Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 3

Jonny Edgar wint de laatste Formule 3 hoofdrace van dit seizoen in Italië + UITSLAG

Uitgegeven door Patricia Kloosterman • 3 september 2023 08:20

Jonny Edgar heeft de laatste Formule 3 hoofdrace op het circuit van Monza gewonnen. Voor Edgar is het zijn eerste overwinning. Zak O'Sullivan kwam als tweede over de finish en Taylor Barnard als derde.

Jonny Edgar

Door de tweede plaats van O'Sullivan eindigde hij als tweede in het kampioenschap en stelde Prema racing het constructeurskampioenschap veilig. Paul Aron werd derde in het kampioenschap. Gabriel Bortoletto was voor de beide coureurs al niet meer te achterhalen.

Direct bij de start was er drama voor Oliver Goethe. Hij zou van pole starten, maar aan het einde van de opwarmronde kreeg hij een probleem met zijn gaspedaal. Hij zette zijn auto stil en werd naar de pit gereden. Uiteindelijk bleek het probleem zo groot dat hij de race niet kon starten. Hierdoor werd er een extra opwarmronde gereden en daarna kon de race van start gaan.

Caio Collet had door het wegvallen van Goethe niemand voor zich en reed bij de start goed weg. Vlak achter hem Jonny Edgar en Gabriel Bortoletto. Gelijk in de eerste ronde ontstond er een probleem voor Franco Colapinto en hij zetten zijn auto stil midden op de baan. Dit zorgde meteen voor de eerste safetycar. In ronde 3 kon de race zijn weg weer vervolgen. Edgar zette meteen de aanval in op Collet en nam de leiding van hem over. De top vijf zat dicht bij elkaar en waren flink met elkaar in gevecht. Totdat er in ronde zes opnieuw een safetycar op de baan kwam. Ditmaal veroorzaakt door Gregoire Saucy.

Hij schoot er af door een lekke band. In ronde 9 kwam de safetycar weer naar binnen. Edgar en Collet waren flink met elkaar in gevecht voor de eerste positie, maar eerstgenoemde wist de leiding te behouden. Daarachter een mooi gevecht voor plek 3 tussen Taylor Barnard en Zak O'Sullivan. In ronde 13 leek het er op dat Gabriele Mini een klein beetje contact had met Sebastian Montoya, waardoor laatstgenoemde er af schoot. Hierdoor werd de race opnieuw geneutraliseerd. En in ronde vijftien kwam de safetycar weer naar binnen toe. Edgar en Collet waren opnieuw met elkaar in gevecht voor de eerste plek, maar het was uiteindelijk O'Sullivan die van het gevecht profiteerde en Collet kon in halen voor de tweede positie.

Lang duurde het gevecht niet, want Pepe Marti en Ido Cohen stonden een ronde later allebei langs de kant en opnieuw een neutralisatie. Terwijl de safetycar op de baan was ging het ook mis voor Roberto Faria. Hij moest zijn auto ook stil zetten. Hierdoor duurde de safetycar langer, maar een ronde voor het einde kon er toch nog een ronde gereden worden. Edgar was goed weg, maar daarachter waren Collet en O'Sullivan aan het vechten voor positie voor de tweede positie. O'sullivan wist hem voor te blijven. Collet verloor tijd door dit gevecht en werd voorbij gestoken door Taylor Barnard voor positie drie. Edgar wint voor O'Sullivan en Barnard.

Uitslag Formule 3 hoofdrace Monza
1 - Jonny Edgar - MP Motorsport - 21 rondes
2 - Zak O'Sullivan - Prema - 0”2
3 - Taylor Barnard - Jenzer - 0”8
4 - Caio Collet - Van Amersfoort - 1”0
5 - Gabriel Bortoleto - Trident - 1”5
6 - Mari Boya - MP Motorsport - 1”9
7 - Paul Aron - Prema - 2”1
8 - Christian Mansell - Campos - 2”9
9 - Dino Beganovic - Prema - 3”3
10 - Rafael Villagomez - Van Amersfoort - 3”6
11 - Michael Shin - PHM by Charouz - 6”1
12 - Francesco Simonazzi - Rodin Carlin - 6”7
13 - Nikola Tsolov - ART - 6”9
14 - Sophia Floersch - PHM by Charouz - 7”6
15 - Joshua Dufek - Campos - 7”6
16 - Leonardo Fornaroli - Trident - 8”1*
17 - Oliver Gray - Rodin Carlin - 8”4
18 - Luke Browning - Hitech - 11”2
19 - Gabriele Mině - Hitech - 21”1
20 - Tommy Smith - Van Amersfoort - 53”9
21 - Alex Garcia - Jenzer - 1 ronde
uitvallers
Roberto Faria
Nikita Bedrin
Josep Maria Martě
Ido Cohen
Sebastian Montoya
Kaylen Frederick
Gregoire Saucy
Franco Colapinto
uitslag onder voorbehoud

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS