Autosport Internationiaal Singleseaters • FRECA

Kas Haverkort scoort waardevolle punten op de Red Bull Ring, maar kon net niet voor podium strijden

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 september 2023 08:01

Spielberg (Oostenrijk) - In de zevende ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine (FRECA) heeft de Nederlander Kas Haverkort op de Red Bull Ring zijn geweldige overwinning van vorig jaar niet kunnen herhalen. Op het circuit in het Oostenrijkse Spielberg startte het 19-jarige TeamNL-talent na de zomerstop in de eerste race vanaf de zesde positie en met de vijfde plaats scoorde hij tien punten voor het kampioenschap. In de tweede wedstrijd begon Haverkort vanaf de negende plek en scoorde hij met de zevende positie zes punten. In het tussenklassement staat de Van Amersfoort Racing-coureur nu vijfde, met een ruime voorsprong op zijn achtervolgers en slechts acht punten achter de nummer vier.

Kas Haverkort


De zevende van de in totaal tien ronden tellende kalender van het Formula Regional European Championship by Alpine werd verreden op het Formule 1-circuit van de Red Bull Ring in Spielberg. Door de fraaie zege die Kas Haverkort daar vorig seizoen scoorde in de eerste race waren de verwachtingen hoog gespannen, want dit technische circuit met de indrukwekkende hoogteverschillen ligt de Van Amersfoort Racing-piloot erg goed.

In de twee vrije trainingen liet Haverkort met een derde en een zevende tijd in het 32 auto's tellende veld zien dat hij klaar is om voor de podiumplekken te strijden. De kwalificaties worden vanwege het grote aantal deelnemers in twee groepen gereden. In de kwalificatie voor race één reed het TeamNL-talent in zijn sessie de derde tijd, goed voor de zesde startpositie.

In het tumult van de eerste ronde moest de VAR-piloot uit de problemen blijven en daardoor verloor hij twee posities. In de tweede ronde pakte hij direct een positie terug, maar eenmaal op de zevende positie zat hij klem achter Lorenzo Fluxá. Haverkort zat kort op de versnellingsbak van zijn opponent en zette de Spanjaard de hele race onder zware druk, maar een kans om hem te passeren kwam er niet. Na de race kreeg Haverkort de beloning voor zijn geduld en het keurige rijden. Zowel Fluxá als Michael Belov die voor hem finishten werd bestraft voor het veelvuldig overschrijden van de track-limits. Daarmee werd Haverkort als vijfde geklasseerd en kon hij tien kampioenschapspunten bijschrijven.

Kas Haverkort


In de kwalificatie voor de tweede race noteerde de VAR-coureur in zijn sessie de vijfde tijd, goed voor de negende startpositie. Vanaf de negende positie op de grid lukte het Haverkort bij de start van de race in de eerste bocht door te schieten naar de zesde plek. Hij zat echter niet op de juiste positie op de baan en kon niet verhinderen dat twee rijders hem passeerden. Op de achtste positie kwam hij in een soortgelijke situatie terecht als in de race van een dag eerder. Het TeamNL-talent reed ronde na ronde binnen een halve seconde van de rijder voor hem, maar slaagde er niet in het benodigde gaatje te vinden om hem te passeren. Deze race finishte Haverkort als achtste, maar ook nu zorgde een straf van een rijder die voor hem finishte voor een positieverbetering. De VAR-coureur werd als zevende geklasseerd en daarmee scoorde hij zes punten.

Met de zestien behaalde kampioenschapspunten op de Red Bull Ring verliest Haverkort één positie in het tussenklassement. Maar met nog drie evenementen en dus zes races te gaan blijft het TeamNl-talent strijdvaardig. "We hadden dit weekend helaas net niet helemaal de snelheid en in dit sterke veld kun je dan niet voor het podium strijden", aldus Kas Haverkort.

De volgende races voor de FRECA-coureurs zijn al volgende week op het circuit van Monza.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS