Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Felle titelstrijd in Zandvoort verwacht nu de finale van de Sprint Cup het Fanatec GT Europe-seizoen 2023 afsluit

Uitgegeven door Peter Vader • 11 oktober 2023 09:01

Komend weekend (13-15 oktober) valt het doek voor het Fanatec GT Europe-seizoen 2023, wanneer op Zandvoort de Sprint Cup-titels worden beslist. Op het 4,3 km lange circuit aan de Noordzeekust zal een deelnemersveld van 30 auto's aanwezig zijn, bestaande uit Pro-, Gold- en Silver Cup-inschrijvingen. Alle drie de klasse titels liggen voor het oprapen in de Sprint Cup, terwijl de gecombineerde Fanatec GT Europe-kroon ook op het spel staat in de Gold Cup. Het markeert de afsluiting van het 10 ronden tellende kampioenschap, waarbij de Endurance Cup-campagne op 1 oktober op Circuit de Barcelona-Catalunya ten einde is gekomen. Als zodanig is dit de laatste kans om de belangrijkste GT3-serie van Europa in actie te zien vóór de winterstop.

Arie_Luyendijk_bocht
Arie Luyendijk bocht

Drievoudige confrontatie in het vooruitzicht van de algemene Sprint Cup-titel
De strijd om de algemene Sprint Cup-kroon van dit jaar was de meest competitieve sinds enige tijd, waarbij drie ploegen de finale in gingen met een legitieme kans op de titel en nog twee met een externe kans. Raffaele Marciello en Timur Boguslavskiy (#88 Akkodis ASP Mercedes-AMG) staan bovenaan met 83 punten voorsprong, nadat ze tot nu toe in alle vier de evenementen een overwinning hadden behaald. Mochten ze het sprintkampioenschap afronden, dan zal het duo in 2023 een reeks van titels veroveren.

Maar ze zullen het niet gemakkelijk hebben. Ricardo Feller en Mattia Drudi (#40 Tresor Orange1 Audi) staan slechts 7,5 punten achter en hebben de afgelopen twee weekenden elk van de Akkodis ASP-crew beter gescoord. Er is ook extra honger, aangezien beide coureurs op zoek zijn naar een eerste algemene Fanatec GT Europe-titel.

Met nog eens zeven punten achterstand streven Dries Vanthoor en Charles Weerts (#32 Team WRT BMW) ernaar om vier sprinttitels op rij te behalen. Het blijft een hele opgave, maar het zou dwaas zijn om zo’n succesvol duo bij voorbaat uit te sluiten, vooral omdat ze nu een eerste overwinning hebben behaald met hun nieuwe BMW.

In theorie zouden nog twee teams de titel kunnen pakken. Christopher Haase en Lucas Légeret (#11 Comtoyou Racing Audi) scoorden dit seizoen in elke race punten en staan op plaats 33 van de eerste plaats op weg naar de finale. Albert Costa en Thierry Vermeulen (#69 Emil Frey Racing Ferrari) behaalden twee podiumplaatsen in Valencia, maar met een achterstand van 34,5 punten en 35 te spelen vormen zij de definitie van een afstandsschot in deze titelstrijd.

Het teamkampioenschap is een race met drie kanshebbers. Akkodis ASP leidt met 89,5 punten, maar Team WRT volgt met drie punten minder en Tresor Attempto Racing staat slechts 8,5 punten achter. De kans is zeer reëel dat de titels worden beslist.

Nog eens 11 Pro-crews zullen de finale betwisten. Team WRT zal over extra vuurkracht beschikken terwijl het de teamtitel najaagt met de #46 van Rossi/Martin en de #31 van Neubauer/Simmenauer. Er zal een drietal extra Audi-inschrijvingen, waarbij het Saintéloc Junior Team de #25 voor Niederhauser/Bastard en de #27 voor Mies/Demoustier zal inzetten, terwijl Comtoyou Racing Vervisch/Baert in zijn #12-machine heeft.

Bij een tweede poging van Emil Frey Racing deelt Altoè/Lappalainen de #14 Ferrari, terwijl Dinamic GT het momentum aan zijn zijde heeft na een goed optreden in Valencia voor de #54 Porsche van Engelhart/De Leener. Er is een extra Porsche uit de Pro-klasse nu de Bronze Cup-reguliere CLRT zijn #44-auto betreedt voor Ayhancan Güven en Laurin Heinrich.

VSR behoudt het all-star duo Caldarelli/Mapelli in zijn #60 Lamborghini, terwijl een paar McLaren-inzendingen in handen zullen zijn van Garage 59 en JP Motorsport. De eerstgenoemde met het duo Goethe/Kjærgaard behaalde de vorige keer een top-10-finish, terwijl het laatste duo Klien/MacDonald een laatste kans krijgt om punten op het bord te zetten op Zandvoort.

Hugenholtzbocht Zandvoort
Hugenholtzbocht

Er staan spannende kampioenschapsgevechten in het verschiet voor de Gold Cup- en Silver Cup-kandidaten
Opmerkelijk is dat alle vijf de Gold Cup-teams van het volledige seizoen nog steeds de titel kunnen pakken op Zandvoort. Aurélien Panis en Alberto di Folco (#9 Boutsen VDS Audi) voeren het klassement aan met 90 punten, na drie overwinningen en nog eens drie podiumplaatsen. Hun belangrijkste rivalen zijn Niklas Krütten en Calan Williams (#30 Team WRT BMW), die zes punten achterstand hebben op weg naar de finale.

Gilles Magnus en Finlay Hutchison (#21 Comtoyou Racing Audi) hebben 75,5 punten op het bord en behaalden hun eerste overwinning de vorige keer in Valencia, dus het momentum ligt aan hun kant. Hetzelfde kan gezegd worden van Simon Gachet en Paul Evrard (#26 Saintéloc Junior Team Audi), die slechts één punt van hun verwijderd zijn.

De uiteindelijke titelkandidaten zijn Adam Eteki en Cesar Gazeau (#10 Boutsen VDS Audi), die 72 punten hebben gescoord en het enige Gold Cup-team zijn dat nog een klasseoverwinning heeft behaald. De klasse wordt versterkt door een nieuwe deelname nu het Bronze Cup-team JP Motorsport zijn #112 McLaren toevoegt voor Patryk Krupinski en Norbert Siedler.

Bij de Silver Cup is het onmogelijk een voorspelling te doen. Lorenzo Patrese en Alex Aka (#99 Tresor Attempto Racing Audi) gaan aan de leiding met 102 punten na een overwinning in het Valencia-weekend, maar hun voorsprong bedraagt slechts één punt op rivaal Jordan Love (#77 HRT Mercedes-AMG). De Australiër krijgt in de finale gezelschap van Frank Bird, die een welkome terugkeer maakt na zijn vertrek bij Hockenheim en Valencia.

Hoewel ze nog geen race hebben gewonnen, zorgt een consistent seizoen van Ezequiel Perez Companc en Jesse Salmenautio (#90 Madpanda Motorsport Mercedes-AMG) ervoor dat ze een wiskundige kans behouden op de titel. Met een achterstand van 31,5 punten en nog 35 te scoren is dat echter een hele opgave.

Nog vijf teams zullen strijden om de Silver Cup-onderscheiding. Nova Race zal de #28 Honda inzetten voor Moncini/Guidetti en de zuster #68 voor Zanotti/Di Fabio. VSR wordt teruggebracht tot één Lamborghini voor Paverud/Paul, terwijl de #71 AF Corse Ferrari met Hudspeth/Marinangeli zal rijden. GSM AB1 completeert het deelnemersveld met een nog te bevestigen duo dat zijn #18 Lamborghini deelt.

De reis naar Zandvoort biedt de mogelijkheid om Thierry Vermeulen aan het werk te zien in de Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com, ingeschreven en begeleid door Emil Frey Racing. De Nederlander weet zich stap voor stap een prominente plaats te verwerven op de startgrid en stond zelfs al op het podium.

Deelnemerslijst: Klik hier voor de deelnemerslijst van de finale van het Fanatec GT Europe seizoen 2023 op CM.com Circuit Zandvoort

Thierry_Vermeulen__Misano_World_CircuitThierry Vermeulen onderweg op het Misano World Circuit



Fanatec GT Europe-seizoen 2023 Zandvoort event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS