Karting • Chrono

Martien Peeters pakt podium en twee handen vol punten in dubbel programma in NK karten op Spa-Francorchamps

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 juli 2021 09:01 • Print artikel

SPA – In een weekeinde met een dubbel programma deed karter Martien Peeters uitstekende zaken op het circuit van Spa Franchorchamps. De 35-jarige coureur uit Wijchen werd zaterdag tijdens de derde ronde van het NK derde in de prefinale en vierde in finale van de KZ Plus-klasse. Een dag later verbeterde hij zich door tijdens de vierde ronde van het NK tweemaal als derde te eindigen. Zo pakte hij veel punten voor het kampioenschap en doet hij volop mee in de strijd om de titel in deze prestigieuze schakelklasse. Peeters staat nu tweede in de tussenstand.

Martien Peeters

Omdat hij zondag op het podium in de daguitslag belandde, was dat natuurlijk zijn mooiste van de twee dagen. Al was dat dan vooral op papier en qua puntenaantal. Voor wat betreft het verhaal erachter was de zaterdag zeker net zo mooi.

“Toen had ik me als vijfde gekwalificeerd en werd ik ook derde in de prefinale”, begon Martien zijn relaas. “Voor de finale hadden we de verkeerde bandenkeuze gemaakt. We waren met regenbanden gestart terwijl de baan alweer een droge lijn had na een eerdere regenbui. De jongens op slicks waren sneller. Toch is het me gelukt twee van hen achter me te houden en heb ik verschillende regenrijders op een ronde gezet. Werd ik toch nog vierde. Dat was misschien nog wel mooier dan de finale van zondag.”

Nu was de finale van zondag ook bepaald geen onverdienstelijke race, wist ook de snelle Gelderlander: “Bij de start verloor ik wel een plekje, maar die heb ik goed kunnen maken. Ik heb echt de ballen uit mijn broek gereden. Nu heb ik een mooie podiumplaats, dus we zijn superblij.”

Zijn solide optreden voorin sluimerde op vrijdag al tijdens de trainingen. “We waren het hele weekend al snel”, zei Martien. In deze competitieve schakelklasse was dat maar goed ook. “Het zit zo dicht bij elkaar, vaak is er onderling maar een halve tiende verschil. Dat maakt de competitie des te mooier. Het is mooi ook dat Edgar Oosting (veelvoudig Nederlands kampioen, red.) nu meerijdt. Daardoor gaat het niveau omhoog en moeten wij nog harder pushen. Super.”

Een andere uitdaging zat hem in de baan zelf. Martien rijdt er normaal gesproken niet. De baankennis was voorafgaand aan het weekeinde dan ook niet al te groot. “Dit is voor mij de tweede keer in mijn hele kartcarričre dat ik hier heb gereden. Ik heb hier vooraf ook niet kunnen trainen. De voorbereiding was wat dat betreft alleen op de vrijdag. Dan ben je blij dat je dit kunt realiseren.”

Martien Peeters

“Het is heel technische baan. En het was zoeken naar de juiste vertanding en bandendruk. Als je hier vaak komt, dan weet je al snel waar je het qua afstelling moet zoeken. Maar met de motoren van SRP Racing van Maik Siebecke, het Maranello-chassis en de ondersteuning van TR Motorsport waren we erg snel. Die combinatie is voor mij echt goud. Daardoor kunnen we met weinig ervaring op deze baan direct snel zijn.”

Nu hij in het NK voorin kan meedoen, wil Martien zichzelf ook graag een keer in het buitenland uitdagen. Daarom pakt hij in oktober nog een keer in Italië een wedstrijd mee. “We zijn nog aan het bekijken welke. Dat doen we samen met Maranello en SRP. We doen puur voor de ervaring mee aan die wedstrijd, want het niveau is er zeker hoger. We hopen dat we daar nog in de top tien kunnen meedoen. Na een dag als vandaag wil ik er heel snel naartoe.”

Maar voorlopig is het nog geen oktober en dus zal hij zich voorlopig eerst richten op het NK. Als afgelopen weekeinde een indicatie is voor de rest van het seizoen, gloort een mooi perspectief voor hem. Besefte hij zelf ook natuurlijk. “Ik wil tot de laatste wedstrijd meestrijden om de titel. Ik denk dat we daarvoor ook de snelheid hebben. Er zijn zeker vijf, zes jongens die dat ook kunnen. We hebben dit weekend heel veel punten afgesnoept van de directe concurrenten. Dat is mooi.”

Martien Peeters wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Champion Lubricants, SP Tools, TR Motorsport, Maranello en SRP Engines. Daarnaast steunen de volgende partijen eveneens zijn raceactiviteiten, NGK Spark Plugs, SK Metals, ATS Transport BV, Westbrug Techniek, SH Car Parts, PVD Trucks, HTI Verhuur, Schmidt Trucks & Parts, Special Trucks BV, L.B. Gerrits Trucks, Binky Protein, EMS Health Club, Impact opleidingen, Nachtrust, Martin’s Place, Andre Weijers BV, Peeters Gipsafwerking, Ronco, Cafe Old Dutch, Muurvast klussenbedijf, Klusbedrijf van Embden, HVH Stukadoors, Autostuart Elst, GS Lijmwerken BV en DT Domotica.

Kijk ook eens op de goedverzorgde website van Martien Peeters

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS