Karting • Rotax Euro

Kasper Schormans gaat na winst in Maleisi� en in Campillos onverdroten door met winnen: dominante zege in BNL Kick-Off!

GENK - Voor Kasper Schormans houdt het maar niet op: na eclatante zeges in Maleisië en Campillos won hij afgelopen weekeinde in Genk óók de BNL Kick-Off. De dertienjarige karter uit Born, racend voor het topteam van JJ Racing, domineerde de Rotax Max Junioren-klasse."Ik ben heel blij. Maar het is pas het begin van het seizoen. Eerst maar eens kijken hoe het zich ontwikkelt", bleef hij bescheiden. "Wel denk ik dat het een heel goed seizoen kan worden. Ik denk dat ik veel beter ben geworden als rijder. Ook kan ik me meer focussen op het racen."

Daarin ligt vermoedelijk voor een deel van de sleutel tot zijn succes. Zo krijgt Kasper tegenwoordig veel medewerking van school. Dat betekent dat hij meer tijd heeft om te racen en een competitief programma kan rijden. "Dat is echt fijn. En gelukkig gaat het op school goed, dus het kan ook prima."

Voor wat betreft zijn verder verbeterde vaardigheden in de kart: Kasper heeft zich ontwikkeld tot een completer rijder. Hij kan zich nog beter focussen op de belangrijkste zaken in een race. "Ik ben veel meer gefocust op wat er voor me dan wat er achter me gebeurt", legde hij uit. "Ik pas me heel snel aan op nieuwe circuits, inhalen gaat goed, verdedigen gaat goed en ik ben in alle weersomstandigheden sterk."

Afgelopen weekeinde had hij er weinig reden toe om achterom te kijken. Hij won overtuigend alle races, op één na. Kasper: "Ik heb bijna niemand voor me gezien. Een paar rondjes heb ik niet op kop gereden, maar geen enkele keer reed ik buiten de top drie."

Hij won de eerste en tweede heat, en in de laatste heat werd hij als elfde geklasseerd door een ingeklikte bumper. Daarop staat vijf seconden straf. Daarna won Kasper ook de natte prefinale met een afgetekende voorsprong van ruim 7 seconden; de finale won hij op een halfnatte baan met slicks met een voorsprong van vier seconden. "Bij de start won ik twee seconden in een rondje toen ik in het nat op slicks moest rijden, daarna werd de baan droger en werd het verschil kleiner."

"In de heats moest ik vanaf drie starten en elke keer lag ik na de eerste bocht eerste. Ik weet niet hoe ik het deed, maar ik heb iedere keer mijn weg kunnen vinden. In de prefinale regende het en in de regen ben ik nog sterker geworden. Ook in de prefinale lag ik na de eerste bocht op P1."

"Alleen mijn start in de finale ging iets minder. Ik startte op P1, maar viel terug. Het regende tijdens de start en dus remde ik iets eerder. Ik spinde bijna op de zwarte lijn. Maar na één rondje lag ik terug op twee. In de derde ronde lag ik eerste en toen ben ik nog vier seconden weggereden."Zijn uitstekende vorm van de laatste maanden etaleerde Kasper onlangs bij de Rotax Max Grand Finals in Portugal, waar hij erg sterk naar het podium reed. Daarna volgde nog een hoofdprijs op het tropische bounty-eiland Langkawi in Maleisië, waar hij het Rotax Max Challenge Asia Festival won. Maar er volgde nog meer succes tijdens de Rotax Max Challenge Euro Trophy Winter Cup in het Spaanse Campillos. Daar won hij ook op overtuigende wijze in een internationaal topveld.

"In Campillos ging het gewoon goed. Ik won er twee van de drie heats. In de prefinale ben ik jammer genoeg gecrasht en ben ik met een kromme kart nog tweede geworden. De finale heb ik daarna gewonnen. Echt supergaaf."

Kaspers Schormans heeft dit jaar weer een volle racekalender voor de boeg. Hij wil zijn zegenreeks dan ook graag voortzetten in zijn volgende wedstrijd. "Die wil ik ook weer graag winnen, natuurlijk. Ik wil overal winnen!"