Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Finale Fanatec GT Europe Endurance Cup 2023 op het Circuit de Barcelona-Catalunya: grootste deelnemerslijst ooit!

Uitgegeven door Peter Vader • 27 september 2023 09:01

Het laatste hoofdstuk van de Fanatec GT Europe Endurance Cup 2023 zal komend weekend worden geschreven, wanneer het endurancekampioenschap zijn seizoensfinale beleeft op Circuit de Barcelona-Catalunya. Een deelnemersveld van 54 auto's zal strijden op het 4,7 kilometer lange circuit, wat de grootste deelnemerslijst in de achtjarige geschiedenis van het populaire evenement vertegenwoordigt. Met nog een aantal kampioenschappen die nog moeten worden beslist, zal er dit jaar zeker genoeg drama zijn tijdens de Spaanse confrontatie.

Fanatec GT Europe Endurance Cup 2023 Circuit de Barcelona-Catalunya foto 1

PRO
Akkodis ASP en ROWE Racing waren met ster de ‘presteerders’ van het seizoen 2023. Dus is het geen verrassing dat ze zullen strijden om de Endurance Cup-titel. Eerstgenoemde levert zijn vertrouwde #88 Mercedes-AMG voor Marciello/Gounon/Boguslavskiy, terwijl laatstgenoemde zijn #98 BMW toevertrouwt aan Eng/Wittmann/Yelloly.

Het voordeel ligt duidelijk bij Akkodis ASP, dat een voorsprong van 18 punten heeft in het rijdersklassement en 15 punten voorsprong heeft in het teamkampioenschap. Als zodanig staat de druk op ROWE Racing om te winnen in Barcelona – iets wat nog nooit eerder door een BMW is bereikt. Beide teams kunnen rekenen op tweede auto's, die van cruciaal belang kunnen zijn voor de uitkomst van het teamkampioenschap.

Voor de overige Pro-coureurs zal de reis naar Spanje in het teken staan van het zo goed mogelijk afsluiten van het seizoen en het vaststellen van een maatstaf voor 2024. Team WRT zal twee Pro-auto's inzetten om een eerste Endurance-overwinning met BMW te behalen. De overwinning zal zeker het doel zijn voor Mercedes-AMG Team AlManar, dat opeenvolgende podiumplaatsen op Spa en de Nürburgring veiligstelde.

Audi zal worden vertegenwoordigd door een drietal Pro-teams, waarbij Tresor Orange1, Comtoyou Racing en Saintéloc Junior Team allemaal de auto’s van het merk uit Ingolstadt inzetten. Andere inschrijvingen zijn McLaren (Garage 59), Porsche (Dinamic GT, Rutronik Racing), Ferrari (AF Corse - Francorchamps Motors) en Lamborghini (Iron Lynx, K-PAX Racing), zij vervolledigen een fraai Pro-veld van 17 auto’s.

Fanatec GT Europe Endurance Cup 2023 Circuit de Barcelona-Catalunya foto 2

Gold Cup en Silver Cup
De Gold Cup-coureurstitel ligt binnen handbereik voor het Comtoyou Racing-duo Nicolas Baert en Maxime Soulet, die voor de finale weer worden vergezeld door Max Hofer. De #21 Audi hoeft alleen maar te finishen om de titel te veroveren, hoewel Optimum Motorsport (McLaren) en Winward Racing (Mercedes-AMG) klaar zijn om toe te slaan als het Belgische team in de problemen komt.

Het kampioenschap van de Gold Cup-teams nadert zijn finale. Winward Racing staat slechts zes punten achter en heeft een tweede ploeg om de aanval te ondersteunen. In totaal zullen zeven auto's strijden om de klassewinst tijdens de finale, waaronder ook BMW- en Lamborghini-inschrijvingen.

De strijd om de titel van de Silver Cup-coureurs komt het dichtst in de buurt van Barcelona. Het #85 Grasser Racing Lamborghini-team van Hites/Schmid/Van Berlo voert het rijdersklassement aan, met vijf punten voorsprong op Dejonghe/Hezemans/Hutchison (#12 Comtoyou Racing Audi), terwijl de #99 Tresor Attempto Audi van Aka/Delli Guianti/ Patrese ook meespeelt.

Grasser Racing heeft een gezondere voorsprong van 18 punten in het teamklassement dankzij de bijdrage van zijn #58 Lamborghini (Crestani/Neary/Tweraser). Er is nog meer Audi-vertegenwoordiging in de Silver Cup, evenals inschrijvingen voor Aston Martin, Mercedes-AMG en Porsche. AF Corse voegt een Ferrari toe aan de mix, met een eenmalige deelname voor Wadoux/Sbirrazzuoli/Franco die een deelnemersveld van tien auto's vervolledigt.

Fanatec GT Europe Endurance Cup 2023 Circuit de Barcelona-Catalunya foto 7 raceweek


Bronze Cup en Pro-Am
Het Bronze Cup-veld voltooide zijn sprintseizoen in Valencia, waardoor dit de algemene seizoensfinale voor de klasse was. Als zodanig worden alle titels afgehandeld als zondagmiddag de geblokte vlag valt. In de strijd om de Endurance-titel gaat Sky Tempesta Racing voorop met de #93 McLaren van Froggatt/Hui/Cheever, wiens record van vier podiumplaatsen hen zeven punten voorsprong aan de top van het klassement oplevert.

Ze worden achtervolgd door Haupt/Baud/Maini (#79 HRT Mercedes-AMG), terwijl ook Porsche-teams Herberth Motorsport (Bohn/A.Renauer/R.Renauer) en Pure Rxcing (Malykhin/Sturm/Bachler) in de strijd zijn. Nog eens twaalf auto's zullen strijden in de Bronze Cup, met extra auto’s van BMW, Ferrari en Lamborghini.

De Pro-Am-coureurstitel is al beslist in het voordeel van Jacoma/Leutwiler/Fontana (#24 Porsche), die het teamkampioenschap voor Car Collection Motorsport zal veroveren door op zondagmiddag te finishen. Het enige team dat ze haalbaar kan tegenhouden is Barwell Motorsport (Lamborghini), terwijl ST Racing by Rinaldi (Ferrari) en GetSpeed (Mercedes-AMG) nog meer auto's aan het Pro-Am-veld zullen toevoegen.

Fanatec GT Europe Endurance Cup 2023 Circuit de Barcelona-Catalunya foto 6 publiek

TIJDSCHEMA

Vrijdag 29 sept
09:00 – 10:00: Officiële testsessie 1
13:20 – 14:20: Officiële testsessie 2
16:50 – 17:50: Bronzen proef

Zaterdag 30 sept
09:00 – 10:30: Vrije training
13:25 – 14:55: Pre-kwalificatie

Zondag 1 oktober
09:45 – 10:45: Kwalificatie
15:00 – 18:00: race van 3 uur

Alle tijden zijn CEST

DEELNEMERSLIJST:

Klik hier voor de deelnemerslijst van de Fanatec GT Europe Endurance Cup 2023 op het Circuit de Barcelona-Catalunya

Fanatec GT Europe Endurance Cup 2023 Circuit de Barcelona-Catalunya foto 5

Statistieken en feiten:

• Het Endurance Cup-seizoen zal eindigen met een drie uur durende wedstrijd op Circuit de Barcelona-Catalunya
• Grootste deelnemerslijst ooit voor het evenement in Barcelona met 54 bevestigde auto's
• Titels worden in alle klassen bepaald naarmate het langeafstandskampioenschap ten einde loopt
• Dit zal de eerste keer sinds 2018 zijn dat de finale van de Endurance Cup niet het einde van het seizoen markeert. Op 14 en 15 oktober vindt op Zandvoort een afsluitende Sprint Cup-ronde plaats.
• De deelnemerslijst met 54 auto's is de grootste op dit evenement en overtreft de grid van 53 auto's uit 2018. In de voorgaande vijf enduranceraces op het circuit bedroeg de gemiddelde grid 48 auto's.
• Er staan zeven eerdere Barcelona-winnaars op de deelnemerslijst: Klaus Bachler (2022), Rafaelle Marciello (2021), Jules Gounon (2021), Andrea Caldarelli (2019), Marco Mapelli (2019), Maro Engel (2018) en Luca Stolz (2018).
• Het evenement is van oudsher een gelukkig jachtgebied voor Mercedes-AMG, dat in 2021, 2019 en 2017 algemene overwinningen behaalde. Porsche (2022) en Lamborghini (2019) hebben elk één overwinning behaald.
• Manuel Franco, vaste klant van Fanatec GT America, maakt zijn Europese buiging tijdens het evenement. Als ervaren concurrent op het gebied van Ferrari-machines zal Franco de #53 AF Corse-inzending van het Italiaanse merk in de Silver Cup besturen.
• Nog twee coureurs zullen hun seriedebuut maken in Spanje: Pierre-Louis Chovet zal de #19 Iron Lynx Lamborghini besturen; en Lorcan Hanafin zullen zich bij de #38 ST Racing with Rinaldi Ferrari-crew voegen.
• Snelste raceronde in 2022: 1m46.618s (Raffaele Marciello, #88 Mercedes-AMG)

Fanatec GT Europe Endurance Cup 2023 Circuit de Barcelona-Catalunya foto 3

Fanatec GT Europe Endurance Cup 2023 Circuit de Barcelona-Catalunya foto 4

Bekijk onderstaande video van ongeveer 3 minuten met hoogtepunten in 2022 van de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS 2022 op het Circuit de Barcelona-Catalunya. GT World is het officiële YouTube-kanaal van SRO Motorsports Group, de wereldleider in GT-racen:Event poster Fanatec GT Europe Endurance Cup 2023 Circuit de Barcelona-Catalunya

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS