Karting • Chrono

Kartende broers Yort en Ties van Wijk bezorgen hun moeder alsnóg een moederdagcadeau: allebei P2!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 mei 2023 15:15

EINDHOVEN – Twee broers, twee klassen en allebei tweede in hetzelfde kampioenschap. Onwaarschijnlijk? Toch is het zo. Yort (19) en Ties (13) van Wijk uit Hoenzadriel presteerden het zondag in Eindhoven tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Yort werd tweede in de Rotax Max Seniorenklasse en Ties eindigde als tweede in de Rotax Max Junioren-klasse. Hadden de broers, die uitkomen voor het topteam van JJ Racing, alsnóg een moederdagcadeau voor hun moeder!

Yort van Wijk

“Het was een super weekend”, zei een tevreden Yort. “We zaten er het hele weekend al goed vooraan bij. Het gevoel was heel goed.” Ties: “Ik had het hele weekend heel veel snelheid. Het ging echt lekker.” Dat leidde dus tot de tweede plek voor beide broers.

Het was voor Yort en Ties niet eens de eerste keer. Ze stonden namelijk al eens in hetzelfde raceweekeinde op het podium in het NK viertakt. Dat was in de ID Senior- en ID Junior-klasse. Ook toen werden ze allebei tweede.

Hun podiumplaatsen van afgelopen weekeinde vonden ze het mooist omdat ze die hadden gepakt in het meer prestigieuze NK tweetakt. En dat was maar goed ook, want nu hadden de gebroeders Van Wijk alsnog een moederdagcadeau voor hun moeder. Yort: “We waren ons moederdagcadeau vergeten. Dus onze moeder maakte een grap: ‘Als jullie nu allebei op het podium komen, is het goed.’ Dat hebben we dus ingelost!”

Ties liet tijdens de kwalificatie van de Junioren al zien hoe snel hij was door naar de tweede tijd te snellen. “Daarna lag ik na de start van de prefinale derde. Even later verloor ik nog een plekje tijdens de race en kwam ik als vierde over de finish. In de finale kwam ik als vierde door eerste bocht uit. Toen heb ik er stap voor stap twee ingehaald en ben ik als tweede geëindigd.”

“Ik wist dat ik de start aan de buitenkant van de baan moest overleven. Maar toen we het eerste rondje hadden gehad, wist ik dat ik de rijders voor me kon gaan inhalen. Inhalen was op deze baan wel lastig, want er is eigenlijk maar één ideale lijn. Als je daar buiten gaat, heb je heel weinig grip, maar uiteindelijk ging het allemaal goed.”

Ties van Wijk

Bij Yort ging de kwalificatie bij de Senioren wat minder. “We hadden last van een beetje verkeer, dus uiteindelijk pakten we P9. Daar was ik echt niet blij mee. Aangezien we in de warming-up nog P3 hadden. Dan is een P9 een beetje frustrerend. Maar we wisten wel dat we de snelheid hadden, dus we bleven rustig.”

Tijdens de prefinale had Yort een goede start. Hij ging in de eerste meters van negen naar zes. Even later lag hij al vijfde. “En toen raakten de nummers vier en drie elkaar, dus toen ben ik naar de derde plaats gereden. Ik reed ook de snelste race ronde. Dat bevestigde dat we een goede snelheid hadden. Vervolgens ben ik in de finale als derde gestart en ik kon al vrij snel door naar de tweede plek. Toen ben ik met de nummer één een klein beetje weg gereden.”

Het leek kat in het bakkie voor Yort, totdat de rijders een zogeheten code slow kregen vanwege een incident op de baan. “Dus het werd weer heel spannend. En deze baan varieert mega in rondtijden. Die kan in één keer twee seconden omhooggaan. Dan worden alle rempunten anders. Dat was precies wat er nu gebeurde bij de code slow. De baan ging qua rondetijden anderhalf seconde omhoog. Ik had even stress, het was echt even spannend. Maar uiteindelijk ben ik toch nog tweede geworden. Daar was ik heel blij mee.”

Nu rest de broers nog één voorname taak: de volgende keer allebei op één. “Ja, dat hopen we!”

Yort en Ties bedanken hun monteurs Vincent en Kevin, het JJ Racing Team, JvD-power, hun sponsoren Tandheelkundig Centrum Parijsch, Tandheelkundig Centrum Broekgraaf, Buro Kriebels en hun vrienden van de club van 100. Voor meer informatie, kijk op vanwijkracing.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS