat we in een betere positie zijn voor de volgende race in Diriyah."

MSG Racing

Edoardo Mortara, coureur, Maserati MSG Racing

"Dit weekend was niet ons beste weekend. Na het tempo dat we in Valencia hadden, vond ik het moeilijk om een goed ritme in de auto te vinden, vooral over één ronde. Ik wist terug te komen in de race en tot de crash denk ik dat we in een goede positie zaten, vooral met ons tempo en aan de energiekant. Ik vond het een hele uitdaging om een goede balans op de banden te vinden, en een moment van overstuur zorgde ervoor dat ik er in de eerste bocht afging. Over het geheel genomen waren er weinig positieve punten, maar we zullen onze data nauwkeurig bestuderen, begrijpen wat er is gebeurd en terugkomen voor Diriyah."

MSG Racing

Maximilian Günther, coureur, Maserati MSG Racing

"Dit weekend was zwaar voor ons als team. Door de grote hoogte was het erg moeilijk om de banden op de goede plek te krijgen, wat ons tempo in de kwalificatie beïnvloedde. In de race was ons tempo veel beter en onze efficiëntie en strategie bleken competitief. Ik kon verschillende plaatsen opschuiven, maar helaas kwamen we net te kort voor de top 10. We hebben dit weekend veel gegevens opgedaan, en nu moeten we gewoon onze prestaties onderzoeken, ons richten op onze vooruitgang en sterker terugkomen in Riyad."

MSG Racing

Giovanni Sgro, hoofd van Maserati Corse

"Maserati is terug in de racerij en hoewel het resultaat niet was waar we op hoopten, maakte het de Mexico City E-Prix toch spannend en gedenkwaardig voor ons allemaal. Autosport is onvoorspelbaar. Eerst en vooral zijn we opgelucht dat Edo in orde is en wat een competitieve race voor Max, want hij vocht van de 17e plaats om net buiten de punten te eindigen als 11e. Deze eerste race was een geweldige leerervaring en we richten onze aandacht en vastberadenheid nu op Saoedi-Arabië." 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS