Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Generale repetitie voor ABT CUPRA met de auto's van Robin Frijns en Nico Müller

Uitgegeven door Deni Volkers • 19 december 2022 14:06

Volgende halte: Mexico. ABT CUPRA bracht vijf dagen door op de officiële test ter voorbereiding op het nieuwe Formule E-seizoen, dat op 14 januari begint op het Autódromo Hermanos Rodríguez in het hart van Mexico-Stad. Het team presenteerde in het Spaanse Valencia ook voor het eerst publiekelijk het ZF-logo op de nieuwe generatie van zijn racewagen. Het wereldwijde technologieconcern, met hoofdkantoor in Friedrichshafen, Duitsland, wordt ABT's technische partner en werkt nauw samen met het raceteam aan zijn comeback in de Formule E.

Cupra Formule E

"ABT en ZF werken al lange tijd succesvol samen in vele racecategorieën. Daarom zijn we verheugd dat onze twee merken nu een team vormen in de Formule E en we ook gezamenlijke ideeën hebben voor de toekomst daarbuiten", zegt Thomas Biermaier, CEO ABT Sportsline en Team Principal ABT CUPRA FE. "De ervaring en expertise van ZF op het gebied van aandrijflijnontwikkeling en de nabijheid van onze twee bedrijven hebben een belangrijke rol gespeeld bij de beslissing om Mahindra Racing als fabrikant te kiezen."

Cupra Formule E

Als partner van Mahindra Racing is ZF verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de aandrijflijn, die ABT als Mahindra-klantenteam dit seizoen ook gebruikt in de raceauto's van Robin Frijns en Nico Müller. "In het nieuwe seizoen neemt de Formule E echt een vlucht met krachtigere auto's en vier nieuwe circuits. We zijn er dan ook erg trots op dat onze elektrische ZF-aandrijflijn zal worden gebruikt in ABT's terugkeer in de Formule E", zegt Sascha Ricanek, Managing Director ZF Race Engineering. "Hoewel de ervaring leert dat de grid in deze serie altijd extreem competitief is, kunnen we hopelijk samen veel bereiken in het komende seizoen."

Een ander bedrijf dat ABT Head of Sports Marketing Harry Unflath bij het Formule E-project aan boord heeft gehaald en dat met zijn logo prominent op de racewagen is afgebeeld, is SÜDPACK. Het bedrijf is een toonaangevende fabrikant van hoogwaardige folies voor de verpakking van levensmiddelen, medische producten en non-foodproducten, alsmede voor technische toepassingen, en is al twee jaar partner van het DTM-team van ABT. "We zijn blij dat onze familie van comeback-partners blijft groeien", zegt Unflath. "Er is veel belangstelling en ik heb er alle vertrouwen in dat we aan het begin van het seizoen nog één of twee dingen kunnen aankondigen."

Cupra Formule E

De gezamenlijke test van alle teams was tevens de generale repetitie voor de start van het seizoen: vanuit Valencia beginnen alle raceauto's en al het materiaal direct aan hun reis naar Mexico. "Het is geweldig om onze comeback in de Formule E stukje bij beetje werkelijkheid te zien worden", zegt Hans-Jürgen Abt, CEO ABT SE. "Het team heeft een topprestatie geleverd op en naast de baan in Valencia - mijn dank gaat uit naar het hele team voor al het harde werk dat de afgelopen weken en maanden is verricht om dit mogelijk te maken." Voor ABT CUPRA FE lag de focus in Spanje dan ook niet op snelle rondetijden, maar vooral op het inwerken en steeds meer oefenen van de processen en de samenwerking met Mahindra. "We hebben geprobeerd de tijd zo goed mogelijk te gebruiken om onze to-do-lijst door te werken", zegt Thomas Biermaier. "Nu hebben we genoeg huiswerk in de weken voorafgaand aan de seizoensopener om alle gegevens te analyseren en zo goed mogelijk voorbereid naar Mexico af te reizen."Voor Robin Frijns en Nico Müller was het de eerste keer in hun eigen raceauto's in Valencia. Eerder hadden ze slechts enkele kilometers afgelegd in de testauto van Mahindra Racing. "Nieuwe auto, nieuwe kleuren, nieuw team en een nieuwe teamgenoot - ook al zit ik al lang in de Formule E, bijna alles is nieuw voor mij", zegt Frijns. "De lijst met uitdagingen voor ons team is lang, en dat is na de testdagen hier niet veranderd. Maar we hebben veel bereikt en leren onze auto steeds beter kennen."

Cupra Formule E

Hoewel Frijns in voorgaande jaren ook in de Formule E heeft geracet, is het voor zijn teamgenoot een beetje een comeback: Nico Müller deed in het zevende seizoen voor het laatst mee in Monaco. "Het voelt heel goed om terug te zijn in de Formule E-paddock en bij het ABT-team", zegt Müller. "We hebben een behoorlijk aantal ronden afgelegd, zijn als team goed op elkaar ingespeeld en zijn steeds meer naar elkaar toegegroeid. De verwachting stijgt."

De volgende keer dat Robin Frijns en Nico Müller in hun raceauto's zitten, waarvan het opvallende design in Valencia veel opzien baarde, is tijdens de vrije training in Mexico City. De Formule E begint dan op zaterdag 14 januari 2023 om 14.00 uur lokale tijd aan zijn negende seizoen.

Cupra Formule E

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS