Karting • Chrono

Tom (10) en Dries (vandaag jarig en 9 jaar) in de voetsporen van vader Frank Van Langendonck: "Soms handen en voeten tekort"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 augustus 2019 18:49 • Print artikel

Het racen zit in het bloed bij de familie Van Langendonck uit Zolder (België). Vader Frank Van Langendonck kartte zelf jarenlang, maar nu hebben zijn beide zoons Tom (10) en jarige Dries (vandaag 9 geworden) het stokje overgenomen. Dries vierde zijn 9e verjaardag vandaag op de Max Verstappen–tribune in Spa-Francorchamps. En dat ze allebei talent hebben, blijkt wel uit de prijzenkast. De trofeeën stromen binnen, maar zo lang karten de broertjes, die uitkomen voor het topteam van GKS, nog niet. Onlangs greep Tom het podium bij de Kart for Fun en Dries haalde het podium bij de afgelopen gecombineerde wedstrijd van het Belgisch- en Nederlands kampioenschap in Berghem.

Dries en Tom Van Langendonck Max Verstappen tribune

Tom en Dries wonen met hun ouders op een steenworp afstand van het circuit in Zolder. “We wonen in de Gilles Villeneuve chicane. We hebben veel vrienden met DTM en de 24U van Zolder...”, grapt Frank Van Langendonck. Later hopen ze ooit ook over het grote circuit te racen, maar de komende jaren zullen ze actief zijn in de kartsport.

De twee broertjes rijden dan ook veel op het kartcircuit en vader sleutelt zich een slag in de rondte. Moeder regelt alle zaken eromheen. Zo is het racen bij de Van Langendocks een echt familie-ding geworden.

Familie Van Langendonck

Frank begeleidt zijn zoons bij het racen, maar was zelf ook lang als coureur actief in de kartsport. “Ik heb geracet in ‘81, ‘82 en ‘83 , vanaf dag één heb ik geschakelde karts gereden, ik vergeet de eerste keer nooit meer. Ik heb uiteindelijk van mijn 12de tot mijn 16de in de kart. We reden vaak op de kartbaan in Strijen”, haalt Frank herinneringen op. “Daarna heb ik nog van 2002 tot eind 2006 gereden in de KZ bij de NAB, toen het hoogste nationale kampioenschap in NL en België. Met daarbij grote startvelden.”

Ook als begeleider geniet Frank weer met volle teugen van het karten. “Nu met onze zoons rijden en in de weekeinden met de familie naar de wedstrijden is geweldig. Wel kom ik soms handen en voeten tekort met het sleutelen aan twee karts. Tom en Dries racen in dezelfde klasse en als het bijvoorbeeld regent, dan heb ik het ineens erg druk. Maar je hoort mij niet klagen, het is erg leuk om met je kids te karten.”

Vandaag, vrijdag 30 augustus is Dries jarig, hij is negen geworden. “Hij wilde voor zijn verjaardag naar de GP van België. De jongens zijn beide grote fans van Max Verstappen en we zitten dan ook op de Max-Verstappen tribune.”

Omdat de benzine door de aderen stroomt bij vader Frank, was het te verwachten dat zoons Tom en Dries gingen racen. “We zijn In juli 2018 gestart en zijn meteen begonnen met trainen. Ik wilde het eigenlijk al jaren, maar vorig jaar vonden de jongens het ook opeens leuk nadat we een keer zijn gaan karten in een huurkart. Een paar maanden later reden ze al de eerste race op 6 en 7 oktober.”

Een crash van Tom op 13 oktober, waarvan hij drie maanden moest herstellen, kon hun enthousiasme niet temperen. Het eerste wat Tom zei na zijn herstel was: ‘wanneer mag ik weer karten?’”, vertelt vader Frank.

Tom en Dries van Langendonck

Snelheid, daar houdt Tom wel van. “Ik vond het meteen heel leuk om te karten. Het rijden, het snel racen, fantastisch. Nu racen we in de Mirco Max en trainen we met het team van GKS, onder begeleiding met Rick Dreezen. Mijn beste resultaat met de Kart forFun is een tweede plaats in een veld van 24 rijders. Daar ben ik heel trots op. Mijn eerste beker.”

Team GKS is volgens Tom een goed team. “En het is een leuk team omdat we meerdere rijders hebben. Ik leer veel van de trainingen.” In totaal rijdt Tom en Dries 16 races dit jaar in de BMC, BNL, NK 2 takt, Kart forFun en de NK4 takt, allen in de 60cc mini klasse. Laatst reed hij nog op het circuit van Berghem en dat ging heel behoorlijk. Ik ben uiteindelijk twaalfde geworden, dus dat is redelijk.” De eerste manche reed Tom in de regen.“Ik zag totaal niets, alleen maar spray. Ik heb gewoon maar gas geven.”

Ook tijdens het NK op het circuit van Kerpen, waar veel F1-piloten zijn begonnen met racen, ging het Tom goed af. “In Kerpen ben ik achtste geworden. Dat vind ik echt een superleuke baan met veel curbs.”

Ook Dries heeft intussen van het succes mogen proeven met een eerste podium bij het afgelopen NK in Berghem. “Echt heel leuk. Ik reed goed en ben erg fier met de beker.” De weersomstandigheden waarin Dries zijn podiumplek behaalde waren nogal wisselvallig en daarom was zijn prestatie extra knap. “Af en toe regende het, maar dat vond ik niet erg. Ik voel me in de regen beter thuis dan veel andere rijders. Na een mooie inhaalrace ben ik via de prefinal en finale naar het podium doorgestoomd.”

Vader Frank had voor de race wat gegokt met de bandenspanning en dat pakte goed uit. Dries slipte eerst nog in de eerste ronde en vreesde even voor zijn podium, maar dacht toen: “Ik ga gewoon plezier maken en knallen. Ik heb daarna heel veel karters ingehaald en ben toch nog op het podium gekomen. Ik was echt heel blij omdat ik er zoveel had ingehaald.”

Dries en Tom zijn heel blij met de steun van hun ouders en Team GKS. Dries: “Een leuk team en we hebben mooie jasjes, geel-oranje.”

Ook zijn de broers blij met hun sponsoren:
Edco Jobs Hasselt
Paesen Trucks Peer/Zolder
Vandersmissen Automotive Kermt
Truckstop 26bis Zolder
Brandstoffen Kerfs Zolder

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS