Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS keert komend weekend terug op de Nürburgring

Uitgegeven door Peter Vader • 28 juli 2023 14:01

De strijd om de Endurance Cup-titel van 2023 bereikt komend weekend een cruciaal moment wanneer Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS een welkome terugkeer maakt op de Nürburgring. Na een afwezigheid van een jaar staat het 5,1 km lange parcours in het Eifelgebergte weer op het programma en zal van 29 tot 30 juli het voorlaatste endurance-evenement van het seizoen plaatsvinden. De titels kunnen worden beslist wanneer de zwart-wit geblokte vlag valt tijdens de drie uur durende race op zondagmiddag, met nog maar één evenement te gaan na de reis naar Duitsland. De Nürburgring komt vier weken na de CrowdStrike 24 Hours of Spa, waarvan de resultaten de titelgevechten in alle vijf de klassen behoorlijk opschudden. Met dit evenement gevolgd door een pauze van een maand, is er een extra stimulans om een sterke prestatie te leveren en de zomer goed in te gaan. De zomer wordt altijd geassocieerd met zon, maar de weersvoorspelling voor de Nürburgring voor het komend weekend betekent nog niet veel goeds: er wordt regen verwacht...

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS 2023 Nürburgring Foto 1

Pro-divisie: ROWE Racing en Akkodis ASP bereiden zich voor op titelstrijd
Zelfs met de meest ambitieuze prognoses voor het seizoen had ROWE Racing het succes van 2023 niet kunnen voorzien. Het BMW-team won in Monza, eindigde als derde op Circuit Paul Ricard en behaalde vervolgens een indrukwekkende overwinning in de CrowdStrike 24 Hours of Spa. Als zodanig staat de #98 crew van Philipp Eng, Nick Yelloly en Marco Wittmann bovenaan de Endurance Cup-stand en zal proberen een toch al uitstekend seizoen af te sluiten met titelglorie.

Maar ondanks twee overwinningen van drie, staat de #98-crew nog steeds voor een zware uitdaging. Regerend kampioen Akkodis ASP staat slechts acht punten achter met zijn #88 Mercedes-AMG line-up van Marciello/Gounon/Boguslavskiy, die wonnen op Circuit Paul Ricard en streden om de tweede plaats in Spa. Hoewel een handjevol andere squadrons ook op jacht blijven, zijn dit de twee meest serieuze hoofdrolspelers. Beiden kunnen rekenen op een sterke tweede auto, waarbij ROWE Racing de jonge line-up van Harper/Hesse/Verhagen in zijn #998 meebrengt, terwijl Akkodis ASP de #87 van Götz/Drouet/Ferrari heeft.

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS 2023 Nürburgring Foto 2

Mercedes-AMG Team AlManar voegt een derde AMG GT3 toe aan de Pro-klasse, waarbij Maro Engel opnieuw deelneemt aan de #777 line-up naast Luca Stolz en Fabian Schiller. Er is nog meer BMW-vertegenwoordiging: de #32 Team WRT-inschrijving van Vanthoor/Weerts/Van der Linde is nog steeds op zoek naar een goed resultaat, ondanks dat ze dit seizoen veel snelheid heeft getoond, terwijl de zuster #46-crew van Rossi/Martin/Farfus tevreden was met een zesde plaats in Spa. Bovendien reizen Rossi en Martin op een hoogtepunt naar Duitsland nadat ze de laatste keer in Misano de overwinning in de Sprint Cup hebben behaald.

In tegenstelling tot zijn Duitse rivalen was Spa niet bepaald aardig voor de Italiaanse fabrikanten. AF Corse - Francorchamps Motors miste net een Top-10 finish met zijn #71 crew van Fuoco/Rigon/Serra, terwijl de zus #51 van Rovera/Shwartzman/Nielsen de zwart-wit geblokte vlag niet eens zag. Desalniettemin zijn er tekenen dat de nieuwe 296 GT3 aan de vooravond van een doorbraak zou kunnen staan.

Lamborghini beleefde een alles verzengende tijd in de Ardennen, waarbij beide Pro-auto's de finish niet bereikten. Na het winnen van het Nürburgring-evenement in 2021, hoopt de fabrikant van Sant'Agata Bolognese terug te komen met zijn #63 Iron Lynx-line-up van Bortolotti/Caldarelli/Pepper en de #11 K-PAX Racing-crew van Mapelli/Perera/Mitchell.

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS 2023 Nürburgring Foto 3

Porsche is ook op dit circuit in vorm en behaalde overwinningen in 2012 en 2020. De meest recente kwam van Dinamic GT, die auto #54 inzet voor Engelhart/Müller/Güven. Serie-nieuwkomer Rutronik Racing zal voor het eerst op eigen bodem verschijnen met de #96 van Preining/Olsen/Heinrich, die een sterke run naar de vijfde plaats behaalden in Spa. De 24 Uur eindigde uiteindelijk in een teleurstelling voor de McLaren-ploeg van Garage 59, hoewel de #159-crew van Kirchhöfer/Goethe/Kjaergaard een veelbelovend tempo blijft tentoonspreiden.

Audi vervolledigt het Pro-veld en zal genieten van zijn gebruikelijke sterke vertegenwoordiging op eigen bodem. Comtoyou Racing heeft tijdens zijn debuutseizoen indruk gemaakt en zal de #11 inzetten voor Christopher Haase, Fred Vervisch en een nog te bevestigen derde coureur. De #40 Tresor Orange1-inzending van Drudi/Feller/Marschall was een belangrijke factor voor een groot deel van de CrowdStrike 24 Hours of Spa, terwijl het ervaren Saintéloc Junior Team altijd een potentiële koploper is met de #25-crew van Mies/Niederhauser/Gachet.

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS 2023 Nürburgring Foto 4

Gold Cup & Silver Cup: Comtoyou Racing jaagt op opmerkelijke dubbele titel
Naarmate de debuutseizoenen vorderen, had Comtoyou Racing in 2023 niet veel meer kunnen vragen. Niet alleen nieuw in de serie maar in GT3-races als geheel, leidt het Belgische team in twee divisies, voorafgaand aan de beslissende evenementen. Door overwinningen op Monza en Circuit Paul Ricard werd de #21 Audi de sterke favoriet om de Gold Cup-kroon te veroveren. De line-up is bepaald voor de komende ronde, waarbij Gilles Magnus de Pro-auto van het team verruilt voor zijn landgenoten Nicolas Baert en Maxime Soulet.

Hun voornaamste tegenstand komt van Optimum Motosport, dat terugsloeg met een sensationele overwinning tijdens de CrowdStrike 24 Hours of Spa. Als zodanig leidt de #21 crew de #5 Optimum line-up van De Haan/MacDonald/Fagg met 22 punten, terwijl de #30 Team WRT-ploeg van Krütten/Simmenauer/Williams ook een realistische kans op de titel behoudt na hun runner-up plek in Spa.

Boutsen VDS voegt nog een Audi toe aan de klasse, met Panis/Eteki/Di Folco die de #9 machine delen. Winward Racing brengt zijn gebruikelijke line-up met twee auto's van Ward/Ellis en onze eigen Indy Dontje in de #57 en Born/Schumacher/Zug in de #157, terwijl Iron Lynx de klasse voltooit met zijn #19 Lamborghini gedeeld door Pulcini/Beretta/Ineichen .

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS 2023 Nürburgring Foto 5

De strijd om de Silver Cup komt een stuk dichterbij op weg naar de beslissende rondes. Comtoyou Racing loopt voorop met zijn #12 crew van Dejonghe/Hutchinson en Mike Hezemans, maar hun voorsprong is slechts zes punten op CrowdStrike 24 Hours of Spa-winnaar Grasser Racing met zijn #85 Lamborghini trio van Schmid/Hites/Glenn van Berlo. Tresor Attempto Racing blijft ook in de jacht met de #99 Audi line-up van Aka/Patrese/Delli Guanti, die 18 punten achter de leiders staan.

De titel is een gok voor de rest van het veld met negen auto's, hoewel er nog genoeg te vechten valt op de Nürburgring. Na een trage start van het seizoen kwam Saintéloc Junior Team Audi in vorm in Spa en behaalde een derde plaats met zijn #26 Audi van Bastard/Evrard/Demoustier. Boutsen VDS zal hetzelfde automerk inzetten voor Gazeau/Cola/Meyuhas, waardoor Audi het best vertegenwoordigde merk is in de Silver Cup.

Madpanda Motorsport zal de #90 Mercedes-AMG besturen voor het vaste trio van Perez Companc/Gustavsen/Nesov, terwijl Bullitt Racing trouw blijft aan de jonge line-up van Kingsley/Riegel/Leroux in de #33 Aston Martin. Dinamic GT voegt de #56 Porsche toe voor de Nederlander Jop Rappange/Sathienthirakul/Di Amato, terwijl Grasser Racing kan rekenen op een tweede Lamborghini bestuurd door Crestani/Neary/Capo.

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS 2023 Nürburgring Foto 6

Bronze Cup & Pro-AM: Alles om voor te gaan in Bronze, Car Collection nadert de Pro-Am-titel
Nu de eenmalige deelname van Huber Racing de overwinning in Spa heeft veiliggesteld, staat het titelgevecht om de Bronze Cup wijd open. Sky Tempesta Racing voert de lijst aan, de #93 crew van Froggatt/Hui/Cheever heeft tot nu toe een podium behaald in alle drie de evenementen. Circuit Paul Ricard-winnaar HRT staat vier punten achter en de #79 Mercedes-AMG-crew van Haupt/Baud/Maini zal vastbesloten zijn om terug te keren naar de top op eigen terrein.

Pure Rxcing heeft nog eens drie punten achterstand met zijn #911 Porsche line-up van Malykhin/Sturm/Bachler, die het seizoen opende met een overwinning in Monza en tot de laatste paar uur aan de leiding stond in Spa. De snelste auto dit seizoen is misschien wel de #188 Garage 59 McLaren geweest, hoewel een combinatie van factoren de crew van Ramos/Chaves/Prette van het podium heeft weggehouden. Het komende evenement vertegenwoordigt vrijwel zeker hun laatste kans om deel te nemen aan het titelgevecht.

Porsche blijft het best vertegenwoordigde merk in de Bronze Cup. Naast de #911 Pure Rxcing-inzending kan de firma uit Stuttgart rekenen op een aantal sterke inschrijvingen: #91 Herberth Motorsport (Bohn/A.Renauer/R.Renauer), #44 CLRT (Mateu/Chevalier/Palette), #55 Dinamic GT (Sager/ Barker/Nakken/) en #62 Team Parker Racing (Pierce/Jewiss/Meyrick). Er is ook een sterk contingent Mercedes-AMG-deelnemers, met de #2 GetSpeed (Scholze/Assenheimer/Peroni) en #81 Theeba Motorsport (Juffali/Aron/Valente) die zich bij de #79 HRT-crew voegen.

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS 2023 Nürburgring Foto 7

AF Corse heeft veel succes gehad op de Nürburgring en heeft nu de nieuwe Ferrari 296 GT3 tot zijn beschikking, nadat ze met het 488-model nog in Spa hebben gereden. Vader-zoon-duo Louis en Jef Machiels krijgen gezelschap van Maranello-legende Andrea Bertolini in de #52-inschrijving. De Iron Dames beleefden zowel hoogte- als dieptepunten in Spa, de #82 Lamborghini kwalificeerde zich op een geweldige 12e plaats in het algemeen klassement, maar verliet de race voor het vallen van de avond op zaterdag. De gevestigde bemanning van Bovy/Gatting/Frey zal proberen te herstellen op de Nürburgring, terwijl AGS Events ook een Huracán EVO2 GT3 zal inzetten voor Gorini/Borga/Jamin.

Tresor Attempto Racing zal de #66 Audi inzetten voor Mukovoz/Galbiati/Pereira, en CSA Racing zal dezelfde auto inzetten voor Arthur Rougier, Erwin Creed en een nog te bevestigen derde coureur. Team WRT heeft naast Adam Carroll en Lewis Proctor ook nog een coureur bekend te maken, terwijl mede-BMW-team Walkenhorst Motorsport Buchardt/Kell/Neubauer de baan op zal sturen.

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS 2023 Nürburgring Foto 8

De Pro-Am-titel wordt het meest waarschijnlijk op de Nürburgring beslecht. Met 72 punten op het bord geniet de #24 Car Collection Motorsport-crew van Fontana/Jacoma/Leutwiler van een voorsprong van 39 punten op hun naaste rivalen, wat betekent dat een derde plaats genoeg zou zijn om het Porsche-team buiten bereik te brengen van zijn concurrenten.

Lokaal team GetSpeed komt het dichtst in de buurt in de puntenreeks en zal zijn #2 Mercedes-AMG inzetten voor Walker/Bergstein/Lewandowski. ST Racing with Rinaldi heeft Tan/Miller/Tutumlu in de #38 Ferrari, terwijl Barwell Motorsport zal proberen terug te keren naar manieren om te winnen met Rob Collard en Dennis Lind die als duo strijden in de #78 Lamborghini.

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS 2023 Nürburgring Foto 9

Kortom, met de nodige kampioenschappen die kunnen worden beslist in verschillende divisies, belooft de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS een boeiend weekend te worden bij de terugkeer van de enduranceserie op de Nürburgring.

Klik hier voor de deelnemerslijst van de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Nürburgring 2023

Foto’s: SRO ǀ Twenty One-Creation – Jules Benichou

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS 2023 Nürburgring Foto 11

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS 2023 Nürburgring Foto 10Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS