Karting • Chrono

Martien Peeters ziet droom in vervulling gaan met snelle rondetijden bij race-debuut in de 125cc schakelkarts

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 maart 2018 14:42

GENK - Hij is 31 jaar en zondag ging dan eindelijk zijn jarenlange droom in vervulling: in Genk reed Martien Peeters uit Wijchen zijn eerste kartwedstrijd ooit. Peeters deed het verdienstelijk tijdens de eerste ronde van het NK in een veld vol routiniers in de KZ2 Plus-klasse. Dat smaakte naar meer. Een rookie van 31 jaar in het NK, dat komt niet vaak voor. En dus hoort daar een bijzonder verhaal bij. Al vindt Martien het vooral een kwestie was van now or never. "Ik wilde van kinds af aan al racen."

Martien Peeters snelle rondetijden bij debuut

"Ik crosste wel een beetje op een quad, maar racen in een kart of auto was niet mogelijk. We hadden er het budget niet voor. Ik ben een laatbloeier. Nu doe ik dan eindelijk wat ik altijd al wilde doen."

Zijn liefde voor racen heeft hij van zijn vader Carel. Die racete vroeger in stockcars. Samen met hem struint hij nu de kartcircuits af. "Hij sleutelt voor mij tijdens de races en het trainen. Of het nu regent of sneeuwt, hij is er altijd bij, ook als we gaan testen. Ik vind dat hartstikke mooi, samen met mijn vader naar de races."

Toen Martien eenmaal het besluit had genomen alsnog te gaan racen, pakte hij de zaken direct serieus aan. "Ik vond dat ik sponsors moest zoeken, en dat is gelukt. Geweldig dat ik deze steun krijg." Hij heeft veel sponsors enthousiast gemaakt. "Dat is eigenlijk wel bijzonder. Sommigen kennen mijn vader nog, maar ik heb ook veel nieuwe sponsoren. Het is een kwestie van gunnen."

Toen het plaatje financieel rond was, begon hij vijf maanden geleden serieus met karten. Nu staat hij in de tent van TR Motorsport van Toon Roosendaal tijdens de eerste ronde van het NK. Het kan verkeren. "Hiervoor had ik ook nog geen enkele race-ervaring, ik ben dus een echte rookie!", zei Martien.

Martien Peeters Maranello TR Motorsport

"We hebben een Maranello RS10-chassis met een Rizzi-motor gekocht bij TR Motorsport. Toon heeft ons in de korte periode ook erg goed begeleid. Nico Xhofleer bracht me met hem in contact. Ton en ik hadden meteen een goede klik. Het materiaal is dik in orde. En hij geeft ons technische tips. We hebben nog weinig ervaring, maar hij weet precies wat te doen in welke situatie."

Van die kennis en kunde profiteert Martien nu in het NK. "We zaten in de training er aardig bij. En we waren redelijk constant. Maar in de kwalificatie was het even anders. Ik kwam vast te zitten in het verkeer en ik probeerde een gaatje te creëren. Helaas liep het niet zoals gehoopt. Dat had te maken met spanning, onervarenheid ook, maar daar heb ik van geleerd."

De sympathieke Gelderlander kwalificeerde zich zaterdag uiteindelijk als zestiende. Een dag later werd hij in de prefinale al elfde. "Vlak voor de start dacht ik: als de kart maar niet afslaat, maar ik kwam redelijk goed van mijn plek. Er gebeurt op zo'n moment zoveel voor je, maar de eerste bocht kwam ik goed door. Tijdens de eerste drie ronden was het wennen, maar het ging steeds sneller en sneller. Ik kwam wat naar voren, richting de top tien. In de laatste ronde heb ik nog iemand ingehaald en werd ik elfde."

Een resultaat waarmee hij dik tevreden was. "Ik had de goede snelheid te pakken. Maar belangrijker waren de rondetijden. Ik had de derde snelste ronde. Zelfs de concurrentie kwam even langs om me daarmee te complimenteren. Dat was sportief." Tijdens de finale moest Martien starten van P11. "Ik kwam goed weg, daarna kwam ik in een treintje terecht en maakte ik een foutje. Ik was zo aan het focussen op de ideale lijn."

Uiteindelijk kwam hij als twaalfde over de finish. Martien was er blij mee. "Het was een hartstikke mooi debuut waarop we trots kunnen zijn. De afstelling van de kart was ook goed. Dat merkte ik in de training van zondag voor de races. Toen reed ik de elfde tijd en was ik sneller dan tijdens de kwalificatie. Als ik het spelletje beter doorheb, komt het wel goed. Ik pak het rustig op, ik krijg steeds meer ervaring."

En juist dat gebrek aan ervaring is het grote verschil met de rest van het veld. "Er zijn jongens die al tientallen jaren karten. Ik vind het super dat ik dan in mijn eerste race in de de middenmoot meedoe en zelfs de derde snelste ronde. Dit smaakt naar meer. Ik wil graag verder naar voren toe!"

Martijn Peeters wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
PVD Trucks

SH Car Parts

Westbrug Techniek

Nederfund funderingstechniek

HTI Verhuur

SK Metals GmbH

GO beveiliging

Select Stallenbouw

Rijschool Actief Wijchen

Topcars Weurt

Poetscentrale Wijchen

Global Trucks Holland

Allround Parts

Muurvast Onderhoud en Klusbedrijf

Rick Wijnen Schildersbedrijf

Vos Demontage

Administratiekantoor Rengers

Wav-E Studio Beuningen

Impact Makelaardij

RMD Trucks

Cafetaria Martin's Place

Vos Bedrijfswagens

Andre Weijers Wegenbouw

La Tertulia

TR Motorsport

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS