Dakar

Het moet wel gek lopen als Team De Rooy de overwinning nog uit handen geeft

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 januari 2023 07:34

Terwijl de neuzen van Janus van Kasteren jr, Marcel Snijders en Darek Rodewald de zoete geur van triomf al kunnen ruiken, moest eerst nog de laatste serieuze etappe van deze Dakar Rally worden verreden. “We juichen pas als we over de eindstreep zijn”, liet Janus eergisteren al optekenen. Zaterdag wachtte de dertiende etappe van de Dakar 2023 met een special stage van 153 kilometer. Na een te verwaarlozen verbindingsroute van 9 kilometer, doken de deelnemers nog één keer de duinen in.

Janus van Kasteren Dakar


Waar op 31 december 55 trucks begonnen aan de rally, zijn er nu nog slechts 15 die meedoen in het algemeen klassement. Het geeft aan hoe zwaar deze editie van de Dakar is. Ook zaterdag was het zeker geen makkelijke special stage. Maar Boss Machinery Team De Rooy Iveco kwam deze dag gelukkig goed door. Van Kasteren jr. moest als eerste van start en ging er vol voor. Tactisch rijden door ietsje rustiger aan te doen is niks voor de man uit Veldhoven. Met de snelste tussentijden op waypoint één en twee bewees Janus jr. zijn gelijk. Heel even kwamen de mannen vast te zitten. Gelukkig is de Iveco rallytruck uitgerust met zogenaamde jacks. Dat zijn hydraulische stempels die de truck omhoog kunnen drukken. Met behulp van die jacks kwamen ze snel weer los. Het kostte de mannen in de Iveco Powerstar de dagzege, maar met de tweede plek in deze special stage is de eindzege vrijwel zeker. Al wil Janus ook nu nog niet te vroeg juichen. “Zondag nog even afmaken.”

Dat het geen gemakkelijk dagje was blijkt uit Janus zijn verslag: “Het was vol gas tegen die duinen op. Het was alleen maar duinen. Heel los zand, dus het was niet zomaar een dagje. Nadat we even vast zaten ging Macik ons voorbij, maar die konden we snel weer bijhalen. Het goede navigeren van Marcel heeft daar zeker het verschil gemaakt. We zijn toen achter Macik aangereden naar de finish.” Het was dus weer een fantastische teamprestatie.

Zondag wacht een laatste etappe die door de organisatie wordt omschreven als een ongelofelijk snelle strand special die nauwelijks ruimte biedt aan veranderingen in het klassement.

Janus van Kasteren jr. kan zich dus met navigator Marcel Snijders en monteur Darek Rodewald opmaken voor een triomftocht over het strand van Al-Hofuf naar Dammam. Omdat collega Team De Rooy rijder Martin van de Brink de afgelopen twee dagen veel technische tegenslag had, is de voorsprong van de Boss Machinery Team De Rooy Iveco equipe dusdanig groot dat uitrijden voldoende is om de gedroomde titel te pakken.Meer Footage van de Dakar 2023

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS