Autosport Internationiaal Singleseaters • FRECA

Kas Haverkort klaar voor de start van nieuw seizoen FRECA: “Het is een heel belangrijk seizoen voor mij"

Uitgegeven door Frank Korsel • 21 april 2023 17:50

Kas Haverkort begint dit weekend aan zijn derde seizoen in het Formula Regional European Championship by Alpine. De negentienjarige-coureur uit Heemserveen is op het circuit van Imola voor de eerste ronde van het kampioenschap. RaceXpress sprak de Team-NL coureur aan de vooravond van het eerste raceweekend.

Kas Haverkort


De jonge coureur won in 2020 het Spaanse Formule 4-kampioenschap en deed dit met overmacht. In 2021 maakte hij met MP Motorsport de overstap naar het extreem competitieve FRECA-kampioenschap. Als nieuweling in een veld gevuld internationale toptalenten had Haverkort een goede leercurve. Hij liet hier en daar mooie dingen zien. Zo eindigde hij in Monza op de vierde positie.

Voor zijn tweede seizoen in het kampioenschap koos hij voor een zitje bij het eveneens Nederlandse Van Amersfoort Racing. Haverkort scoorde twee raceoverwinningen en veroverde in totaal vijf podiumplekken. Door problemen in onder andere Hongarije, Spa-Francorchamps en de Red Bull Ring viel hij net buiten de top drie in het eindklassement: “Het waren echt hele dure punten”, vertelde Haverkort weemoedig. Eerder gaf hij al aan dat daar dit jaar verandering in gaat komen. Het kampioenschap is dit jaar het enige wat telt.

Haverkort heeft de afgelopen maanden zeker niet stilgezeten. Na een trainingskamp met andere talenten van KNAF TeamNL heeft de Nederlandse belofte al drie tests achter de rug: “De eerste test was in Barcelona. Daarna naar zijn we naar Paul Ricard gegaan en vorige week hebben we nog in Monza getest.”

Alhoewel veel van zijn concurrenten van vorig jaar de stap hebben gemaakt naar de FIA Formule 3 is het geen schande dat Haverkort nogmaals in het FRECA gaat rijden: “Het is nog steeds een geweldig kampioenschap. Je kunt hier ontzettend veel leren en dat is natuurlijk altijd goed. De races zijn altijd spannend en met 38 auto’s aan de start is dat ook niet gek natuurlijk”, vertelt Haverkort met een brede glimlach.

Kas Haverkort VAR


Haverkort is blij dat hij kan aanblijven bij VAR: “De sfeer binnen het team is heel goed. We hebben veel zelfvertrouwen, maar we moeten er nog steeds volle bak tegenaan”, aldus de kampioenskandidaat. “Het is een heel belangrijk seizoen voor mij. Ik heb dit jaar een nieuwe teamgenoot, Niels Koolen. Hij is nieuw in de FRECA en we proberen hem een beetje te ondersteunen. Dus wij trekken gewoon veel samen op. Ik ben ook bezig om hem verder vooraan het veld te krijgen.”

Het seizoen wordt komend weekend op 22 april afgetrapt op het circuit van Imola, hierna reist het kampioenschap naar de circuits van Barcelona, Boedapest en Spa-Francorchamps. Al een week na Spa wordt de actie vervolgd op het Italiaanse circuit van Mugello voordat Paul Ricard en de Red Bull Ring worden aangedaan. Het circuit van Monza is het toneel van de achtste ronde van het kampioenschap. Het seizoen wordt afgesloten in West-Europa. Het circuit van Zandvoort houdt in het weekend van 14 oktober de negende ronde van het kampioenschap. Een week later eindigt het kampioenschap op het circuit van Hockenheim.

Kas Haverkort bedankt de KNAF, Van Amersfoort Racing, Pim van der Heul, Marco du Pau, zijn familie en al zijn sponsoren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS