Karting • Karting Diversen

Karttalent Rocco Coronel met het mes tussen de tanden: "Ik ga hem toch weer terugpakken"

Uitgegeven door Frank Korsel • 26 april 2023 14:01

Rocco Coronel heeft een aantal bewogen weekenden in het Italiaanse Castelletto en het Belgische Mariembourg achter de rug. In enorm sterke velden, bestaande uit Europese topcoureurs, hield de jongste telg van Tom Coronel zich goed staande. De twaalfjarige coureur uit Eemnes eindigde tijdens de WSK Open Series op de tweede positie in het kampioenschap. Tijdens de IAME Euro Series in Mariembourg greep hij net naast de derde positie.

Rocco Coronel

Coronel is dit jaar volop in het buitenland aan het rijden voor het team van Victory Lane. Met de camper reist hij veelal samen, maar ook met zijn maatje Luuk Taal, heel Europa door. Enkele weken geleden reisde Rocco af naar het Italiaanse Castelletto om daar te strijden om het kampioenschap in de WSK Open Series. "De laatste race van de WSK Open was behoorlijk moeilijk”, blikte Rocco terug. “De snelheid zat er erg goed in en in bijna alle races was ik een van de snelste, vaak zelfs de snelste. De finale was gewoon een strijd voor het kampioenschap. Op dat moment stond ik twee punten achter op de nummer één. Hij had mij in de halve finale een klikbumper gegeven en een brake test gedaan, dus kreeg ik vijf seconden straf en miste ik al die punten.” Daar bleef het niet bij. In de finale beukte de Italiaanse concurrent Rocco in de allerlaatste ronde van de baan. “Het was echt niet eerlijk, maar ja, je kunt niet altijd winnen. Ik ga hem toch weer terugpakken, want zo kan je echt niet winnen”, vertelt het jonge talent volhardend.

"Dit zijn dingen die één keer gebeuren en daarna nooit meer", vult vader Tom Coronel aan. "Het is een harde les, maar ik denk dat we hier meer van hebben geleerd dan wanneer we het kampioenschap hadden gewonnen. Het gaat zijn carrière niet anders maken", aldus vader Tom. Rocco valt zijn vader in de rede: "Maar ik ben er wel slimmer en harder van geworden."

Eenmaal bijgekomen van het drukke en enerverende raceweekend op het International Circuit 7 Laghi, was het alweer tijd om af te reizen naar België. Op de Waalse omloop Mariembourg reed Rocco mee in de IAME Euro Series: "Persoonlijk vind ik dit de moeilijkste juniorenklasse in de hele wereld. Maar de snelheid zat er zeker in", zei de talentvolle telg uit de racende familie Coronel. "Vaak stond ik bovenaan in de warm-up en deed ik het ook goed bij de heat. In de eerste heat ben ik tweede geworden en in de kwalificatie was ik tweede. Maar in de kwalificatie reed ik helemaal alleen, dus had ik geen slipstream en verloor ik vijf kilometer per uur."

In de tweede race werd Rocco helemaal naar buiten geduwd en verloor hij bij de start al veel plekken, vanaf de negende positie moest hij zichzelf naar voren zien te werken. Door een knap staaltje racecraft eindigde hij uiteindelijk op de tweede positie, daarmee had hij een prima uitgangspositie voor de alles bepalende laatste race. Helaas verliep deze niet zonder slag of stoot: "In de finale had ik een soort klikbumper. Ik probeerde iemand in te halen, maar ik gaf hem een tikkie. Dus kreeg ik 5 seconden straf. Maar als ik die straf niet had gekregen, stond ik gewoon derde. Het was lastig, maar als coureur moet je daar wel rekening mee kunnen houden”, blikt hij zelfkritisch terug.

Rocco Coronel

Waar jonge coureurs vaak in een soort tunnelvisie niet inzien wat ze beter kunnen doen, praat Rocco hier makkelijk en open over. De zoon van de tourwagen-specialist weet wat hij moet doen om beter te worden. Hij stelt dat hij hier iedere dag mee bezig is en alles opzij zet om de top te bereiken: "Vandaag ben ik naar de sportschool geweest. Het was eigenlijk de eerste dag dat ik er naartoe kon gaan, omdat ik nooit tijd had. Nu ik vakantie heb, kan ik echter regelmatig naar de sportschool gaan en dat vind ik wel fijn."

Aangezien hij voor een internationaal team rijdt, kan de jongeling niet gewoon Nederlands praten. Met talen lijkt hij geen probleem te hebben: "Ik kan goed Engels spreken. Ik ben nu ook bezig met het leren van Frans, omdat ik binnenkort naar plekken moet, waar het nodig zal zijn om Frans te kunnen spreken en begrijpen." Rocco kan maar weinig aanwezig zijn op school, maar dat is geen reden om niets aan school te doen: "Ik maak al het schoolwerk dat mij wordt opgegeven. Ik sta voor al mijn vakken goed en krijg veel ondersteuning van school, dus het gaat goed met me. Voor wiskunde sta ik zelfs gemiddeld een negen."

Als coureur is het belangrijk dat je niet alleen snel kunt rijden, maar ook snapt hoe een kart werk. Gevraagd naar zijn kennis over setups reageert hij gevat: "Ja, ik weet wel hoe het werkt. Ik wist al heel lang hoe het werkte, maar het is nog steeds lastig om alles te begrijpen. Maar je moet het gewoon goed leren en zelf kunnen toepassen."

Ook dit weekend heeft Rocco geen tijd om op zijn kamer videogames te spelen: "We gaan trainen voor de FIA Academy met de OKJ." Dit doen de Coronels niet op een kartbaan in de buurt. Ze reizen namelijk af naar Tsjechische Trinec. "Ik ken die baan nog niet en heb ook nog nooit in de OKJ gereden, dus daar gaan we flink op oefenen." In het weekend van 18 – 21 mei rijdt Rocco hier zijn eerste race voor de FIA Karting Academy Trophy.

Rocco Coronel bedankt zijn ouders, familie en zijn team Victory Lane. Rocco wordt ondersteund door:

Corner33
24HSeries
Dijkstar Draisma
Coronel.nl
Ireckonu
SuperB
JOUW
Doniger
Rensportschool Zandvoort

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS