Karting • CIK-FIA

Karttopper Jeroen Bos wint NK op weg naar zijn ultieme doel: het FIA WK KZ Masters in Wackerdorf

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 juni 2023 01:37

KERPEN – Meters maken luidde het devies van karttopper Jeroen Bos tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap KZ Masters in Kerpen. Na afloop stond de 37-jarige coureur uit Oosterhout met de winnaarsbeker in handen. Eerder dit seizoen won hij al een wedstrijd in de GK4 Kart Series in Genk. Het was een fraaie bevestiging dat hij op de goede weg is voor het WK in Wackersdorf in september. Daar gaat hij na de WK-race van 2022 nu voor revanche en heeft de lat hoog gelegd.

Charly en Jeroen Bos


“Ik ben op en top fit. Ik weet niet waar ik aan moet werken momenteel”, concludeerde Jeroen tevreden. “Ik moet zorgen dat ik in het ritme blijf, meters maken. En in de KZ Masters van het NK rijden ook een paar jongens die naar het WK gaan. Het is goed om jezelf te meten met de jongens die zich daarop voorbereiden.”

Alleen het WK telt dit seizoen voor Jeroen. De rest is bijzaak. Tijdens het WK in Wackersdorf wil hij revanche nemen voor zijn afgepakte podiumplaats van vorig jaar. Destijds eindigde hij op het kartcircuit van Le Mans als derde, maar werd hij door een crash met de zoon van de baaneigenaar gediskwalificeerd. “Iedereen zei tegen me dat het zwaar onverdiend was. Dit jaar moet het goedkomen. Ik ga voor de winst.”

Dat hij nu voor SP Motorsport uitkomt, sterkt Jeroen in zijn overtuiging dat hij daadwerkelijk een goede kans maakt op de titel. “Vorig jaar deden we het zelf. Dit jaar diende de mogelijkheid zich aan bij SP te gaan rijden. Dan weet je dat je spullen vele malen beter voor elkaar zijn. De begeleiding, het chassis en de motoren zijn echt top in dat team. Dat is een wereld van verschil.”

Dat kan hij het hele seizoen al goed merken. Bos rijdt ook dit jaar alle races van het DKM en scoort veel betere resultaten dan vorig jaar. “Toen eindigde ik in de top tien, top vijftien. Nu eindig ik steeds bij de eerste vijf.” Bovendien rijdt hij wat races in Nederland en België in de vorm van enkele NK’s van Chrono Karting en de GK4 Kart Series.

Ook bij het NK in Kerpen liet hij op overtuigende wijze zien dat hij in blakende vorm verkeert. En vooral ook gezien het feit dat hij die dag koud op het circuit aankwam. De trainingen op vrijdag en zaterdag had hij wegens verplichtingen moeten overslaan. “Ik had nog niet op het nieuwe asfalt in Kerpen gereden. Ik heb ’s ochtends alleen een vrije training gereden en daarna de kwalificatie.”

Daarin had hij zijn kart meteen tiptop in orde, getuige zijn superieure snelheid. Hij denderde hij linea recta naar poleposition. Daarna werd hij in de prefinale tweede op iets meer dan twee tienden van een seconde van de winnaar, maar de finale won hij.

Jeroen Bos wint met SP Motorsport NK karting in Kerpen


Een huzarenstukje van jewelste natuurlijk, al kwam de zege zeker niet uit de lucht vallen. Jeroen racet al sinds 2000 in de karts en vanaf 2003 in schakelkarts. Dat doet hij samen met zijn vader Charly, die zijn steun en toeverlaat is. "Ik zit vanaf 1976 in de autosport. Ik heb jarenlang aan Rallycross gedaan", zei Charly Bos. Daarna ging de focus op de kartsport. "We karten al vanaf 2000. Dat is al weer 23 jaar. Er zijn er maar weinigen die het volhouden. Ook de combinatie vader-zoon vind ik helemaal te gek, zodra Jeroen het naar zijn zin heeft, ben ik tevreden."

“Jeroen werkt aan zijn vorm en is al zeven kilo kwijt geraakt. Voor het WK is het gewicht 180 kilo kart plus rijder, er moet nu 2 kilo bij. Hij is goed in shape. Daar klagen we niet over!", aldus Charly Bos, die ziet dat zijn zoon Jeroen er in de winter voor gezorgd dat hij topfit is. “Met high intensity intervaltraining om een heel goede conditie op te bouwen. Dat deed ik vier, vijf keer in de week", legt Jeroen uit. "Nu moet ik het bijhouden om topfit te blijven. Gedurende het seizoen doe ik verder nog drie, veer keer in de week krachttraining; mijn onderarmen, schouders en buikspieren.”

Zijn volgende race is the Road to Wackersdorf, waar de hele wereldtop aan de start wordt verwacht. Die wedstrijd geldt als de ultieme voorbereiding op het WK. “Ik ga eerst nog op vakantie, maar ik heb alles zo gepland dat ik genoeg tijd heb om me heel goed voor te bereiden op het WK!”

Jeroen Bos bedankt zijn vader en moeder en zijn gezin en familie, zijn monteur, SP Motorsport, Stan Pex en iedereen die hun sport een warm hart toedraagt.

Jeroen Bos wordt in zijn raceacitiviteiten ondersteund door:

J van Gils Transport in Made
AVG Heijen
Beukers Truck en Bus Lommel
De Rooy Transport Son
Datrans Wanssum
MPR Maasbree
Vossenberg Brunssum
Trade Port Trailer Service
A&G Transport Venlo
TCD Kelpen
CBExpertise Sittard

Zonder deze sponsoren was het onmogelijk om de kartsport op dit niveau te beoefenen!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS