Karting • Karting Diversen

Mark de Bruijn is terug en pakt verdiende podiumplaats in Kart4Fun: “Boven verwachting”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 april 2022 19:31

Berghem – Mark de Bruijn is terug in de kartsport en onderstreepte dat met een tweede plaats bij de eerste Kart4Fun-wedstrijd op Circuit Park Berghem. Een jaar lang reed de 11-jarige karter uit Oosterhout geen wedstrijden en bovendien was hij de jongste deelnemer in de Rotax Max Junior, maar dat weerhield de rijder van Van der Pol Kart Racing er niet van zich van voren te laten zien.

 Mark de Bruijn Rotax Max JUNIOR

Een jaar geleden nam de familie De Bruijn een lastige beslissing. Tijdens de coronalockdown werd de Minimax verkocht en een week later kwam de kalender voor 2021 uit. Mark: “Wedstrijden heb ik lange tijd niet gereden, maar we hebben wel veel getraind in de Rotax Max Junior om klaar te zijn voor dit seizoen. Ik wist dat ik snel was en ben het zeker niet verleerd. Al was ik zelf ook wel verrast door mijn tweede plaats.”

Tijdens de kwalificatie ging het al goed voor Mark. “In een groot veld heb ik een mooie tweede tijd gereden en het is altijd fijn om vooraan te starten. Daarna volgde de eerste heat. Het ging boven verwachting. Ik kon de nummer 1 goed volgen, maar kwam net iets te kort om hem in te halen. Hij is drie jaar ouder en rijdt al langer in deze klasse, dus het was al mooi dat ik er zo dicht bij zat. De afstelling was de hele dag goed. Ik maakte alleen een paar foutjes, waardoor ik er net niet dicht genoeg bij kwam om een inhaalactie te proberen.”

In de tweede heat had Mark een raketstart. “Ja, ik had een hele goede start. Bijna dezelfde start als tijdens de eerste race en nu bleef ik ervoor. In bocht 4 werd ik aan de achterkant aangetikt, waardoor ik spinde. Dat was heel jammer, want ik viel ver terug. Ik wist dat ik de snelheid had voor een goede klassering. Door goede inhaalacties heb ik veel plekken goedgemaakt en ben ik toch nog als tweede over de finish gekomen.”

De afsluitende derde heat kende een herstart. “Die start was niet zo goed. De eerste rondjes kon ik nog wel bijbenen, maar in het midden van de race kreeg ik last van mijn ribben. Overall ben ik op de tweede plaats van het dagklassement geëindigd. Toen ik uit bed stapte, had ik dat niet durven dromen. Deze klassering is echt boven verwachting.”

Mark de Bruijn Sodi Kart naar podium

De Sodi Kart-rijder van Van der Pol Kart Racing staat voor een mooi en uitdagend seizoen. “Ik rij dit jaar het Nederlands kampioenschap en een paar wedstrijden van Kart4Fun, misschien wel alle wedstrijden. Dat moet ik nog met mijn vader overleggen. Ik sta nu tweede in het kampioenschap, dus dat is heel mooi.”

Zijn vader onderstreept de progressie die Mark doormaakt. “Ik merk dat hij het spelletje meer door begint te krijgen en dat hij meer durft. Zijn zelfvertrouwen is duidelijk gegroeid. In het NK werd hij er in de tweede race uitgetikt, nadat hij in de eerste race op P12 was geëindigd. En dat in een veld van 29 rijders. Dat is een hele stap vooruit en ik sta er echt van te kijken. Ik ben blij dat het kwartje opnieuw is gevallen. Hij heeft er weer zin in en dan gaan we er met zijn allen voor.”

Mark de Bruijn wil graag de volgende personen bedanken: zijn papa en mama, Dirk van der Pol, zijn opa en oma en alle supporters die komen kijken. Mark wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door zijn sponsoren Segeren Claening, Boy Hoveniers, Ad Dekker Recreatie, de Vliert Sierbestrating.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS