Autosport NL • Mazda MX-5 Cup

Delano De Ketele blikt positief terug op autosportdebuut in de Mazda MX-5 Cup: "Ik heb veel bijgeleerd"

Uitgegeven door Frank Korsel • 19 april 2023 20:22

ZANDVOORT - De zeventienjarige Sleepworld piloot Delano de Ketele maakte afgelopen weekend op het F1-circuit van Zandvoort zijn autosportdebuut in de Mazda MX-5 Cup. De beloftevolle racer uit het Belgische Wetteren, die uitkomt voor het team van Polyparts Rent, liet zien dat hij uit het juiste racehout is gesneden. Ook onder lastige omstandigheden bleef hij constant presteren. Delano kijkt positief terug op zijn debuut, waarin hij 12e werd in de eerste race en een knappe 9e positie behaalde in de tweede race. "Het was gewoon een super mooi weekend vanaf het begin”, vertelde hij vol emotie. “Ik heb natuurlijk veel bijgeleerd dit weekend. Maar de races waren super spannend en het is echt geweldig om in deze cup te rijden."

Sleepworld piloot Delano de Ketele


Ondanks dat hij druk bezig is met racen in de Mazda MX-5 Cup blijft hij ook lekker karten. Maar hij gaat niet een heel seizoen rijden. Het mag dan ook duidelijk zijn dat de focus ligt op de autosport. "We begonnen eigenlijk pas in januari te kijken of we naar deze cup konden, dus dat is niet zo lang geleden. We hebben amper tweemaal van tevoren getraind in de auto. Dus ik ben echt tevreden met het resultaat dat we hebben neergezet."

De kwalificatie werd verreden op zaterdag. Ondanks dat de comunicatie niet werkte en ik niet wist waar iedereen zat ging het toch ontzettend goed. Delano reed een prima kwalificatie en kwam op de tiende positie terecht in een startveld dan meer dan 20 auto’s. Dit betekende dat hij de eerste race vanaf pole position moest starten, die omdat er voor de top tien een reversed grid telt.

Start Mazda MX5 Cup Delano de Ketele aan kop


Op een vochtige baan moest Delano zijn eerste autosportrace vanaf pole starten. Niet een heel relaxt moment voor de Belg: "Het was een super stressvol moment, omdat ik wist dat alle snelle jongens achter me stonden voor de start. Maar ik had eigenlijk een redelijk goede start. En toen werd er buitenom meteen een beetje voetje getekend, maar dat maakte me eigenlijk niet uit. Ik bleef doorzetten en kon de binnenkant behouden tot bocht 8 of 9." Uiteindelijk droogde de baan steeds meer op en Delano die op regenbanden was begonnen, viel terug in het geweld, maar bracht de Sleepworld-bolide safe home op P12.

"Voor race 2 mochten we dus op P10 starten. Er was iets minder stress dan bij de eerste race. Ik kon de aansluiting houden en we hebben flink gevochten. Ik zat een beetje vast achter twee auto’s waardoor we na een incident in de kopgroep met gele vlag de aansluiting met de kopgroep verloren, maar toen hoorde ik mijn vader via de communicatie 'push, push' zeggen en heb ik alles gegeven. Ik zat in die slipstream en heb tot het einde van de race in de groep gevochten, als we mijn sectortijden bekijken naar het einde van de race zien we een duidelijke progressie." Delano reed een sterke eindfase en bracht de Mazda over de finish op een verdienstelijke negende plek. Zo was de kop eraf van een spannend autosportdebuut!

Ook de vader van Delano is enorm trots op zijn zoon, maar het was wel stressvol: "Het kwam allemaal in één keer, een eerste start in de Mazda en dit vanaf de pole op een natte baan allemaal nieuw voor Delano... Dat was wel wat lastig, maar Delano heeft echt goed gereden. Ik denk dat we met een goed gevoel naar de volgende wedstrijd kunnen gaan, die in ons thuisland plaatsvindt. Maar al met al was het een geweldig weekend waar we veel hebben geleerd.”

mazda MX5 Cup


Sleepworld piloot Delano racet voor het team van Polyparts Rent, hij is vol lof over zijn team: "Het is gewoon een super vriendelijk team en ze ondersteunen ons echt waar nodig. Dus ik ben echt tevreden”, sloot Delano uiterst positief af. De Ketele rijdt in het weekend van 2-4 juni op het Belgische circuit van Spa-Francorchamps.

Delano de Ketele bedankt zijn sponsors: Sleepworld, Sleepy, Technogel, carrosserie Wijfels, mykart.be, DDK Motorsports. Zonder hun was dit avontuur niet mogelijk. Alsook alle aanwezige vrienden, familie, mechaniekers en het Polyparts Rent team voor het geweldige debuut weekend in de Mazda MX-5 Cup.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS