Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Forza Ferrari! 296 Challenge: onthulling van de nieuwe Ferrari Challenge-raceauto + FOTO'S

Uitgegeven door HJ van Keulen • 30 oktober 2023 14:32

Ferrari heeft tijdens de Finali Mondiali op het circuit van Mugello de 296 Challenge onthuld. Deze raceauto maakt zijn debuut in het seizoen 2024 van de Ferrari Challenge. De nieuwe bolide is het negende model dat Ferrari introduceert in de geschiedenis van het merkenkampioenschap, dat nu aan zijn 32e seizoen bezig is.

Ferrari 296 Challenge

De auto vormt een duidelijke stap voorwaarts voor de raceklasse van de fabrikant: het feit dat het niveau en het concurrentievermogen van de coureurs die wereldwijd deelnemen steeds verder toeneemt, betekende dat het ontwikkelingsteam achter de 296 Challenge nog radicalere wijzigingen aan het basismodel kon aanbrengen dan in het verleden het geval was, waarbij maximaal gebruik werd gemaakt van Ferrari�s onge�venaarde ervaring in de F1 en de autosportwereld. Hoewel de 296 Challenge nog steeds past in de traditie van modellen die Ferrari in de loop der jaren heeft ontwikkeld voor gentlemen drivers, leunt de raceauto meer dan de vorige modellen op de ervaring die is opgebouwd met zijn tegenhanger in de autosport, de 296 GT3, waardoor hij ook bedoeld is voor coureurs die de ambitie hebben om in de toekomst deel te gaan nemen aan de GT-raceklasses.

Ferrari 296 Challenge

De filosofie die ten grondslag ligt aan de 296 Challenge vroeg om een evolutie van het concept achter het racemodel voor de Ferrari Challenge. Dit model vormt een nieuwe stap van een productie-afgeleide auto met relatief bescheiden modificaties naar een auto waarbij een aantal belangrijke wijzigingen zijn doorgevoerd om de inzetbaarheid op het circuit te optimaliseren. Daardoor kon het ontwerpteam een model ontwikkelen dat in bepaalde opzichten extreem is en de lat aanzienlijk hoger legt op het gebied van algehele prestaties, maar ook wat betreft consistentie en de mogelijkheid om continu topprestaties te leveren tijdens testsessies of races.

Ferrari 296 Challenge

De 296 Challenge is de allereerste auto in de merkenklasse die wordt aangedreven door een V6-motor � alle voorgaande modellen in de serie waren voorzien van V8-motoren. De grootste verandering ten opzichte van de 296 GTB is dat, net als bij de 296 GT3, de hybride aandrijflijn is verwijderd om gewicht te besparen, terwijl het vermogen is verhoogd naar 700 pk. Dit resulteert in een specifiek vermogen dat een nieuwe maatstaf vormt in het segment: 234 pk/l. Op het gebied van aerodynamica maakt de Challenge-auto gebruik van oplossingen die zijn afgeleid van de 296 GT3 en die nog verder zijn doorontwikkeld, wat ongekende downforce-cijfers oplevert.

Ferrari 296 Challenge

Dit werd bereikt mede door de montage van de S-Duct, die lucht naar de centrale radiateur voert en vervolgens naar buiten leidt via een ventilatieopening in de motorkap, de lay-out van de zwanenhals-achterspoiler (nog een element dat vergelijkbaar is met de 296 GT3) en een reeks voorzieningen die de stabiliteit van de gegenereerde downforce in verschillende rijomstandigheden maximaliseren.

Ferrari 296 Challenge

Het remsysteem is ook volledig opnieuw ontworpen en kenmerkt zich door de allereerste toepassing van nieuwe CCM-R PLUS-remschijven, die gebruikmaken van technologie die is afgeleid van de meest extreme toepassingen op het circuit. De introductie van deze innovatie heeft, samen met de circuit-specifieke evolutie van het ABS EVO Track-systeem waarover de 296 GTB beschikt, remprestaties en een uithoudingsvermogen opgeleverd die tot nu toe ondenkbaar waren.

Ferrari 296 Challenge

De nieuwe Pirelli-banden die speciaal voor dit model zijn ontwikkeld, dragen ook bij aan deze topprestaties. De 296 Challenge is per ronde 2 seconden sneller op het circuit van Mugello dan het vorige model, de 488 Challenge Evo, die werd gepresenteerd tijdens de Finali Mondiali 2019 op Mugello en debuteerde in het seizoen 2020. Het is veelzeggend dat de 296 Challenge die prestaties ook consistent kan leveren tijdens een volledige race-afstand.

Ferrari 296 Challenge


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS