Autosport NL • Mazda MX-5 Cup

Lorenzo van Riet wint in Zandvoort na close racing en neemt kampioenschapsleiding over: "Superblij"

Uitgegeven door Frank Korsel • 20 september 2023 00:23

ZANDVOORT – Dit weekend klonk het Wilhelmus niet voor Max Verstappen, maar wel voor Lorenzo van Riet. De jonge autocoureur uit Castricum scoorde dit weekend een belangrijke overwinning in de Mazda MX-5 Cup tijdens de BetCity.nl Trophy of the Dunes. Met nog twee raceweekenden te gaan maakt de zoon van voormalig kampioen Pim van Riet volop kans op het kampioenschap.

Lorenzo van Riet

"Ik begon dit weekend met twaalf punten achterstand. Na het weekend ga ik weg met tien punten voorsprong. Ik heb in ieder geval de stand kunnen ombuigen. Daar ben ik superblij mee", begint de talentvolle racer na een succesvol weekend op het 4,3 kilometer lange circuit in de Noord-Hollandse duinen.

Lorenzo was in de vrije trainingen bezig om het tempo te vinden, maar in de kwalificatie was de snelheid meer dan terug. De snelle Noord-Hollander, uitkomend voor Ferry Monster Autosport, reed een snelle tijd. Hij scoorde pole position en liet daarmee de overige negentien auto's achter zich.

Door de reversed grid startte hij de eerste race vanaf de tiende positie. Hij vocht zich onder wisselende omstandigheden naar voren en kwam na een spannend gevecht als derde over de eindstreep achter Marcel Dekker en Timo de Graaff: "Race 1 begon natuurlijk met natte weersomstandigheden. Terwijl we op slicks reden. Dus het was een beetje een twijfelachtige keuze. ‘Wat gaan we doen, slicks of regenbanden?’ Uiteindelijk bleef bijna iedereen op slicks en bleek dat de goede keuze te zijn.”

Lorenzo van Riet

In de tweede race ging het er hele hard aan toe. De Mazda MX-5 Cup staat er om bekend uitermate geschikt te zijn voor close racing. Dat bleek afgelopen weekend opnieuw aan de orde. Binnen honderdste van seconden waren coureurs met elkaar aan het vechten. Zo ook Van Riet die in een bloedstollend gevecht was verwikkeld met Sam Jongejan.
Vanaf de allereerst meters lieten de twee elkaar niet met rust, maar belangrijk er werd fair geracet: "Ik ben continu met Sam in gevecht geweest. Ik had niet een hele goede start. Sam haalde me in de eerste ronde in. Ik besloot om Sam gewoon een beetje te blijven volgen en in zijn slipstream te blijven hangen. Want in de Mazda’s rij je gewoon niet weg van iemand als degene achter je in de slipstream zit. Dus het heeft geen nut om vooraan te rijden. Maar op een gegeven moment dacht ik dat ik meer snelheid had. Toen stak ik hem voorbij. En heb ik het niet meer uit handen gegeven."

Na een spannend gevecht passeerde Van Riet de eindstreep slechts 0.088s eerder dan zijn directe concurrent. Vol adrenaline stapte Lorenzo opgelucht en dolblij uit zijn bolide. Na een half uur racen moeten de banden het uitgegild hebben: “Nee hoor, de banden voelden nog prima. In de eerste race hebben we ze doordat het wat nattig was goed kunnen sparen. Dat kwam in de tweede race goed van pas”, zegt Lorenzo van Riet lachend terwijl een trotse vader Pim naast hem staat.

Met nog vier races, verdeeld over twee evenement in Spa-Francorchamps en Assen, is er nog genoeg om voor te strijden. Eerder dit seizoen scoorde Lorenzo al een overwinning in Zolder, nu hij ook in Zandvoort heeft gewonnen hoopt hij van harte dat hij ook in Spa of Assen het hoogste treetje mag betreden. Over het kampioenschap blijft hij gereserveerd: “Ik denk wel dat het goed moet komen, maar er kan nog van alles gebeuren!”

Lorenzo van Riet

Lorenzo van Riet wil zijn ouders, zijn familie, het team van Ferry Monster, zijn monteur Mark en alle sponsoren bedanken.

Lorenzo wordt ondersteund door:
FEBO
Van Vloten Cars Amsterdam-Noord
Oldenburg Auto's
Delas Autoschade Castricum
Willem Cornelissen Automotive in Beesd
Vaneman auto’s in Hoofddorp
MSW auto in Castricum

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS