Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Marciello en Boguslavskiy winnen GTWC-Race 2 op Hockenheim; Thierry Vermeulen op P6 + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 6 september 2023 11:31

In alle hectiek rondom de F1-Grand Prix in Monza zou je bijna het weekend vergeten van de Fanatec GT World Challenge op Hockenheim. Met hun overwinning in die race veroverden Raffaele Marciello en Timur Boguslavskiy hun voorsprong aan de top van het Fanatec GT Europe Sprint Cup-klassement. Na de teleurstelling van de vervroegde uitvalbeurt van de zaterdag kwam de #88 Akkodis ASP Mercedes-AMG-crew op perfecte wijze terug op een zonnige middag in Duitsland. Marciello startte vanaf de derde plaats en pakte meteen de tweede plaats van Patric Niederhauser (#25 Saintéloc Junior Team Audi), terwijl Maxime Martin uitstekende vooruitgang boekte in de #46 Team WRT BMW en van de achtste naar de vierde plaats sprong.

Fanatec GT World Challenge @ Hockenheim zondag foto 1

In de openingsronde werd een safety car ingezet na een botsing met meerdere auto's waarbij de #26 Audi en de #112 McLaren werden uitgeschakeld. Toen het racen werd hervat, zat Marciello al snel achter polesitter Mattia Drudi (#40 Tresor Orange1 Audi), die zaterdag nog de openingswedstrijd won en er in de kwalificatie onaantastbaar uitzag.

Maar Marciello had het voordeel wat betreft racetempo en voltooide een goed geplande actie toen het veld het stadiongedeelte binnenstroomde. Hoewel hij niet significant foutloos reed, was de nieuwe leider gedurende de eerste helft van de race onbetwist. Zijn vooruitzichten werden verder verbeterd toen de #40 Audi een tijdstraf van vijf seconden kreeg omdat hij te snel aan de start kwam.

Het pitvenster halverwege de race zorgde ervoor dat de orde opschudde. Martin en teamgenoot Dries Vanthoor (#32 Team WRT Audi) stopten al vroeg, de laatste kreeg een snellere service waardoor Charles Weerts Valentino Rossi weer op de baan kon verslaan.

Maar beide auto's werden voorbijgestoken vanwege een andere vroege stop, van de #11 Comtoyou Racing Audi van Lucas Légeret, die tijdens de beginfase als zesde reed met Christopher Haase aan het stuur. Marciello en Niederhauser behoorden tot de laatsten die stopten, waarbij de #88 Mercedes-AMG terugkeerde naar een voorsprong van zeven seconden met Boguslavskiy aan het stuur. Niederhauser overhandigde de #25 Audi aan Erwan Bastard, die achter Légeret maar vóór Weerts uitkwam in de #32 BMW.

Nadat Boguslavskiy tijdens zijn out-ronde zich in het verkeer naar voren had geworsteld, kwam hij al snel in zijn ritme en behield hij de voorsprong op Légeret. De jonge Zwitser had Bastard in zijn spiegels, hoewel hun strijd om de tweede plaats geen deurkruk-aan-deurkruk gevecht opleverde. Er was echter nog steeds genoeg actie, terwijl Feller aandrong om de verloren tijd in te halen. Door de straf van vijf seconden was de #40 Audi naar de zesde plaats gezakt, maar hij passeerde Rossi snel en begon de zuster #32 BMW in te halen.

Fanatec GT World Challenge @ Hockenheim Thierry_Vermeulen
Thierry Vermeulen

Het kostte wat tijd voordat hij zijn snelheidsvoordeel duidelijk kon maken, maar met nog iets meer dan vijf minuten op de klok maakte Feller de pass. Hierdoor kwam Weerts onder druk te staan van Thierry Vermeulen’s teamgenoot Albert Costa (#69 Emil Frey Racing Ferrari), maar de BMW-coureur wist zijn kalmte te bewaren en de positie tot aan de geblokte vlag te verdedigen. De derde plaats ging aanvankelijk naar de #69 Emil Frey Racing Ferrari. Dit zou Thierry Vermeulen een eerste podiumplaats hebben opgeleverd, maar de pass van de Nederlandse coureur in de laatste bocht op Dries Vanthoor (#32 Team WRT BMW) werd als overdreven agressief beschouwd. Een straf van één seconde deed de twee auto’s van positie wisselen, wat de #32 BMW een vierde podium van het seizoen opleverde. Ondanks de tijdstraf was het een indrukwekkend weekend van de onervaren Vermeulen. In pas zijn derde Sprint Cup-weekend vocht de Nederlander, zoon van Max Verstappen's manager Raymond Vermeulen, in de fraaie Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com tegen de gevestigde koplopers. Hij toonde veelbelovende snelheid zowel in de kwalificatie als in beide races.

Er was nog wat drama tijdens de laatste 15 minuten toen Boguslavskiy zijn bemanning via de radio informeerde dat hij de derde versnelling had verloren. Zijn voorsprong nam in de volgende ronde met bijna een seconde af, maar hij kon het probleem omzeilen en een gezonde voorsprong behouden. Tegen de tijd dat Boguslavskiy de geblokte vlag passeerde, bedroeg de marge zelfs weer zeven seconden.

Légeret werd tweede, net zoals hij en Haase dat deden in Race 2 in Misano, gevolgd door Bastard, die voor het eerst op het podium stond in de #25 Audi. Feller bracht de #40-machine als vierde naar huis, waardoor het puntenverlies tegen titelrivalen Marciello en Boguslavskiy, gevolgd door Weerts, Costa en Rossi, tot een minimum werd beperkt. Adrien De Leener behaalde twee opeenvolgende punten in de #54 Dinamic GT Porsche, vóór de polesitter van gisteren, Jordan Pepper (#60 VSR Lamborghini).

Fanatec GT World Challenge @ Hockenheim zondag foto 2

Boutsen VDS eindigde als 10e algemeen met zijn #9 Audi, wat Aurélien Panis en Alberto di Folco de Gold Cup-overwinning opleverde. Het resultaat is een belangrijke impuls voor hun gevecht om de titel, waarbij het rivaliserende #30 Team WRT BMW in de problemen kwam en de volgorde afrondde. In de Silver Cup kwam de #99 Tresor Attempto Racing Audi van Alex Aka en Lorenzo Patrese zaterdag terug van een DNF en stelde de overwinning van zondag veilig. Patrese kwam minder dan een seconde voorsprong op rivaal Jordan Love (#77 HRT Mercedes-AMG) over de finish.

De Bronze Cup ging naar de #79 HRT Mercedes-AMG van Hubert Haupt en Sebastien Baud. Haupt boekte cruciale vooruitgang bij de start en klom van de vijfde plaats op de grid naar de leiding in de klasse tijdens de openingstour. Baud rondde de klus af en weerde een aanvallende Robert Renauer (#91 Herberth Motorsport Porsche) af voor de overwinning.

Nadat Marciello en Boguslavskiy na de kwalificatiesessie van zondagochtend hun voorsprong in het kampioenschap tot een half punt hadden zien teruglopen, verlaten ze Hockenheim met een veel gezondere voorsprong van 9,5 punten op Drudi en Feller. Vanthoor en Weerts blijven jagen op een vierde opeenvolgende Sprint Cup-titel, hoewel ze nu 17,5 punten achterstand op de leiding hebben met nog vier races te gaan.

Nu de kampioenskandidaten stevig verankerd zijn, gaat het Sprint Cup-seizoen over anderhalve week verder op Circuit Ricardo Tormo Valencia, waar in het weekend van 15 tot en met 17 september opnieuw een tweetal races worden verreden.

Klik hier voor de uitslag Race 2 op zondag van de Fanatec GT World Challenge op Hockenheim

Fanatec GT World Challenge startveld vanuit de lucht op HockenheimFoto's: media service van Fanatec GT World Challenge powered by AWS

GTWC Hockenheim event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS