Karting • Karting Diversen

Karttalent Mitchell van Dijk knalt van de achterhoede naar de eindzege in de BNL!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2023 19:30

GENK – Van een achterhoedegevecht tot de eindoverwinning, karter Mitchell van Dijk presteerde het in Genk tijdens de eerste ronde van het Rotax Max BNL-kampioenschap. De veertienjarige coureur uit Harderwijk, die droomt over een toekomst in de autosport, werd tweede in zowel de prefinale als de finale van de Junioren-klasse en dat was goed voor een dubbel en dwars verdiende plek op de bovenste trede van het podium.

Mitchell van Dijk en Debby


“Het was echt een goed weekend. Ik was het meest consistent. Dat doet wel goed”, zei een dolblije Mitchell. Want het had er na de eerste heat niet naar uitgezien dat hij überhaupt nog in de buurt van de podiumplekken kon komen.

Wat was er gebeurd? Na een prima kwalificatie waarin hij de derde tijd had genoteerd, raakte Mitchell in de voorlaatste ronde van de eerste heat betrokken bij een crash en ging hij van de baan. “Ik reed op dat moment tweede. Achter ons groepje van drie sloot achter ons aan en ik had een crash met de nummer drie, die me wilde inhalen. Gelukkig had ik geen schade. Ik heb er het beste van gemaakt en werd 27ste.”

In de tweede heat startte hij als vierde. “Degene die in de vorige heat op P1 reed startte voor me op P2. We hadden een best wel goede start. Ik ging naar P2. Daarna heb ik goed gereden, maar in het midden van de race werd ik bij het opgaan van het rechte stuk er half afgereden en had ik vieze banden. Daardoor haalde een aantal rijders me in en lag ik op de negende plek. Toen ben ik teruggereden naar P3.”

Door het gecombineerde resultaat van de twee heats moest Mitchell op zondag als twintigste starten in de prefinale. “Ik had een echt goede start via de buitenkant. Ik maakte twee plekken goed en daarna nog twee in het vervolg van de ronde. Het bleef goed gaan en uiteindelijk kwam ik als vierde over de finish. Twee rijders voor me kregen een tijdstraf waardoor ik als tweede werd geklasseerd. Dat was een goede race. Ik had ook de snelste tijd op drie tienden van de nummer twee!”

Mitchell van Dijk startgrid


En dus mocht hij zowaar op P2 starten in de finale. Wie had dat gedacht na in de prefinale nog als twintigste te moeten starten? “Ik had op zich wel een goede start. Ik bleef tweede, maar twee bochten verder werd ik van de baan geduwd en had ik weer vieze banden. Ik kwam als de nummer twaalf terug op de baan. Opnieuw haalde een aantal rijders me in. Daarna reed ik terug naar P7.”

“Er was een best groot gat naar de mensen voor me. Toen kwam er slow door een crash. Drie man hadden elkaar van de baan gereden. Na de slow-periode waren er zeven minuten over en toen werd de race stilgelegd.”

“Bij de herstart ging één rijder me voorbij. Ik reed wat afwachtend omdat er flink gebatteld werd en reed op de derde plaats. De nummer twee en ik hadden een gat met de rest. Uiteindelijk ben ik derde geworden. Na een penalty voor de nummer twee werd ik als tweede geklasseerd en was ik overall eerste omdat de resultaten van de prefinale en de finale bij elkaar worden opgeteld!”

Een topresultaat in een sterk bezet kampioenschap tijdens een weekeinde dat al snel verloren leek. Maar Mitchell, die dit seizoen behalve het BNL-kampioenschap ook het BMC-kampioenschap rijdt, liet zien dat mentale veerkracht én stuurmanskunsten je ver kunnen brengen.

De getalenteerde Gelderlander, die elke dag sport voor het karten, concludeerde dat hij mede door zijn intensieve samenwerking met Debby Hanssen van Debsports zo sterk rijdt. Mitchell: “Ze is al een jaar mijn personal trainer. En de afgelopen twee maanden is ze veel bij trainingen geweest. Ze heeft zelf ook gereden vroeger. Ze weet als er iets niet goed gaat en kan het goed overbrengen hoe het anders moet.”

“Ze heeft me veel tricks bijgebracht zodat ik makkelijker rijd. Het zijn heel veel kleine dingen. Zo heeft ze me geleerd beter om te gaan met spanning, rijd ik constanter en denk ik beter na tijdens de race. Ik ben door haar beter gaan rijden!”

Mitchell van Dijk met zijn ouders


Eerder dit jaar bezocht hij het circuit van Zandvoort tijdens een KNAF-dag In de niet al te verre toekomst hoopt hij daar ook te racen.

Mitchell bedankt Debby Hanssen, zijn ouders, opa en oma en Dan Holland Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS