Autosport Internationiaal Singleseaters • FRECA

FOTO'S: Zandvoort toneel voor spectaculair FRECA-weekend met winnaars Tuukka Taponen en Rafael Camara

Uitgegeven door Frank Korsel • 10 juni 2024 12:04

Zandvoort vormde dit weekend het toneel voor een spectaculair dubbelprogramma van het Formula Regional European Championship by Alpine (FRECA). Onder uitdagende weersomstandigheden en met veel actie op de baan, maakten Tuukka Taponen en Rafael Camara indruk met hun overwinningen. Het iconische Nederlandse F1-circuit zorgde voor spannende races vol drama, een lach en een traan.

FRECA Zandvoort

Race 1: Tuukka Taponen triomfeert in de regen

De eerste race vond plaats onder zware regenval, die begon vlak voordat de auto's zich op de baan opstelden. De slechte weersomstandigheden dwongen de wedstrijdleiding de race achter de safety car te starten, die vijf ronden op de baan bleef. Ongeveer 13 minuten voor het einde begon de actie echt, met Ugo Ugochukwu (Prema Racing) die spinde in bocht 3 en terugviel naar de achterkant van het veld. Kort daarna ging teamgenoot James Wharton, die vanaf pole startte, van de baan in bocht 3 en voegde zich weer in op de 16e plaats. Na de race kreeg Wharton een gridstraf van drie plaatsen voor de volgende race.

Taponen nam de leiding, gevolgd door Rafael Camara (Prema Racing) en Alessandro Giusti (ART Grand Prix). Een neutralisatie was nodig na een botsing tussen Valerio Rinicella (MP Motorsport) en Matteo De Paolo (Sainteloc Racing) in bocht 10. Met de herstart volgde een spannende strijd in de top 5, waarbij Enzo Deligny (Red Bull Academy) vaardig de vierde plaats bemachtigde door Pedro Clerot (Van Amersfoort Racing) te passeren. Camara probeerde Taponen meerdere keren te passeren, maar de Fin hield stand, met Giusti als derde. Uiteindelijk behaalde rookie Clerot zijn eerste overwinning in deze groep, eindigend als vierde voor Evan Giltaire (ART Grand Prix) en Deligny.

FRECA Zandvoort
© 2024 Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

De top 10 werd gecompleteerd door Ivan Domingues (Van Amersfoort Racing), Zachary David (R-ace GP), Enzo Peugeot (Sainteloc Racing) en Brando Badoer (Van Amersfoort Racing).

Race 2: Rafael Camara schittert in Zandvoort

De tweede race van het weekend werd gewonnen door Rafael Camara (Prema Racing), die vanaf pole startte en van start tot finish aan de leiding bleef. Achter de jonge Ferrari Driver Academy-ster eindigde een zeer snelle Brando Badoer op de tweede plaats, wat zorgde voor grote vreugde bij Van Amersfoort Racing. Alessandro Giusti (ART Grand Prix) behaalde zijn derde opeenvolgende podiumplaats door knap bij de kopgroep te blijven.

Achter het leidende trio vocht Noah Strømsted (RPM) een felle strijd uit met Tuukka Taponen, waarbij Strømsted uiteindelijk zijn vierde rookieklasse-overwinning behaalde. De race werd kort onderbroken door een safety car na een incident met John Bennet (KIC Motorsport). Na de herstart breidde Camara zijn voorsprong uit en veroverde Pedro Clerot een belangrijke vijfde plaats door Taponen te passeren, die als zesde finishte. Ivan Domingues eindigde als zevende na een contact met James Wharton, die een ongelukkig weekend beleefde.

FRECA Zandvoort

Enzo Peugeot reed een foutloze race en eindigde als achtste, terwijl Nikita Bedrin een indrukwekkende comeback maakte van de negentiende naar de negende plaats. Ugo Ugochukwu sloot de top 10 af, met Evan Giltaire als elfde.

FRECA Zandvoort

FRECA Zandvoort

FRECA Zandvoort

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS