Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

FOTO'S - Overwinning met 10 seconden voorsprong voor Pure Rxcing bij de Hankook 6H ABU DHABI 2023

Uitgegeven door Peter Vader • 23 januari 2023 17:01

Al een week later na de 24H Dubai stond het volgende evenement van Creventic op hun kalender. Twee uur rijden verwijderd van Dubai bevindt zich het andere topcircuit in de Verenigde Arabische Emiraten, het Yas Marina Circuit te Abu Dhabi. Een megamooie locatie, waar Creventic heel terecht ��n van hun aansprekende GT-endurance evenementen organiseert. Je zou verwachten dat het hele Dubai-veld in Abu Dhabi ook weer aan de start stond. Maar dat bleek niet waar, slechts een aantal dezelfde teams van een week, eerder stonden op de grid. Het deed niets af aan de spanning en sensatie tijdens de tweede race van de 24H SERIES 2023-kalender, de �Hankook 6 Hours ABU DHABI 2023�. Een gave wedstrijd met een fenomenale finish! Een ongelooflijke close-finish zorgde ervoor dat de overall Top-4 slechts 21.860 seconden van elkaar verwijderd was, tijdens deze spannende Hankook 6H Abu Dhabi 2023.

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 1 podium met winnaars

De Pure Rxcing-Porsche 911 GT3 R (#911, Aliaksandr Malykhin / Joel Sturm / Harry King) begon zijn middag sterk op het Yas Marina Circuit door zijn eerste pole position in de 24H SERIES powered by Hankook veilig te stellen. Het Litouwse team zette dat momentum vervolgens voort in de eigenlijke race, door comfortabel aan de leiding te gaan. Ironisch genoeg zakte het tempo van Harry King tot nul � die tijdens het openingsuur een gat van bijna 20 seconden naar zijn achtervolger trok � toen de eerste van drie Safety Car-periodes (voor het eerst gebruikt bij een Creventic-evenement) werd ingezet, waardoor het veld werd geneutraliseerd en in elkaar schoof. Een pitstop kort voor de tweede safety car-periode zou echter cruciaal blijken te zijn. Een strategische keuze die Pure Rxcing voldoende voorsprong gaf op zijn vroege racerivalen - waaronder de Haas RT Audi R8 LMS GT3 EVO II - op weg naar de tweede helft van het evenement. Een vergelijkbare strategie van de 'zusterauto', de Herberth Motorsport-Porsche 911 GT3 R (#91, Markus Neuhofer / Felix Neuhofer / Alfred Renauer / Robert Renauer) leidde tot een strijd tussen Porsche en Porsche voor de slotfase.

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 1 overall winnaar Porsche Nr911

In een bloedstollende finish met de Herberth-Porsche, die een voorsprong had na de laatste ronde van pitstops, sloot de Pure Rxcing Porsche, die ook een straf van 10 seconden boven zijn hoofd had hangen voor het inhalen van een andere auto buiten de baan, de race af. Hij maakte de pass voor de eerste plaats op de baan en breidde zijn voorsprong uit tot meer dan 17 seconden. Allemaal gedurende de laatste 15 minuten van de 6-uursrace.

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 3 startveld

Na een verbazingwekkend close gevecht en nadat de straf van Pure Rxcing na de race was uitgezeten, waren beide Porsches slechts 7,226 seconden van elkaar verwijderd in de eindstand. �Ik denk dat de safety car ons dit weekend beslist elke keer tegenwerkte! Maar onze herstarts met de safety car waren erg sterk, en dat bleek cruciaal�, verklaarde een juichende Harry King na de race. �Dit was mijn eerste endurancerace naast de Hankook 24H Dubai van afgelopen weekend, en ik ben verheugd dat ik mijn eerste endurancerace-overwinning met Pure Rxcing heb behaald.� Pure Rxcing reed 165 ronden van het 5,281 km lange Yas Marina Circuit, slechts ��n minder dan de 166 ronden die Baron Motorsport voltooide op weg naar de overwinning van het evenement van 2022.

Herberth Motorsport zette zijn uitstekende vorm van Dubai voort met een tweede plaats overall in de �Hankook 6H Abu Dhabi�, na een geweldige opmars vanaf de negentiende plaats op de grid. De resultaten betekenen dat het Beierse team de GT3 teamtitel veiligstelt in de nieuwe Middle East Trophy van Creventic.

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 4 Porsche Nr91 P2

Ondanks dat Herberth de eer van GT3 Teams hooghield, rondde de Haas RT Audi R8 LMS GT3 EVO II (#21, St�phane Perrin / Mathieu Detry / Maxime Soulet) opnieuw een indrukwekkend weekend af met een derde plaats. Het team uit Antigua/Belgi� reed ook de snelste ronde � een 1m 54.144s, neergezet door Maxime Soulet � op zijn weg naar het podium. Ongelooflijk, op een gegeven moment zette de voormalige Bentley-fabriekscoureur een snelste ronde van 1:54,492 neer, identiek aan de snelste ronde die teamgenoot Mathieu Detry eerder diezelfde middag had neergezet tijdens de tweede van drie kwalificatiesessies.

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 5 Audi Nr17

Regerend European GT Trophy-winnaar Phoenix Racing (#1, Michael Doppelmayr / Pierre Kaffer / Elia Erhart / Swen Herberger) herstelde zich van een moeizame start van de race, waarbij de Audi R8 LMS GT3 EVO II slechts als 16e rondreed en uiteindelijk finishte 4e algemeen. Een resultaat dat het Duitse team de GT3-PRO/AM Teams-titel in de Middle East Trophy opleverde.

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 6 Nr909 Red Camel Jordan Porsche Ivo Breukers, Rik Breukers, Luc Breukers, Fabian Danz
De Nr909 Red Camel Jordan Porsche van Ivo Breukers, Rik Breukers, Luc Breukers en Fabian Danz

Red Camel-Jordans.nl (#909, Ivo Breukers / Rik Breukers / Luc Breukers / Fabian Danz) liet zijn herinneringen aan een teleurstellende �Hankook 24H Dubai� achter zich met een robuuste rit naar de 992-Divisieoverwinning, afgetekekend voor de andere 992-AM-deelnemers zoals de HRT-Performances #928, Jim Rautiainen / Miika Panu). De laatste was gedurende een groot deel van het evenement in gevecht met de zusterauto van �QMMF by HRT Thuraya Qatar�-Porsche 911 GT3 Cup (#929, Abdulla Ali Al Khelaifi / Ghanim Al Maadheed / Ibrahim Al Abdulghani / Julian Hanses). Alleen kreeg de laatste te kampen met meedogenloze en zelfs terminale remproblemen met nog maar 20 minuten van de race te gaan.

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 7 Porsche Nr928

Omdat de HRT Performance-Porsche 992 GT3 Cup (#930, Antti Buri / Kari-Pekka Laaksonen) voorrang had gegeven aan brandstofeffici�ntie boven snelheid, leek hij klaar om de derde en laatste plek op het 992-podium in te nemen, nog voor de vierde en laatste HRT Performance-inschrijving (#931 , Fidel Leib / Mikaeel Pitamber) en nieuwe 992 Teams-titelwinnaar in de Middle East Trophy � Willi Motorsport by Ebimotors Porsche 992 GT3 Cup (#955, Fabrizio Broggi / Sergiu Nicolae / Sabino de Castro). De vorm van het 992-veld was zo indrukwekkend dat vijf van de acht Porsche 992 GT3 Cup-auto's die voor het evenement waren ingeschreven, in de overall Top-10 eindigden.

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 9 Lamborghini_Huracan_GT3_ARC_Bratislava_geel

De ARC Bratislava Lamborghini Hurac�n GT3 (#44, Miro Konopka / Andrzej Lewandowski) reed een consistente race � vanaf de 20e plek op de grid � naar de 10e plaats, waarmee het Slowaakse team de GT3-AM-racewinst veiligstelde. Een ronde verder naar achteren lag de JR Motorsport-BMW M6 GT3 (#12, Ted van Vliet / Max Weering) op koers om binnen de Top-10 te eindigen, maar verloor meer dan twee minuten door een tijdstraf voor inhalen tijdens een Safety Car-periode.

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 10 KTM X-Bow GTX Nr714

De verbazingwekkende KTM X-BOW GTX (#714, Dominik Olbert / Daniel Drexel / Haytham Qarajouli / Laura Kraihamer) behaalde in de GTX-klasse een zuurverdiende � en ongelooflijk nipte � overwinning met minder dan vijf seconden voorsprong op de Porsche 911-Cup II van Tischner Motorsport (#763, Michael Tischner / Matthias Tischner / Uwe Kleen). Gesteund door de recente klasseoverwinning in de �Hankook 24H Dubai� , liet het Oostenrijkse team een teleurstellende Hankook 12H Kuwait achter zich, om daarmee de GTX Teams-titel in de Middle East Trophy veilig te stellen. Naaste titelrivaal, de Vortex V8 (#701, Lionel Amrouche / Julien Boillot / Philippe Bonnel) werd uiteindelijk als vierde geklasseerd, achter de P21 Motorsport Porsche 991-II Cup (#721, Jose Monroy / Chris Hillaby / Rui Miritta), nadat de laatste op de baan gestopt was tijdens de slotfase van de race.

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 11 Mercedes voor de KTM X-Bow GTX

De Buggyra ZM Racing Mercedes-AMG GT4 (#416, Aliyyah Koloc / Adam Lacko / David Vrsecky) keerde zegevierend terug in de �24H Series� met een GT4-overwinning, minder dan een week nadat Aliyyah Koloc ook nog de Dakar Rally had voltooid. De Ram Racing-Mercedes-AMG GT4 (#405, James Thorpe / Philip Quaife / Philip Keen), die al vroeg vertraging opliep toen de tankdop weigerde te sluiten, eindigde uiteindelijk als bitterzoete tweede in zijn klasse, na een sterke race. De Simpson Motorsport-BMW M4 GT4 (#438, David Holloway / Vasily Vladykin / Carl Cavers), die tijdens het openingsuur met Buggyra had gestreden om de leiding in de GT4-klasse, kwam niet aan de finish nadat het Britse team een kapotte alternatorriem niet kon vervangen.

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 12 Audi_R8_Nr1_Phoenix_Racing

Serie-debutant Sharky-Racing (#176, Artur Goroyan / Roman Mavlanov) kwam als beste uit de bus in de TCR-klasse na een uitputtingsslag maar met een foutloze run met zijn Audi RS 3 LMS. Ze hadden ��n moment last van vermogensverlies , na de be�indiging van hun eerste pitstop. Ondanks problemen met de aandrijflijn zette Wolf-Power Racing (#121, Jasmin Preisig / Ivars Vallers / Nicolas Baert / Ricky Coomber) een verzengende kwalificatiesessie achter zich en eindigde als tweede in TCR. Ongelooflijk genoeg finishte de Audi RS3 LMS TCR op slechts zes seconden achterstand van de winnaar.

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 12 BMW 6-Serie Ted van Vliet

Ondanks terugkerende problemen tijdens het Middle East Trophy-seizoen, betekende het podium bij alle drie de evenementen dat de drievoudig overall TCE Teams-kampioen ook de TCR Teams-titel in de Middle East Trophy claimde. De eerste van twee AC Motorsport Audi RS3 LMS TCR's (#188, Marcos Costantini / Niels Ulrich Nyboe / Jonas Karklys) werd voor zijn inspanningen beloond met een derde plaats in zijn klasse: de leidende Audi, die al gerepareerd was na een aanrijding tijdens de vrije training, verloor meer dan een uur in de pits toen de ophanging rechtsachter het begaf in bocht 5. Ondertussen moest de zusterauto #199 (Paul Sieljes / Mato Matosevic / Victor Moutinho) uiteindelijk uitvallen nadat de oorzaak van terugkerende versnellingsbakproblemen niet kon worden gevonden.

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 13 24H Series trofee 6H Abu Dhabi 2023

Nu de Middle East Trophy van Creventic achter de rug is oor 2022/2023, verlegt de aandacht zich nu naar de Europese races van de �24H SERIES powered by Hankook� voor dit jaar. De eerste gaat van start met de jaarlijkse Hankook 12H Mugello op de Autodromo Internazionale del Mugello op 25 en 26 Maart. Meer informatie over de 24H SERIES-kalender voor 2023 is te vinden op 24hseries.com.

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 14 startveld op de achterkant

24H SERIES 2023 Hankook 6 Hours ABU DHABI foto 15 event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS