Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Feller en Drudi bezorgen Tresor Orange1 Audi de overwinning in Race 1 op Hockenheim; podium Thierry Vermeulen

Uitgegeven door Peter Vader • 2 september 2023 17:30

Ricardo Feller en Mattia Drudi zetten Tresor Orange1 vandaag weer op de bovenste trede van het Fanatec GT Europe-podium met een indrukwekkende Race 1-overwinning op Hockenheim. De #40 Audi startte als tweede op de grid, naast de #60 VSR Lamborghini van Jordan Pepper, en kwam op P2 terecht toen de lichten uitgingen. De volgorde bleef tijdens de eerste ronden ongewijzigd, hoewel Feller er comfortabel uitzag toen hij het tempo van de leider evenaarde. De Zwitserse coureur haakte net op het moment dat het pitwindow openging aan, reed in de laatste bocht voorbij de Lamborghini en dook vervolgens aan de buitenkant voorbij terwijl ze bocht 1 aansneden. Nadat zijn werk was voltooid, kwam Feller de volgende ronde weer in de pits en gaf hij het stokje over aan Drudi. Het Tresor Orange1-team verloor tijd in de pits, maar toen de #40 Audi voor Dries Vanthoor (#32 Team WRT BMW) tevoorschijn kwam, leek het erop dat ze net genoeg hadden gedaan.

Fanatec GT Europe Race 1-overwinning op Hockenheim podia

Dit hield echter geen rekening met de #12 Comtoyou Racing Audi, die een razendsnelle pitstop had gedaan toen Fred Vervisch hem overdroeg aan Nicolas Baert. Na als vierde te hebben rondgereden aan het einde van de openingsstint, bevond de Belgische ploeg zich vooraan toen de stops voltooid waren.

Het was nu een kwestie van puur tempo, iets wat Drudi overvloedig demonstreerde door een opeenvolging van snelste ronden te rijden. Een voorsprong van drie seconden verkleinde al snel tot iets meer dan een seconde, waardoor de Italiaan stevig in positie kwam om de leiding te pakken. Hij deed dat met een coole manoeuvre op zo'n 15 minuten van de zwart-wit geblokte vlag, waardoor de #40 Audi weer een voorsprong kreeg die hij niet wilde opgeven.

Fanatec World Challenge Europe in Hockenheim Audi Tresor Orange 1 winnaaar

Baert kreeg nu te maken met het angstaanjagende vooruitzicht achtervolgd te worden door drievoudig seriekampioen Vanthoor, maar de jongere Belg toonde een indrukwekkende snelheid en behield een voorsprong van drie seconden op de #32 BMW. Bovendien kwam Vanthoor onder druk te staan van een andere ‘jongere’ in de persoon van Thierry Vermeulen, die zijn beste prestatie tot nu toe neerzette in de #69 Emil Frey Racing-Ferrari.

Fanatec World Challenge Europe in Hockenheim Thierry Vermeulen_P3
P3 voor Thierry Vermeulen

Nadat Vermeulen in de eerste stint goede vooruitgang had geboekt samen met Albert Costa, vervolgde de #69 zijn opmars door de #60 VSR Lamborghini te passeren, die Pepper aan Franck Perera had overhandigd. Vermeulen haalde vervolgens Vanthoor in en reed tijdens de laatste ronden helemaal weg van de BMW, terwijl de dag van de polesitter eindigde in een teleurstellende uitvalbeurt.

Fanatec World Challenge Europe in Hockenheim Thierry Vermeulen Nr69_op_P3 actie
Thierry Vermeulen op weg naar P3 met de Ferrari 296 GT3

Drudi reed comfortabel en foutloos tijdens de slotfase en passeerde uiteindelijk de finishvlag met een marge van 6.614 seconden. De overwinning doet de titeluitdaging van de Tresor Orange1-crew opnieuw oplaaien na een teleurstellend optreden in Misano, waardoor Feller en Drudi slechts 1,5 punt van de voorsprong in het kampioenschap zijn verwijderd. De manier waarop ze winnen zal een grote boost voor het vertrouwen geven. Baert werd tweede, zijn beste resultaat tot nu toe in de reeks.

Vermeulen leek klaar om genoegen te nemen met de vierde plaats, maar maakte een krachtige pass in de laatste bocht en dat zorgde ervoor dat hij een eerste Fanatec GT Europe-podium scoorde. Vanthoor, die op de vierde plaats eindigde, werd gevolgd door de zuster #30 Team WRT BMW van Calan Williams en Niklas Krütten, die de Gold Cup-overwinning behaalde voor klasserivaal Adam Eteki (#10 Boutsen VDS Audi).

Fanatec World Challenge Europe in Hockenheim foto Audi
Winnaars Race 1 op zaterdag: Ricardo Feller en Mattia Drudi over de eindstreep

De zevende plaats ging naar de #11 Comtoyou Racing Audi, bestuurd door Christopher Haase, gevolgd door Maxime Martin in de #46 Team WRT BMW. Laatstgenoemde boekte een buitengewone race naar voren vanaf zijn 35e plaats op de grid, waarbij Valentino Rossi in de openingsstint maar liefst tien plaatsen goedmaakte voordat hij de race overdroeg aan Martin. De Belg was op zijn allerbest en voltooide verschillende passen om belangrijke kampioenschapspunten voor de #46-crew te claimen.

De Silver Cup-onderscheiding ging naar de #77 HRT Mercedes-AMG van Jordan Love en Alain Valente op de twaalfde plaats algemeen. Dit was een emotionele overwinning, die volgde op de dag nadat Paul, de vader van vaste coureur Frank Bird, overleed. Beide mannen brachten daarna hulde, terwijl Love ook Valente's optreden prees na een last-minute oproep.

Fanatec World Challenge Europe in Hockenheim winnaars Race 1 Feller_en_Drudi
Winnaars Race 1 op zaterdag: Ricardo Feller en Mattia Drudi

Tresor Attempto Racing pakte de Bronze Cup met zijn #66 Audi. Dennis Marschall was een van de sterren van de openingsstint en reed naar P3 algemeen, voordat hij het stokje overdroeg aan Andrey Mukovoz. Hij weerstond de druk van de ervaren Ralf Bohn (#91 Herberth Motorsport Porsche) om de overwinning te pakken, de eerste voor Tresor Attempto in deze klasse.

In tegenstelling tot een nette tweede helft van de race, kenden de eerste 30 minuten een aantal incidenten en onderbrekingen. Er waren twee safety car's, de eerste veroorzaakt door een gestrande Mercedes-AMG na contact bij de haarspeldbocht en de tweede om een ongeval op te ruimen waarbij de #119 Lamborghini, de #52 Ferrari en de #28 Honda betrokken waren.

Fanatec World Challenge Europe in Hockenheim algemeen 1

De #88 Akkodis ASP Mercedes-AMG moest ook al vroeg uitvallen. Timur Boguslavskiy bracht de auto in de vierde ronde de pits in nadat het contact aan de leider in het kampioenschap, terminale schade had toegebracht. Boguslavskiy en Raffaele Marciello behouden hun plaats aan de top van het Sprint Cup-klassement, maar hun voorsprong is sterk verminderd.

Het deelnemersveld komt morgenochtend weer in de baan voor kwalificatie 2, die om 09:55 CEST plaatsvindt. De tweede race van het Hockenheim-weekend staat gepland om 14.35 uur.

Klik hier voor de uitslag van Race 1 van de Fanatec World Challenge Europe in Hockenheim

Fanatec World Challenge Europe in Hockenheim algemeen 2

Fanatec World Challenge Europe in Hockenheim 3 publiek

Fanatec World Challenge Europe in Hockenheim algemeen 4

Fanatec World Challenge Europe in Hockenheim startveld achterzijde

Foto's: Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS

Hockenheim_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS