Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

FOTO'S: Jaguar TCS Racing onthult I-type 6 - De meest geavanceerde volledig elektrische raceauto ooit van Jaguar

Uitgegeven door Deni Volkers • 1 december 2022 13:01 • Print artikel

Jaguar TCS Racing onthult de Jaguar I-TYPE 6, de volledig nieuwe auto voor het ABB FIA Formula E World Championship. Deze innovatieve, volledig elektrische raceklasse begint komend seizoen aan het nieuwe Gen3-tijdperk.

Jaguar I-type 6

De Jaguar I-TYPE 6 is de meest geavanceerde en efficiŽnte elektrische Jaguar raceauto ooit. Het is bovendien de eerste FIA Formula E-raceauto met zowel voor- als achterin een elektromotor. Voorin bevindt zich een elektromotor met een vermogen van 250 kW (340 pk) en achterin een elektromotor met een vermogen van 350 kW (476 pk). Beide motoren zijn gekoppeld aan een regeneratief remsysteem, zodat de auto twee keer zoveel energie kan regenereren als de Gen2-autoís. Hierdoor zijn conventionele achterremmen zelfs overbodig voor de Gen3-autoís.

Het nieuwe Gen3-tijdperk van de Formula E, dat in januari 2023 begint, belooft nog snellere en spannendere races op stratencircuits over de hele wereld. Er debuteren baanbrekende technologieŽn en de derde generatie van Jaguarís Formula E-raceauto zet nieuwe maatstaven. De auto is 74 kg lichter en 100 kW (136 pk) krachtiger dan het voorgaande model. De topsnelheid ligt nu op 322 km/h.

Jaguar TCS Racing begint aan seizoen 2023 met een nieuwe, onderscheidende identiteit. Het overtuigende kleurenpalet omvat carbonzwart, satijnwit en stijlvolle goudkleurige accenten. Dankzij het asymmetrische ontwerp van de kleurstelling voor de Jaguar I-TYPE 6 hebben Mitch Evans en Sam Bird ieder een unieke auto. Uniek voor de Formula E is ook dat Jaguar voor het derde jaar op rij met dezelfde coureurs deelneemt en dat betekent waardevolle consistentie.
De nieuwe generatie Formula E-auto blijft voor Jaguar TCS Racing en Jaguar Land Rover een proeftuin in de echte wereld. Het team ontwikkelt en innoveert met nieuwe, baanbrekende technologieŽn voor nieuwe successen in het Formula E World Championship, waarvan uiteindelijk ook de straatautoís profiteren. Tijdens het kampioenschap doet Jaguar Land Rover extra ervaring op met elektrische aandrijving, duurzaamheid en softwaretechnologieŽn.

De innovatie en technologie van de Jaguar I-TYPE 6 helpen bij de ontwikkeling van Jaguar, dat vanaf 2025 een volledig elektrisch, modern luxemerk is. De deelname aan een emissievrije raceklasse met de meest duurzame raceautoís ter wereld laat zien dat Jaguar Land Rover zich actief inzet voor zijn doelstellingen voor het bereiken van lokaal emissievrij rijden en CO2-neutraliteit vůůr 2039, in de gehele toeleveringsketen en voor alle producten en activiteiten. Dit alles is onderdeel van de Reimagine-strategie.

Bovendien heeft Jaguar TCS Racing onlangs de FIA Three-Star Environmental Accreditation ontvangen, de hoogst mogelijke beoordeling. Dit bevestigt dat het team tot de top behoort als het gaat om duurzaam management, terwijl het bestaande processen blijft verbeteren.

Voorafgaand aan het kampioenschap van 2023 is ook bevestigd dat Wolfspeed de Official Power Semiconductor Partner van het team is. Dit partnerschap is een vervolg op de bestaande samenwerking die Wolfspeed al sinds 2017 met het team heeft. Het team gebruikt de geavanceerde Silicon Carbide-technologie van Wolfspeed voor betere efficiŽntie en prestaties op het circuit. Onlangs maakte Jaguar Land Rover al een nieuw strategisch partnerschap met Wolfspeed bekend, waarmee de levering van Silicon Carbide-semiconductors voor de nieuwe generatie elektrische omvormers is gegarandeerd. Beide partnerschappen ondersteunen de overdracht van technologie en kennis van raceautoís naar de modellen voor op de openbare weg, met speciale focus op efficiency.

Na twee succesvolle jaren met het team hernieuwt Micro Focus zijn partnerschap als Official Technical Partner. Hun software en diensten van wereldklasse, zoals IDOL en het Vertica Analytics Platform, zijn in het team geÔntegreerd en maken het mogelijk om grote hoeveelheden data te verzamelen en verwerken. Daardoor kunnen tijdens de race nog nauwkeuriger voorspellingen worden gedaan en op basis daarvan cruciale beslissingen worden genomen. Dat zorgt weer voor meer punten, podiumplaatsen en overwinningen voor het team.

Wolfspeed en Micro Focus maken deel uit van een portfolio van partners van wereldklasse. Daartoe behoort ook Tata Consultancy Services (TCS), dat al jarenlang zijn naam aan het team verbindt en het bijstaat met wereldwijde IT-diensten, adviezen en zakelijke oplossingen. Ook GKN Automotive, Dow, Castrol, Alpinestars en Uncommon zijn aan het team verbonden en dragen bij aan de voortdurende zoektocht naar nog betere prestaties en innovatie voor Jaguar TCS Racing.

In het nieuwe seizoen deelt Jaguar voor het eerst zijn succesvolle aandrijftechnologie met het eveneens Britse team Envision Racing. Dat betekent dat er vier Formula E-autoís met Jaguar-aandrijving op het startveld staan.

Het nieuwe seizoen van het ABB FIA Formula E World Championship gaat op zaterdag 14 januari 2023 van start met de race in Mexico City. Dat is de eerste van in totaal zeventien races, die worden gehouden in twaalf steden.

Het afgelopen seizoen behaalde Jaguar TCS Racing meer punten dan het team ooit scoorde in de Formula E. Mitch Evans eindigde als tweede in het Driversí World Championship. Het team zal er alles aan doen om ook in 2023 weer te strijden voor de titel.

Jaguar Formule E team

James Barclay, Jaguar TCS Racing Team Principal:

"Launch day is altijd een trots en spannend moment voor Jaguar TCS Racing, en dit jaar meer dan ooit, nu we het Gen3-tijdperk van de Formule E ingaan."

"Seizoen 9 wordt het meest competitieve en spannende seizoen tot nu toe, met een volledig nieuwe volledig elektrische raceauto, de Jaguar I-TYPE 6, iconische steden toegevoegd aan de kalender en ons nieuwe teamdesign heeft de auto omgetoverd tot een kunstwerk, in harmonie met onze moderne luxe visie voor Jaguar."

"We zijn erg enthousiast om Wolfspeed in het team te verwelkomen als onze Official Power Semiconductor Partner. Hun expertise in Silicon Carbide technologie zal een centrale rol spelen in onze prestaties van de aandrijflijn."

"Met onze titelpartner, Tata Consultancy Services, naast nieuwe en bestaande organisaties hebben we een formidabele portefeuille van partners, die elk het team ondersteunen en hun expertise toepassen om relevante duurzame technologieŽn te versnellen."

"Nu we ons zevende seizoen in de Formule E ingaan, heb ik nagedacht over hoe ver we als team zijn gekomen. Jaguar TCS Racing heeft een belangrijke rol te vervullen buiten het succes op het circuit, en het blijft een voorrecht om onze rol te spelen bij de vernieuwing van Jaguar als volledig elektrisch merk vanaf 2025."

"Ik ben ongelooflijk trots op wat we vorig seizoen hebben bereikt, we hadden onze grootste puntenaantal tot nu toe, maar we weten dat we beter kunnen en we zijn hier om te strijden voor het wereldkampioenschap. We hebben vertrouwen in de Jaguar I-TYPE 6 en in de kracht van ons getalenteerde team en ik kijk uit naar wat dit seizoen zal brengen."

James Barclay

Mitch Evans, Jaguar TCS Racing-coureur #9:

"Vorig seizoen was mijn beste seizoen tot nu toe, met een tweede plaats in het wereldkampioenschap voor coureurs, dus we zijn vastbesloten om het dit seizoen nog beter te doen."

"De nieuwe Jaguar I-TYPE 6 geeft ons veel meer om mee te spelen, met meer vermogen en snelheid, en het team en ik hebben onvermoeibaar gewerkt om ervoor te zorgen dat we dit optimaal benutten. Formule E is zo'n competitieve categorie, maar ik kan niet wachten tot het seizoen in januari van start gaat en ik de strijd kan aangaan om zowel het wereldkampioenschap voor coureurs als het wereldkampioenschap voor teams te winnen."

Mitch Evans

Sam Bird, Jaguar TCS Racing-coureur #10:

"Vorig seizoen zat vol ups en downs voor mij, en ik kon het seizoen niet afmaken door een blessure. Ik heb het tussenseizoen gebruikt om te resetten, om sterker terug te komen en ik ben hongeriger dan ooit om het goed te doen voor het team. We hebben al onze inspanningen gericht op de Jaguar I-TYPE 6 en ik kijk er echt naar uit om mijn derde seizoen met het team te beginnen en iedereen te laten zien wat we kunnen."

Sam Bird

Jay Cameron, Wolfspeed Senior Vice President en General Manager, Power Business:

"Wolfspeed is trots om onze relatie met Jaguar Land Rover te versterken door als OfficiŽle Power Semiconductor Partner voor Jaguar TCS Racing te fungeren. Onze Silicon Carbide-halfgeleidertechnologie in de Jaguar I-TYPE 6 creŽert een 'Innovation Lab on Wheels' om verbeterde aandrijflijnefficiŽntie in een high-performance elektrische auto te engineeren."

"Onze samenwerking met Jaguar TCS Racing in het ABB FIA Formula E World Championship ondersteunt ons gezamenlijke doel om innovatie te vertalen van de race naar de weg en stelt Wolfspeed in staat om Jaguar TCS Racing te ondersteunen als ultieme concurrent op het circuit."

Jaguar I-type 6

Jaguar I-type 6

Jaguar I-type 6

Jaguar I-type 6

Jaguar I-type 6

Jaguar I-type 6

Jaguar I-type 6

Jaguar I-type 6

Jaguar I-type 6

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS