Karting • CIK-FIA

Karter Christiaan de Kleijn blikt terug op het WK KZ2 in Le Mans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 september 2022 18:55

LE MANS – Na zijn successen in het DKM en in de NK-races van Chrono Karting ging Christiaan de Kleijn vol goede moed naar het WK KZ2. In een enorm internationaal deelnemersveld kon hij aan de bak. Tijdens het WK KZ2 in Le Mans reed hij tot driemaal toe dicht tegen de top tien aan. En dat in een debuutseizoen in de een na hoogste kartklasse ter wereld. De zeventienjarige coureur uit Bosch en Duin haalde helaas de finale niet, maar hij had genoeg aanknopingspunten gezien voor een succesvol vervolg van zijn seizoen.

Christiaan de Kleijn CRG

“Het kon beter. Dit was niet echt het resultaat wat ik wilde halen”, doelde Christiaan op de 78ste plaats in het WK. “We hebben de finale niet gehaald en dat was wel het doel.”

Hij had een ietwat wisselvallig weekeinde waarin hij op vrijdag en zaterdag zeven heats in totaal moest rijden. Na een matige kwalificatie op vrijdag, waarvoor Christiaan en zijn team CRG Holland nog niet de optimale afstelling hadden gevonden, kwam hij niet verder dan de 91ste plaats van de 126 deelnemers. Het betekende voor Christiaan de 23ste startplaats in de heats omdat de deelnemers over acht groepen werden verdeeld.

Een dag later was de kart wel in orde en snelde hij naar de twaalfde, zestiende en zeventiende plaats in de heats. In de overige vier races ging het een stuk minder goed waardoor hij er jammer genoeg niet in slaagde de finale te halen.

Waarom hij wat wisselvallig presteerde, kon Christiaan niet goed verklaren. “De eerste twee dagen waren we veel te langzaam. Misschien lag het aan mij, al zat ik wel goed in mijn vel. En we hadden nog niet de goede set-up gevonden”, aldus de talentvolle Utrechter. “Tijdens de heats was de snelheid een stuk beter.”

karting

Waarom hij er dan toch niet in was geslaagde elke heat tegen de top tien aan te kunnen schurken? “Misschien had dat met de groepen te maken. De ene groep is sterker dan de andere. Het niveau was ook heel hoog. Ik zag het aan de tijden, het lag heel dicht bij elkaar. Maar uiteindelijk was de snelheid dus goed en dat was positief. En ik heb wel geleerd dat de kwalificatie echt goed moet zijn, anders loop je steeds achter de feiten aan.”

Ook was het feit dat hij zoveel wedstrijden op het allerhoogste niveau had kunnen rijden goed voor de rest van zijn seizoen. “Zoveel heats op dat niveau helpt. Op het WK moet je moet meer verdedigen. Als er één rijder je voorbijgaat, komt er een heel treintje mee. Daar heb ik natuurlijk wel van geleerd.”

Voor Christiaan staat nu de vijfde en laatste ronde van het DKM-kampioenschap op het programma. In dit Duitse kampioenschap komt hij uit in de DSKC-klasse voor rookies en staat nu tweede in het klassement. Op het circuit van Wackersdorf kan hij op 25 september nog kampioen worden. “Tot het zover is, ga ik proberen zoveel mogelijk te rijden. Het wordt de spannendste wedstrijd van het seizoen. Ik heb er twee keer eerder gereden tijdens het EK Rotax en de baan lag me altijd goed!”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.
Restaurant Yumisan

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS