Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Jake Dennis wint spectaculaire openingsrace in Mexico, pech voor Frijns en matige Vandoorne +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 14 januari 2023 21:32

Jake Dennis heeft de eerste ePrix van het nieuwe Gen3-tijdperk in de Formule e op zijn naam geschreven. De Brit won in zijn Avalanche Andretti-bolide nadat hij de race als tweede startte. Pascal Wehrlein eindigde op een knappe tweede positie en polesitter Lucas Di Grassi moest genoegen nemen met een derde positie. Robin Frijns viel uit, maar desondanks het was een race om u tegen te zeggen!

Formule e Mexico

Lucas Di Grassi ving de race aan vanaf de eerste positie en was goed weg. Hij hield Jake Dennis, Jake Hughes en Andre Lotterer achter zich. In de top tien veranderde in de eerste paar bochten combinaties niet veel. Verder achterin het veld gebeurde wel het een en het ander. Al na negen bochten was het avontuur voor Robin Frijns al voorbij. De ABT Cupra-coureur reed achterop de Nissan van Norman Nato. Het incident zorgde ervoor dat de Safety Car het veld moest leiden.

De Nederland viel de afgelopen twee seizoen in geen enkele race uit, maar daar is nu dus verandering in gekomen. Na enkele rondjes achter de Safety Car werd het veld weer losgelaten, maar dat was niet voor lang. Sam Bird moest zijn Jaguar aan de kant van het circuit parkeren en daar was hij op z’n zachtst gezegd niet blij mee. De auto stond op een gevaarlijke plek, dus voor de tweede keer in de race werd een beroep gedaan op de Safety Car.

Na enkele ronden was de bolide van Bird weer veilig achter de muur, de race herstartte weer en Jake Dennis haalde Di Grassi in, die even niet helemaal aanwezig was. Dan Ticktum kreeg gelijktijdig een drive-through-penalty voor zijn kiezen. De Engelsman verbruikte namelijk teveel energie.

Jake Dennis had het tempo goed te pakken, Andretti-coureur bouwde zijn voorsprong flink uit. In de achttiende ronde van de wedstrijd crashte Eduardo Mortara in zijn Maserati. Dit incident zorgde ervoor dat de Safety Car opnieuw zijn opwachting moest maken. Slechts drie ronden later werd het veld weer losgelaten.

Formula e Mexico ePrix

Pascal Wehrlein sneed als een warm mes door de als zacht gesmolten boter. De voormalig Sauber F1-coureur haalde met enig gemak Jake Hughes in en vervolgens verschalkte de Duitser met Mauritiaanse roots ook nog eens polesitter Lucas Di Grassi. In het laatste deel van de race was de grote vraag welke coureur beslag zou leggen op de derde en laatste podium positie, maar René Rast kwam met zijn McLaren stil te staan. Hij parkeerde zijn bolide op een veilige plek en de Safety Car hoefde niet voor de vierde keer uit te rukken.

Uiteindelijk won Dennis de race voor Wehrlein, Di Grassi, Lotterer, Hughes, Buemi en Antonio Felix da Costa. Mitch Evans, Nick Cassidy en Stoffel Vandoorne maken de top tien compleet. Bekijk hieronder de volledige uitslag.

Over twee weekenden mogen de Formule e-coureurs hun volgende opwachting maken in het Saudische Diriyah. Daar wacht een dubbelheader op hen.


Uitslag Formule e

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS